Svaka beba je relativno mala, ali je briga oko bebe velika. To će potvrditi svaki roditelj, naročito roditelj male bebe, jer su mu te “slatke brige” deo svakodnevice.

Kod beba, ali i kod dece, uvek se dešava nešto “novo”, sa čim se kao roditelj još niste susretali, što predstavlja za vas nepoznanicu, pa samim tim i svojevrstan izazov. Da li se slažete sa ovom teorijom? Nije uvek jednostavno pronaći način kako da se postavite i odreagujete na najbolji način, kada se pojavi neki problem.

Kada su u pitanju određena medicinska stanja kod beba, sigurno je da je savetovanje sa pedijatrom najbolje rešenje. Stručan savet za roditelje, recept za lek ili medicinsko sredstvo, može biti put do ozdravljenja.

Neka stanja kod beba i kod dece smatraju se, međutim, uobičajenim, pa su od velike pomoći saveti za mame na portalima koji se bave brigom o deci u najširem smislu.  Jedno od takvih stanja je ojed kod beba, pelenski osip ili, kako ga neki nazivaju, pelenski dermatitis.

Kako dolazi do ojeda kod beba?

Svaki roditelj se makar jednom susreo sa pojavom ojeda bebine kože, bilo da je u pitanju pelenska ili neka druga regija kože. Važno je da znate: nema mesta panici, problem sa ojedom može se rešiti

Mnogo zavisi od pelena koje koristite. Pelene za jednokratnu upotrebu, koje se koriste svakog dana, u velikoj meri pomažu roditeljima, ali neke od njih dovode do pojave navedenog problema, naročito one koje nisu napravljene od kvalitetne celuloze, koje sadrže dosta PVC-a, parfeme, losione i ostale alergene. Ojed kod beba na preponama u tim slučajevima je čest, a evo i zašto.

Bebina koža je već po sebi veoma osetljiva, “spakovana” u pelenu konstantno je izložena vlazi, a ako pelena nije aero-propustljiva, bebina koža jednostavno “ne diše”. To sve pogoduje razmnožavanju gljivica i drugih mikroorganizama, koji izazivaju osip kod beba ili druga oštećenja bebine kože, u vidu crvenila, svraba itd. Ojed kod dece od proliva, prisutan već kod starijih beba, koje su na čvrstoj hrani, izazvan je promenom PH vrednosti stolice.

Velika je greška roditelja i česta upotreba vlažnih maramica, pre svega onih koje su sa parfemima i losionima. Ovakve vlažne maramice iritiraju bebinu kožu. Mlaka voda i blag sapun najbolje čiste, a takođe doprinise očuvanju zdravlja bebine kože.

Vrste ojeda od pelena kod beba

Vrsta ojeda ima mnogo, a skoro svaki ojed je uporan. Ojed oko rektuma, praćen crvenilom, verovatno je uzrokovan stolicom. Pelenski dermatitis izazvan je reakcijom bebine kože da neadekvatnu higijenu, a koja je najviše u vezi sa lošim izborom pelena ili njihovim neredovnim menjanjem. Nega beba deluje kao “rutinska stvar”, ali zahteva i znanje i posvećenost i dosta roditeljskog vremena.

Zatim, može da se javi i crvenilo na preponama, izazvano trenjem ruba pelene o nežnu dečju kožu. Za negu ovako iritirane kože koristite kreme za pelensku regiju sa cinkom ili neku blagu prirodnu kremu, bez parabena i drugih alergena.

Ojed kod beba, osim navedenih situacija, može da se javi i od znoja, ispod vrata i na drugim prevojima kože, potom od sunca ili usled različitih alergijskih reakcija na hranu ili reagense iz okoline.

Ukoliko se problem ne reši za desetak dana, adekvatnom higijenom i upotrebom kreme za ojede, potrebno je da specijalista pedijatrije pregleda bebu i preuzme njeno dalje lečenje.

Kako da izlečite ojed koji je nastao od pelena kod beba? (Prevencija i Lečenje)

Kako sprečiti pojavu ojeda kod beba? Pre svega, važna je prevencija i nega kože, koja podrazumeva dobru higijenu pelenske regije, adekvatan izbor pelena za jednokratnu upotrebu (pelene od kvalitetne celuloze, sa 0% hemije i alergena, aero-propustljive, sa indikatorom vlažnosti), upotreba mlake vode i blagog bebi sapuna prilikom presvlačenja bebe, kao i izbegavanje upotrebe vlažnih maramica sa parfemima, losionima i drugim štetnim hemikalijama. Bambo pelene su najsigurniji izbor za Vašu bebu. Ukoliko, pak, koristite pamučne pelene, potrebno je da ih svaki put iskuvate na 90 stepeni. Nemojte koristiti omekšivače ili, eventualno, stavite malo omekšivača bez alergena, i obavezno ih uvek ispeglajte.

Pošto ste oprali bebinu guzu i pelensku regiju, na red dolazi krema za ojed kod beba. Bebina koža se tretira zaštitnim kremama koje su sa cinkom ili, pak, prirodnim biljnim uljima koja umiruju kožu. Ove zaštitne kreme deluju tako što stvaraju fizičku barijeru između bebine kože i pelene (odeće), ali i neguju kožu zahvaljujući korisnim supstancama koje sadrže.

Upotreba bebi pudera za ojed se takođe ne preporučuje, zato što su neke studije pokazale da deca mogu da ga aspiriraju u pluća, što dovodi do ozbiljnijih problema od ovih sa ojedom. Isto tako, nemojte na svoju ruku tretirati bebinu kožu medicinskim kremama, rastvorima, emulzijama koje pronađete u svojoj kućnoj apoteci, jer možete još više iziritirati bebinu kožu.

Zdravlje bebe jeste najvažnije, ali za roditelje je jako važno da ne paniče, da ne pokušavaju da problem reše “preko noći”, da budu strpljivi, da primenjuju adekvatne, malopre opisane higijenske mere, kao i da potraže lekarsku pomoć ukoliko se problem sa ojedom zakomplikuje, ili se ojedom zahvaćena regija proširi. 

Pin It on Pinterest

Share This