Kada pretpostave da su u drugom stanju, buduće mame najviše zanima tok njihove trudnoće, tj. kakve sve razvojne promene donosi trudnoća po nedeljama. Kalendar trudnoće prati razvoj bebe kroz svih devet meseci “blaženog stanja”, od začeća do rađanja. Kod nas su dostupne i knjige i članci na internetu koji, manje ili više opširno, opisuju kalendar trudnoće – od oplodnje jajne ćelije, do porođaja. Na samom početku, bitna je i prva nedelja trudnoće.

Prirodno je da se plašimo nepoznatog, a drugo stanje to svakako jeste. Na sam pomen trudnoće i rađanja, kod žena se otvaraju mnoga pitanja, ali i rađaju brige.

Zato mora biti obavljena adekvatna priprema za devetomesečnu trudnoću, koja očekuje svaku buduću majku.  Kao i priprema za rađanje, i ova priprema zahteva informisanje o mnoštvu novih činjenica. One su uglavnom vezane za Vaše telo, kako biste bile opuštene i uživale u danima koji slede. 

Prva nedelja trudnoće, apsurdno, proći će a da Vi zapravo i niste u drugom stanjuSimptomi trudnoće ne postoje ( a ako imate sreće, možda ih neće biti ni u prvih par meseci ). Međutim, vaša beba baš tada, u toj zvanično prvoj nedelji, planira svoje devetomesečno putovanje na ovaj lepi svet. Zato bi trebalo da znate šta se dešava tokom prve nedelje trudnoće u Vašem telu i od prvog dana budete informisane, a samim tim i mnogo opuštenije.

Početkom trudnoće smatra se prvi dan Vaše poslednje menstruacije, iako Vaša beba počinje da se razvija, zapravo, tek jednu do dve nedelje kasnije. Tokom te  prve nedelje Vi imate menstruaciju i možda tek razmišljate o tome da zatrudnite. Ako duže vreme planirate trudnoću, recimo par meseci unazad,  sigurno ste već obavili osnovne ginekološke preglede. Takođe, verovatno ste konstatovali da ste zdravi i spremni za trudnoću i počeli da pijete tablete folne kiseline.

Saveti za prvu nedelju trudnoće

S obzirom na to da je prva nedelja trudnoće tek priprema za trudnoću, u ovom periodu počnite da vodite više računa o svojim navikama u ishrani. Vrlo je važno i sledeće: ako još niste, ostavite duvan i smanjite konzumiranje alkoholnih pića. Dokazana je činjenica da se konzumiranjem alkohola u trudnoći smanjuje dotok kiseonika do ploda. Osim toga, do formiranja posteljice, otprilike u 12. nedelji trudnoće, koja štiti bebu, beba je više izložena štetnim uticajima alkohola iz majčine krvi.

Takođe bi trebalo da izbegavate slatkiše, tešku i masnu hranu, gazirane napitke. Unos kafe isto svedite na minimum. Zašto je ovo važno? Zato što ishrana tokom trudnoće utiče na pravilan rast i razvoj Vaše bebe. Ukoliko imate  dileme ili pitanja u vezi sa ishranom tokom trudnoće, najbolje bi bilo da potražite savet  nutricioniste – dijetetičara.

Pored izbalansirane ishrane, od prvog dana trudnoće je važno da počnete da uzimate prenatalne vitamine sa folnom kiselinom, što je korisno i za Vas i za Vašu bebu. Mnogo je registrovanih preparata na tržištu, zato je najbolje da se oko izbora posavetujete sa Vašim ginekologom ili majkama u okruženju. Jedno je posebno važno – folna kiselina je neizostavan suplement pre i tokom trudnoće.

Takođe se trudite da pijete što manje lekova, osim onih koji su deo Vaše redovne terapije. Zna se da su pojedini lekovi manje ili više štetni za bebu čak i u ovoj nedelji trudnoće. I o ovoj temi obavezno porazgovarajte sa ginekologom koji će voditi Vašu trudnoću, kako biste bili sigurni u dejstvo svakog leka koji uzimate.

Dodatne preporuke za trudnoću u prvoj nedelji

Što se Vašeg partnera tiče, možete da ga podsetite da se ne tušira vrelom vodom, jer ona utiče na kvalitet semena. Ni za Vas nije dobro pretopljavanje, naglašavaju lekari.

Pokušajte da saznate kada će se desiti ovulacija. Začeće se dešava najčešće 24 do 36 sati nakon ovulacije jajne ćelije. Baš u tom trenutku nastaje novi život, za koji ste velikim delom i Vi odgovorni.

Pin It on Pinterest

Share This