Šta je pelenski osip?

Moja beba zaslužuje vrhunsku brigu i negu, razmišlja svaki roditelj. Ali, svaki roditelj se suočio i sa ponekim neprijatnim iskustvom. Jedno od njih je i pelenski osip. Kada se pelenski osip javi, dobro nam dođe svojevrstan vodič kroz “krizne bebi situacije”. Potrebno je ostati staložen – većina takvih situacija može se rešiti. Pa i crvena guza beba.

Pelenski osip se javlja kao posledica kontakta između nežne bebine kože i vlažne pelene prepune bakterija. Bebina koža je osetljiva, a nega kože zahteva i znanje i strpljenje. Važno je da znate kako pravilno da postupate da do osipa ne bi došlo.

Pelenski osip u početku izaziva blago crvenilo na pelenskom području, koje vremenom prelazi u tačkasti osip. U krajnjem stadijumu se mogu javiti i ranice. U težim slučajevima pelenskog osipa kod beba, ukoliko se ne otklone uzroci, neophodno je da se primenjuje i određena terapija koju odredi pedijatar. Pelenski osip kod novorođenčeta je vrlo neprijatno iskustvo, kako za bebu, tako i za roditelje.

pelenski osip kod beba

Kako nastaje pelenski osip kod beba

Iz iskustva mnogih mama znamo da se pelenski osip javlja češće nego što pretpostavljamo.

Pelenski osip može da ima više uzroka. Bilo da je gljivična infekcija u pitanju, običan pelenski dermatitis, ili promene na koži uzrokovane bakterijama, jedna stvar je veoma važna kada je osetljiva koža bebe u pitanju – pravi izbor pelena i njihovo redovno menjanje.

Osip kod beba na genitalijama, pelenski osip po trbuhu kod novorođenčeta itd. može da se spreči dobrom higijenom.

Kako sprečiti osip izazvan pelenama

Pre svega, neophodna je pravilna higijena i nega kože, ali i redovno menjanje jednokratne pelene ili platnene pelene, u zavisnosti koju koristite. Jedan od bitnih faktora je i izbor odgovarajuće pelene. 

Mnogi roditelji vode računa o pravilnom izboru proizvoda za svoju bebu i negu bebine kože, ali, zaokupljeni drugim problemima oko bebe, često se opredele za neki brend pelena bez prethodnog istraživanja i dodatnog informisanja, pa je pelenski ojed česta pojava.

Potrebno je znati ko je proizvođač pelena, u kojoj zemlji se nalazi fabrika i za koja tržišta se proizvode, koji je sastav pelene, koji sertifikati garantuju kvalitet pelena itd. Ukoliko se na vreme informišete, to vas može poštedeti muke oko rešavanja pelenskog osipa.

Ako mi dete dobije pelenski osip, promeniću pelenu. Da li je baš tako?

Ukoliko dete dobije crvenilo od pelena, ili pelenski osip drugačijeg tipa, roditelji uglavnom probaju da eksperimentišu na detetu sa nekim drugim brendom. Preporučujemo da se informišete na internetu i kod prijatelja kakvo je njihovo iskustvo. Bitno je da nađete jednokratne pelene za koje svi tvrde da ne izazivaju osip na koži, jer to znači da takve pelene u sebi ne sadrže ništa od štetnih supstanci koje remete prirodnu ravnotežu bebine kože.

Najveća zabluda je sledeća: ukoliko Vaše dete, odnosno njegova osetljiva koža, nema osip od nekih pelena, a neko drugo dete ima, onda su te pelene dobre za Vaše dete. Štetne supstance (ukoliko ih ima u peleni), prodiru u kožu svake bebe (mislimo na pelensku regiju, pre svega), ali to ne mora odmah da se manifestuje na koži. Simptomi pelenskog osipa mogu da se pokažu nakon nekog vremena ili nikad, ali svakako te supstance nisu dobre za bebu.

Koji su preduslovi za izbegavanje osipa od pelena?

Da bi se rizik od dobijanja pelenskog osipa sveo na minimum, pre odabira adekvatne pelene potrebno je da znate da će se beba osuti u svakoj peleni ako se feces u peleni ne odstrani što je pre moguće. Preporuka je da se bebina guza, kod svakog menjanja pelena nakon fecesa, opere toplom vodom i blagim sapunom.

Vlažne maramice su korisne i vrlo praktične kad ste negde van kuće, pa čak i u kućnim uslovima, međutim tu treba biti vrlo oprezan pri izboru. Prilikom grubog čišćenja fecesa kod beba preporučujemo Bambo Nature vlažne maramice. One su neutralne jer ne sadrže dodate mirise, štetne supstance i alergene, dermatološki su testirane.  To garantuje Astma Allergi sertifikat i oznaka da sadrže 0% parabena i parfema. 

Obavezno, ukoliko ste u kućnim uslovima, nakon uklanjanja fecesa, potrebno je oprati bebinu guzu toplom vodom i blagim sapunom.

Zašto je bitan „Top dry“ sistem za brzo upijanje tečnosti?

Pelenskom osipu nije teško doskočiti ni kod mokrenja. Bambo pelene imaju poseban „Top Dry“ sistem za brzo upijanje tečnosti. Gornja površina pelene, koja je odmah do bebine kože, često je suva jer tečnost brzo prodire u unutrašnjost pelene. Osim toga, pelena je propusna za vazduh, ali ne i za tečnost. To znači da kod beba koža ostaje suva i smanjuje se mogućnost razvoja neželjene reakcije na njoj.

U trenutku kad se pelena prepuni, menjanje pelena je obavezno. Kod novorođenčadi i male dece pelene se menjaju posle svakog fecesa ili na 2 do 4 sata. Na dnevnom nivou se potroši 8 do 10 pelena. Kasnije, nakon nekoliko meseci, kad beba poraste, pelena se menja takođe nakon svakog fecesa, ali se u proseku troši oko 4 do 6 pelena u toku dana. Svako menjanje pelena ispod ovog nivoa povećava rizik da ugrozite dečiju kožu i da beba dobije pelenski osip.

Bambo eko pelene mogu bez problema da zadrže tečnost u toku cele noći. Uslov je da su dobro stegnute i da im je veličina odgovarajuća.

 Kada se javlja curenje iz pelene? Ukoliko Vam pelena procuri, to je siguran znak da treba da pređete na narednu veličinu. Svako jutro je obavezno menjanje pelene i pranje dečije guze toplom vodom i blagim sapunom. To je najbolja preventiva od pelenskog osipa.

Šta garantuje kvalitet BAMBO eko pelena?

Bambo Nature eko jednokratne pelene imaju najviše sertifikata koji garantuju kvalitet pelene, tj. materijala od kojeg su napravljene. S’ obzirom na to da su potpuno neutralne, tj. nemaju u sebi dodate mirise (parfeme), parabene, losione,niti konzervanse- rizik za pelenski osip je sveden na minimum. BAMBO eko pelene štite pelensku regiju. Bambo Nature pelene su dermatološki testirane na ProDerm institutu u Nemačkoj. U sastavu ne sadrže ništa od štetnih supstanci ili poznatih alergena sa EU liste, što je potvrđeno i Astma Allergi sertifikatom. Bambo Nature eco friendly pelene ne sadrže ništa osim nežnosti. 

Pin It on Pinterest

Share This