Planiranje bebe neki roditelji shvataju kao „ozbiljan zadatak“, dok nekima beba može da se desi, bez ikakvog plana. Za neke roditelje ovo su trenuci puni neizvesnosti, ali i maštanja, nadanja, iščekivanja. Jer, mnogi ljudi najlepšim trenutkom u životu smatraju baš onaj kada su prvi put postali roditelji. Kada buduća majka pretpostavi da je ostala u drugom stanju, čak i ako se nisu javili rani znaci trudnoće, prvo što je zanima jeste u kojoj nedelji trudnoće se nalazi, kako bi iz nedelje u nedelju pratila svoje stanje, razvoj bebe i sve promene koje prate ovih uzbudljivih devet meseci. Šta da očekujete? Ono što mame najčešće „guglaju“ je upravo „trudnoća po nedeljama“ , a to znači šta će se dešavati sa njom i sa bebom po nedeljama, i to u svih četrdeset, koliko traje trudnoća. Tema ovog članka će biti druga nedelja trudnoće.

Šta predstavlja 2. nedelja trudnoće?

Druga nedelja trudnoće, kao ni prva nedelja trudnoće, još uvek nije „prava trudnoća“. Moža ćete se začuditi na ovu tvrdnju. Ali, u ovoj nedelji još uvek nema bebe. I ova nedelja je priprema za trudnoću. Vaša beba je vrlo blizu trenutka da se „desi“. Zašto to kažemo? Zato što je ova druga nedelja trudnoće, zapravo, vreme ovulacije. Ako želite da zatrudnite, treba da vodite evidenciju kada se dešava vaša ovulacija. Neke žene to vrlo dobro i osete, jer su ovulacije kod pojedinih žena bolne i neprijatne. Postoje na tržištu i testovi koji mogu da detektuju vreme vaše ovulacije.

U toj tzv. drugoj nedelji vaše telo se menja, u krvi buduće majke hormoni su vrlo aktivni. Oni stimulišu sazrevanje jajne ćelije u jajnicima. Zapravo, svakog meseca sazreva više folikula, ali je za trudnoću ključan onaj jedan najveći, koji će dati jajnu ćeliju. Taj folikul je takođe hormonski aktivan. On počinje da luči hormon estrogen, a estrogen je zadužen da pripremi zid materice za trudnoću, odnosno za oplođenu jajnu ćeliju. Zid materice zadebljava, puni se krvlju, što je odlična „podloga“ za buduću oplođenu jajnu ćeliju.

Kada se jajna ćelija oslobodi, dolazi vreme za njenu oplodnju. Spermatozoidi putuju do nje skoro deset sati. Od nekoliko stotina miliona spermatozoida samo će jedan uspeti da probije membranu jajne ćelije i da je oplodi. Nakon tog momenta oplodnje, potrebno je oko dvadeset i četiri sata da se spermatozoid i jajna ćelija iskombinuju, tj. da nastane plod – vaša buduća beba. U tom trenutku vaša trudnoća je počela. Ovo je taj dugo očekivani trenutak u životu buduće majke.

Saveti za drugu nedelju trudnoće

Preporuke i saveti za buduće majke u drugoj nedelji trudnoće, pre svega se svode na stvari koje treba da vas opuste, relaksiraju i pripreme za začeće. Ne treba da imate tremu, niti da vas hvata panika i muči pitanje da li ćete uspeti da ostanete u drugom stanju. Dokazano je da panika i stres nepovoljno utiču na začeće. Vaše telo je u tesnoj vezi sa vašim psihičkim stanjem. Ovu nedelju možete iskorititi da se raspitate o pozama koje se preporučuju da bi veća količina sperme došla do grlića materice i time se olakšalo začeće.

Nakon završetka ove druge nedelje možemo govoriti o početku „prave“ trudnoće. Vaša beba će za devet meseci biti tu, na vašu veliku radost. 

Pin It on Pinterest

Share This