Kada u kuću stigne beba, uzbuđeni su svi ukućani. Mama, tata, starija braća i sestre ponajviše, ali svakako su tu i bake i deke, tetke, strine, ujne. Kuća je odjednom puna radosti, ali i mnoštva novih obaveza oko novopristiglog najmlađeg i najslađeg člana porodice. Svaka beba je mala, ali njen dolazak na svet donosi roditeljima i ne baš tako male brige i izazove.

Ovo se naročito odnosi na one mame i tate koje su dobile svoje prvo dete. Mnogo je nepoznanica, pitanja, dilema, a još više različitih saveta, preporuka i pravila oko adekvatne nege novorođene bebe. Od odabira različite bebi opreme, pelena, kozmetike za negu, preko izbora mlečne formule, kolica, kolevke, pa sve do onih „rutinskih“ stvari koje svakodnevno radimo oko bebe, kao što su, recimo, presvlačenje ili kupanje novorođenčeta.

Da li kupanje bebe stvarno može predstavljati problem?

Kao da je to neki problem, pomisliće roditelji sa iskustvom. Međutim, setite se „dečjih bolesti“ koje ste prolazili onih prvih dana po bebinom dolasku u kuću. Plašili ste se da je uzmete u naručje, da je tako krhku slučajno ne povredite, osluškivali ste da li diše noću dok spava, brinuli o svakoj tačkici koja bi se pojavila na koži novorođenčeta, upadali u paniku kada beba plače duže od pet minuta, brinuli kada će da otpadne pupak…Zaista je u tim prvim danima mnogo „trapavih“ situacija koje se mogu podvesti pod „nega bebe“, a koje nas plaše jer nemamo nikakvo iskustvo.

Ipak, vodite računa da vam preterani strah ne poremeti radost zbog dolaska bebe u kuću. Osnovni savet za sve mame i tate je da budu opušteni, da veruju u sebe, osluškuju svoje instinkte, jer ko više voli i oseća bebu od roditelja! Osim toga, bebe su nekad i otpornije i jače nego što mislimo.

Kako da pravilno kupate bebu?

Kupanje bebe je upravo jedna od onih „običnih“ stvari koja najviše plaši novopečene roditelje. Jer beba je mala, kad je skinemo i pokvasimo koža joj je klizava, često plačem reaguje na promenu sredine i kontakt sa vodom, nikad nismo sasvim sigurni da li će joj voda biti previše topla ili pak hladna, da li smo dovoljno zagrejali prostoriju u kojoj se beba kupa i tako dalje.

Ali, ništa nije toliko „strašno“ koliko nam na početku izgleda. Evo nekoliko korisnih saveta za kupanje novorođenčeta koji će vam pomoći da ovu obavezu zaista pretvorite u rutinu u kojoj uživate i vi i beba.

1. Pravilan izbor kadice za kupanje

Na tržištu zaista ima mnogo raznoraznih kadica, od običnih plastičnih korita za kupanje, do anatomskih kadica sa ležištem za guzu i leđa, različite cenovne kategorije. Savet iskusnih roditelja je da ne bacate previše novca na kadicu. Treba obratiti pažnju da kadica bude nova, možete da odaberete i onu sa anatomskim ležištem, ali treba da znate da ćete onu najjednostavniju moći najduže da koristite, čak i kad beba bude samostalno sedela. Pre svakog kupanja kadicu treba oprati toplom vodom i blagim sapunom, te je potom isprati.

2. Priprema vode za kupanje bebe

Temperatura vode za kupanje bebe traba da bude kao telesna temperatura. Korisno je imati toplomer za vodu, tako da precizno možete izmeriti 37 stepeni celzijusa, kombinujući toplu i hladnu vodu. Ipak, naš savet je da pre nego što bebu spustite u vodu laktom svoje ruke proverite da li je temperatura odgovarajuća. Koža na ovom delu ruke je najosetljivija, pa ćete tako najbolje proceniti da li je prijatno topla. Ako prija vama, verovatno će prijati i bebi. Što se količine vode u kadici tiče, za kupanje nije potrebno mnogo vode. Visina, tj. dubina vode u kadici treba da bude između 5 i 7 cm.

3. Šta sve treba da vam bude pri ruci kada kupate bebu?

Kad bebu kupate, pripremite sve što će vam biti potrebno tokom i neposredno nakon kupanja bebe, a to su razni proizvodi za kupanje: sapun ili blaga kupka, pamučna pelena ili sunđer za kupanje, veliki peškir, češalj, štapići za uši, D vitamin, krema ili losion za negu bebine kože, pamučni okrugli tupferi.

Kako se pravilno kupa beba?

Priprema bebe za kupanje

Najpre, naravno, skinete bebu. Pre nego što je spustite u vodu trebalo bi da joj očistite oči tupferima namočenim u čistu vodu ili eventualno čaj od kamilice. Oči se čiste tako što se tupfer povlači od spoljašnjeg kraja oka prema unutrašnjem. Nemojte istim tupferom čistiti oba oka, već za svako oko pripremite novi.

Postupak kupanja

Kada ste očistili bebine oči, bebu polako spustite u vodu, najpre guzu i noge, držeći joj leđa i glavicu levom rukom, dok će desna pridržavati noge. Ako se beba plaši vode ili, prosto, nije ljubitelj kupanja, možete pustiti dečju muziku ili pričati i pevati bebi kako bi je Vaš glas opustio.

Najpre operite bebino lice čistom vodom, a zatim pređite na glavu i kosicu. Sipajte malo bebi šampona na sunđer ili pamučnu pelenu koju ste prethodno potopili u čistu mlaku vodu. Ph vrednost sredstva za kupanje treba da bude kao ph vrednost bebine kože.

Zatim pređite nekoliko puta nežno preko bebine glave, vodeći računa da pena i voda ne uđu u oči, iako su skoro svi šamponi za bebe bezbedni i ne štipaju oči, čak i ako se to desi.

Nakon glave istom pelenom sa malo pene za kupanje ili kupke operite bebin vrat, pazuh, zatim stomačić. Operite joj ruke i šake, kao i predeo između prstića ruku. Bebinu guzu i genitalni deo treba temeljno oprati, ali nežno, bez pritiskanja i preteranog trljanja.

Nakon ovoga, dok bebu držite u levoj ruci, prebacite je na stomak (rukom je držite za grudi i stomak, vodeći računa da bebino lice ne dođe u kontakt sa vodom), pa joj pelenom operite leđa i još jednom pelensku regiju. Takođe operite stopala i predeo između nožnih prstića.

Završno ispiranje

Nakon toga sledi ispiranje čistom vodom iz bokala koju ste prethodno pripremili. Voda za ispiranje treba da bude jednake temperature kao voda za kupanje. Neka mlaz vode ne bude prevelik. Krenite od glave pa se spuštajte do nožica. Ne plašite se da joj glavu isperete vodom, bebino lice je okrenuto na dole i voda joj neće ući u nos i oči.

Nega bebe nakon kupanja

Kada je beba okupana, umotavate je u veliki mekani pamučni peškir. Brišete joj lice, glavicu, spoljni kanal ušiju, vrat, sve prevoje na telu, predeo između prstića, prepone. Bebu brišete tapkanjem peškira po bebinoj koži. Nakon toga namažite telo blagim mlekom ili losionom za bebe, a guzu namenskom kremom za pelensku regiju. Ukapajte joj D vitamin. Potom navucite bebi kvalitetne pelene, obucite je i pripremite je za spavanje.

Važno je da znate da bebu tokom kupanja sve vreme morate da držite. Ni sekund ne odvajajte pogled sa nje, kako se slučajno ne bi nagutala vode. I još jedan savet za mame: obavezno naučite i tatu da kupa bebu. Ponekad se tatama svidi ovaj ritual, pa rado preuzmu posao na sebe.

Pin It on Pinterest

Share This