Mala beba, a tako mnogo nepoznanica, strepnji, nespretnih situacija, ali i briga i strahova. Pitanja za roditelje koja im se vrzmaju po glavi su: kako ću ja to, da li ću ja to moći, da li ću znati, kako da uradim sve sama, šta ako nešto uradim pogrešno, šta ako beba bude stalno plakala, da li je pravilno ovo ili ono…S druge strane, isti ti zbunjeni roditelji dobijaće sa svih strana pregršt korisnih, ali i potpuno besmislenih saveta, preporuka, ideja.

Neke od njih treba poslušati (ako dolaze od osoba u koje imate poverenja, kao što su bake, iskusne prijateljice sa decom itd.). Može da vam se učini da drugi znaju sve bolje od vas. Ipak, ono što je najvažnije: treba verovati u sebe i slušati svoje roditeljske instinkte. Jer, ko će bolje od vas da oseti bebu i predoseti sve njene želje i potrebe?

Jedna od tipičnih lekcija koju mladi roditelji treba da savladaju (namerno kažemo roditelji, jer briga oko bebe nije i ne treba da bude samo majčin zadatak, nego i očevi treba da nauče i uživaju da se bave svojim bebama), jeste povijanje bebe. Biti roditelj je kompleksno “zanimanje”.Povijanje je obavezna lekcija već u školi za trudnice koju pohađaju mnoge mame.

Tamo se, međutim, ne vežba na živoj bebi, nego na lutki, što je, morate priznati, mnogo lakše, ali i manje izazovno. Lutka je mirna, ne plače, ništa joj ne smeta, nema reakcije. Sa bebama, na sreću, povijanje može da bude mnogo zabavnije. Zato je važno da i mame i tate nauče kako da pravilno poviju svoju bebu.

Korisni saveti

Prvi susret sa pelenama mlade mame steći će u porodilištu. Dok još budete u bolnici nakon porođaja, najverovatnije će brigu o bebi, pa i o povijanju, voditi babica. Savetujemo vam da budete pažljive i pratite korak po korak kako vešte ruke babice to rade. Povijanje je rutina, a uvek se najbolje uči od iskusnih uzora. Verovatno ćete i same morati u porodilištu da povijete svoju bebu. Ako imate bilo kakve nedoumice, bojazni ili dileme vezane za bebu, bez ustručavanja se obratite babicama ili medicinskim sestrama, koje će vam izaći u susret i pomoći vam da povijete bebu na pravilan način.

Šta vam je potrebno za povijanje bebe?

Da biste savladali postupno kako se pravilno povija beba, morate najpre imati, tj. nabaviti sve stvari koje su potrebne za povijanje bebe. Na prvom mestu to su pelene za jednokratnu upotrebu. Na policama u radnjama ima zaista veliki izbor jednokratnih pelena različitih proizvođača, stranih i domaćih. Ono na šta posebno treba da obratite pažnju jeste da pelene budu izrađene od čiste celuloze, bez dodatka ikakvih losiona, parfema, boja, parabena. Ta dodatna „hemija“ samo može izazvati alergijske reakcije na koži vaše bebe. Zato bi najbolji izbor za Vas bile Bambo pelene.

Osim toga, obratite pažnju na sve oznake na pakovanju pelena – važno je da pelene koje odaberete za svoje dete budu dermatološki testirane i da zadovoljavaju određene međunarodne kriterijume kvaliteta. Takođe bi bilo dobro da pelena bude aeropropustljiva, kako bi koža bebe mogla slobodno da „diše“.  Indikator vlažnosti imaju pojedine pelene. On će vam uvek biti od pomoći jer će signalizirati kada je pelena puna, tj. kada je vreme za presvlačenje.

Osim pelena za jednokratnu upotrebu, potrebno je da kupite veće pamučne tupfere za čišćenje bebine pelenske regije, zatim plastični plići bokal u kojem ćete držati mlaku vodu za pranje. Čista voda je najbolji način da očistite bebinu guzu i genitalnu regiju, ali su vrlo praktične i vlažne maramice. Kod izbora vlažnih maramica za bebu povedite računa o sledećem: da maramice budu na bazi vode, da ne sadrže alkohol, paraben niti losione. Maramice koje previše mirišu ili su natopljene raznoraznim losionima mogu lakše da izazovu alergijske reakcije na bebinoj koži.

Pravilan izbor kreme za mazanje

Izbor kreme za mazanje pelenske regije takođe nije lak. Danas na tržištu ima dosta krema za ovu namenu koje su proizvedene na prirodnoj bazi, sa uljem nevena, kamilce itd. Preporuka je da krema ne sadrži parabene, tj. štetne alergene i konzervanse. Uloga kreme je da stvori barijeru između bebine osetljive kože i sadržaja pelene, te na taj način spreči iritacije, ali i da dodatno neguje bebinu kožu.

Odabir daske za zamotavanje bebea

Roditelji obično nabave specijalnu prenosivu presvučenu dasku za povijanje bebe, koja se može fiksirati na bebin krevetac prilikom presvlačenja. Ona je praktična jer se nakon presvlačenja može odložiti ispod kreveta. Ako presvlačite bebu na takvoj dasci, nikada je ni sekund nemojte ostaviti samu bez pridržavanja ili nadzora, kako se ne bi naglo okrenula i pala sa daske.

Dodatne korisne stavke za zamotavanje bebe

Za svaki slučaj treba da nabavite i pamučne švedske pelene i jedno ili dva pakovanja pamučnih tetra pelena. Razlog za ovo je široko povijanje, koje može preporučiti bebin ortoped, nakon prve kontrole kukova.  Široki povoj se primenjuje kod displazije kukova (kukovi koji nisu dovoljno „zreli“), da bi se beba čvršće povila i time kukovi fiksirali.

Pravilno bebino povijanje (korak po korak)

Kako pravilno povijati bebu?

Prvo što treba da uradite jeste da skinete švedske gaće ukoliko ih beba nosi. Zatim odlepite pelenu sa obe strane, raširite blago bebine nožice, i spustite deo pelene koji je bio na bebinom stomačiću. Vodite računa da sadržaj iz pelene ne procuri. Podignite levom rukom obe bebine nožice na gore, izvucite pelenu, umotajte je i zalepite, te odložite u smeće.

Bebinu genitalnu regije nakon toga treba temeljno očistiti. Ako ste kod kuće i imate tupfere i mlaku vodu pri ruci, očistite bebu vodom. Tupfer vučete od genitalija prema guzi, nikako ne obrnuto, i jednim tupferom samo jednom pređite određenu regiju kože, a zatim uzmite čist tupfer. Ukoliko ste van kuće, očistite na isti način bebinu pelensku regiju vlažnim maramicama.

Dok se bebina koža prosuši, uzmite čistu pelenu, razmotajte je i držeći bebine noge levom ruku, podvucite je ispod bebine guze. U tankom sloju nanesite bebi kremu na prepone, genitalije i guzu. Potom deo pelene koji je između bebinih nožica podignite do stomačića i zalepite sa obe strane, vodeći računa da je ne stegnete previše.

Kako se obavlja široko povijanje beba?

Nakon toga, ukoliko je potrebno široko povijanje, raširite švedske gaće, jednu pamučnu pelenu presavijenu na pravougaonik stavite na sredinu, provucite između bebinih nožica kako biste ih blago raširili, a potom zavežite švedske gaće sa strane, fiksirajući na taj način pamučnu pelenu. Da li je široko povijanje neophodno, odluku prepustite ortopedu ili pedijatru.

Dok sve ovo radite, nemojte zaboraviti da uživate zajedno sa svojom bebom. Pričajte sa bebom, smejte se, pevajte joj. Bebe će na ovaj način zavoleti presvlačenje i povijanje i ono im neće predstavljati stres, a vi ćete uživati u ovoj roditeljskoj rutini.

Pin It on Pinterest

Share This