I dok su još u stomaku, brinemo. Jer devet meseci uopšte nije kratak period, a beba se sve to vreme intenzivno razvija. Redovne mesečne kontrole kod ginekologa koji Vam vodi trudnoću su zato neophodne, kako biste bili sigurni i Vi ali i Vaša beba. Ginekolog će kontrolisati razvoj svakog bebinog sistema organa i reagovati ukoliko primeti neki zastoj ili sumnju u adekvatan razvoj. Ipak, pupak kod beba ponekad može predstavljati ozbiljan problem ako mu se ne posveti dovoljno pažnje.

Tokom intrauterinog razvoja beba je sa majkom spojena pupčanom vrpcom. Pupčana vrpca je deo fetusa, sadrži dve pupčane arterije i jednu pupčanu venu koje su zadužene da bebu snabdevaju kiseonikom i hranljivim materijama i odnose deoksigenovanu krv nazad u posteljicu. Pupčana vrpca ulazi u plod preko abdomena, i to mesto će kasnije biti bebin pupak. Pupčana vrpca će biti presečena tokom porođaja, a stručnjaci kažu da je za bebu najbolje da se to uradi jedan minut nakon što je beba izašla iz majčinog stomaka. Ona se preseca jer takva veza sa majkom više nije neophodna. Beba je sada sposobna da fiziološke funkcije obavlja samostalno. Ako Vas zanima da li bebu boli presecanje pupčane vrpce, ne treba da brinete jer u njoj nema nerava, pa samim tim beba ne oseća bol. Deo pupčane vrpce koji ostane, a koji će kasnije otpasti, zove se pupčani patrljak.

Kada će bebi otpasti pupak?

Jedna od stvari koja roditelje najviše plaši tokom prvog bebinog meseca je upravo bebin pupak, odnosno pupčani patrljak koji je ostao nakon presecanja pupčane vrpce. Pupčani patrljak će najverovatnije spontano da otpadne sam, mada dosta zavisi od načina obrade i tretiranja pupka kod bebe. On se polagano suši, menjajući boju, a kada se potpuno osuši – otpadne. To se najčešće desi nakon dve nedelje, mada pupčani patrljak zna da ostane i mnogo duže.

Kako se pravilno neguje pupak?

nega pupka kod bebe

Higijena pupka je veoma važan segment nege novorođenčeta. O tome kako se tretira pupak kod bebe upoznaće vas najpre patronažna sestra koja bude obilazila bebu. Osnovno pravilo glasi: dok ne otpadne, pupčani patrljak mora da bude uvek čist i potpuno suv. Ne bi trebalo da dolazi u kontakt sa vodom, a naročito ne sa urinom iz pelene. Zašto treba obratiti pažnju na vlagu? Zato što je vlažna sredina pogodna za razvoj bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama, koji mogu dovesti do upalnog procesa. To znači da gaza koja se stavlja do pupka mora biti sterilna i potpuno suva.

Pupak mora se trtira jednom do dva puta dnevno. To može da bude posle kupanja, ili ujutro tokom presvlačenja. Svaki put mora da se očisti i da se previje čistom sterilnom gazom. Vaše ruke treba da budu potpuno čiste pre tretmana bebinog pupka. Pripremite medicinski povidom jod, sterilne gaze i flaster. Najpre dobro utapkajte pupak frotirskim mekim peškirom. Budite nežni i pažljivi. Zatim na jednu gazu stavite povidon jod i očistite pažljivo predeo oko pupka. Nikada nemojte prstima da dodirujete pupčani patrljak, uvek koristite sterilnu gazu.

Nakon čišćenja uzmite novu čistu gazu, takođe je natopite u povidon jod, pa očistite pupčanu ranu, tj. patrljak. Nakon toga sačekajte dva-tri minuta da se rana sasvim osuši na sobnoj temperaturi. Kada se rana sasvim osušila, opet uzmite novu sterilnu gazu i stavite je pažljivo na suv bebin pupak, pa potom gazu fiksirajte flasterom da se ne pomera. Ako beba ne reaguje dobro na skidanje flastera, možete oko pupka obmotati i zavoj, vodeći računa da ga ne stegnete previše, kako ne bi smetao bebi.

Veoma je važno spomenuti da bebu obavezno kupate sa sterilnog gazom preko pupka, kako bi se smanjila mogućnost kvašenja bebinog pupka. Prilikom stavljanja pelene vodite računa da pelena ide ispod pupka, kako se samolepljiva traka pelene ne bi zalepila za zavoj ili gazu oko pupka. Još jedan važan savet dok bebi ne otpadne pupak: izbegavajte preuske bodiće ili benkice, ne pritiskajte bebu kako joj ne bi bilo neprijatno.

Kada treba da se javite lekaru?

Pupčana vrpca bebe je u direktnoj vezi sa krvotokom i to je razlog zašto je veoma opasno po bebu da dođe do bilo kakve infekcije. Neke infekcije čak mogu izazvati i sepsu, što predstavlja stanje opasno po život bebe. Posebno su osetljive prevremeno rođene bebe, jer im imuni sistem nije dovoljno razvijen, osetljivije su i podložnije infekcijama od beba koje su rođene u terminu.

Zato je važno da svaki put kada kupate bebu i obrađujete pupak pogledate dobro kako izgleda. Ako primetite bilo šta neobično, da je promenio boju, da gnoji, vlaži, da se oseća neprijatan miris, da se pojavilo crvenilo itd, obavezno se odmah javite svom pedijatru kako bi mogao adekvatno da reaguje i sanira problem dok ne postane veći. Nekad se možete sresti i sa pojavom da bebin pupak malo krvari. Ako je u pitanju jako diskretna pojava krvi, stvar nije za brigu. No, ukoliko je krvarenje obilnije, hitno posetite pedijatra.

Takođe je savet da se javite bebinom lekaru ako pupak ne otpadne ni nakon tri nedelje. Tri do četiri nedelje je rok kada bi pupak morao spontano da otpadne. A ako se to ne desi, onda će pedijatar uzeti stvar u svoje ruke.

Šta je pupčana kila?

pupčana kila kod beba

Pupčana kila je česta pojava kod beba koje su na rođenju bile male ili su se prevremeno rodile. Na pupku se nakon otpadanja patrljka pojavi „brežuljak“ koji za bebu nije bolan, ali svakako treba da se sanira. Ova pojava posebno dolazi do izražaja kada dete plače, napreže se, kašlje…Trebalo bi spontano da prođe nakon četvrte godine života, ali ako traje dugo, svakako posetite dečijeg hirurga i posavetujte se sa njim.

Još jednom da naglasimo da se pupčani patrljak ne sme kvasiti. Zato ne kupajte bebu u kadici dok god pupak ne otpadne, a pupčana rana se osuši i lepo zaraste.

Čest poremećaj pupka u toku zarastanje je pojava granuloma. Granulom je veličine zrna graška, nalazi se u pupku, bele ili rozikaste boje. Ukoliko primetite da se kod Vaše bebe stvorio granulom, obratite se pedijatru ili dečijem hirurgu za savet i tretman.

I već tokom drugog meseca, kada beba poraste i ojača, priča o pupku i zarastanju pupčane rane biće samo još jedna „priča iz prošlosti“. Svaki bebin novi mesec donosi nove izazove, ali i mnogo lepih trenutaka u kojima ćete uživati sa Vašom bebom.

Pin It on Pinterest

Share This