Svaka žena kada zatrudni nestrpljivo iščekuje trenutak kada će postati majka i na svet doneti bebu. U tim trenucima svaka buduća majka prati trudnoću po nedeljama, zamišlja svoju bebu do najsitnijih detalja, kako izgleda, da li je dečak ili devojčica, a naravno i kako će je držati u naručju kad za to dođe vreme. Jednom rečju, zamišlja idilične scene u kojima uživa s bebom. Kada beba stigne na svet, svaku majku preplavi osećaj blaženstva i zaista uživa u svakom trenutku provedenom s bebom, tako otkrivajući jedan potpuno “novi svet”.

Nakon porođaja, kada žena rodi bebu, prva stvar koja se iščekuje je upravo bebin plač. Bebin plač na rođenju je znak da je beba dobro i da je sve sa njom sve u redu. Prvim udahom većina beba zaplače jer refleks koji utiče na širenje pluća ispunjava prostor vazduhom, koji je, dok je beba boravila u majčinom stomaku, bio ispunjen tečnošću. Na taj način, bebin organizam se prilagođava novonastaloj sredini. Međutim, ne plaču sve bebe nakon rođenja, jednostavno neke imaju sreće da ih odmah postave u majčino naručje, ostvarujući kontakt “koža na kožu”. Stavljajući novorođenče na majčinu kožu ublažava se “šok” koji je beba doživela prilikom rođenja, a koji je prirodno nagoni na plač.

U prvim danima nakon dolaska iz porodilišta kao mladi i neiskusni roditelji često niste u stanju da razaznate na šta bebin plač upućuje i da adekvatno odgovorite na njega. Često ste u nedoumici da li je sa bebom sve u redu, da li je gladna, žedna, bolesna.

Međutim, ne brinite, jer već posle nekoliko dana ćete se uigrati i umeti da prepoznate zbog čega beba plače. Bebe plaču i na taj način, komuniciraju sa nama, tako izražavaju svoje potrebe, koje su uglavnom jednostavne i koje treba zadovoljiti, a odnose se na hranjenje, presvlačenje, maženje.

Vrste i uzroci plača kod beba

Kada je beba sasvim mala, jedini način na koji može da komunicira sa spoljašnjim svetom je kroz plač. Novorođenče u prvim nedeljama putem plača izražava glad, nelagodnost, fizičku bol, pospanost, osećaj usamljenosti. Nijanse plača su različite, a, osluškujući ih, roditelji umeju da procene šta je bebi potrebno u datom trenutku. Svaka beba plače na svoj način i većina mama ume da prepozna plač svoje bebe. Vremenom nauči i da razlikuje vrstu plača i da odreaguje u skladu s njim. Ukoliko se beba smiri, znači da je uspela da razume bebin “govor”. Plač zadovoljne bebe se razlikuje od plača bebe koju nešto boli ili ima neki zdravstveni problem. Veoma je važno da od prvog dana majka uspostavi odgovarajući dijalog sa bebom i da uvek odgovori na njene potrebe.

Plakanje možemo podeliti na:

  • Kenkanje – obično predstavlja uvertiru pred “pravo” plakanje i označava da je vreme da beba jede, da je presvuče ili joj je samo potrebna vaša nežnost
  • Plakanje – ukazuje da je beba baš gladna ili je potrebno da joj promenite pelenu
  • Neutešno plakanje – može da znači da bebu nešto boli ili da ima grčeve

 

Kako vreme prolazi i beba sazreva i raste, tako beba sve manje plače, odnosno menja se način komunikacije sa okolinom, više se smeje, guče, ispušta prve glasove iskazujući svoje emocije. Približavajući se trećem mesecu, bebe jako malo plaču, jedino kada izražavaju negodovanje, neraspoloženje, dosadu.

U nastavku teksta vam donosimo moguće razloge zbog kojih beba može plače.

1. Glad

Najčešći uzrok plača kod novorođenčeta je glad. I sami roditelji na prvi bebin plač pomisle da je beba možda gladna. To u većini slučajeva i jeste tako, naročito kod malih beba, jer im je želudac mali i količina mleka koje popiju je mala, pa su samim tim i češće gladne. Majke instinktivno stavljaju bebu na grudi svaki put kada plaču, što je sasvim u redu i ako su vremenski razmaci između podoja (hranjenja na flašicu) kraći. Najjednostavniji način da shvatite kada beba plače zbog gladi je da pratite signale koje šalje. Obično bebe stavljaju ručice u usta, stiskaju pesnice, plač počinje kratkim jecajima koji se postepeno intezivira, sve dok se ne utoli glad.

2. Mokra i prljava pelena

Najčešći razlog koji stvara nelagodnost kod bebe je prljava pelena. Neke bebe odmah signaliziraju roditeljima kada je vreme za presvačenje pelena, a neke mogu duže tolerisati neugodan osećaj. Stoga, češće proveravajte bebinu pelenu i na vreme je presvlačite, jer predugo držanje bebe u prljavoj peleni može da izazove ojed, koji takođe može da bude razlog plača.

3. Bolest

Plač koji se javlja uz povišenu temparaturu je znak neke akutne bolesti. Ako beba konstantno neuobičajeno plače, visokog tonaliteta, bez mogućnosti da se smiri, izvija se, to znači da bebu nešto boli i neophodno je odvesti je na lekarski pregled, da bi se utvrdilo o čemu se radi.

4. Strah

Kada je bebin plač piskav, liči na vrisak uz uplašen pogled, ukazuje na strah kod beba i  nečeg uplašila. To može biti neki zvuk, nepoznato okruženje, prisustvo nepoznate osobe koja je izazvala uznemirenost kod bebe. U uzrastu oko četvrtog meseca bebe razvijaju i strah od odvajanja od majke. Usamljenost i potreba za majčinom blizinom takođe mogu da budu jedan od razloga plača kod beba.

5. Grčevi

Nakon dve nedelje od rođenja kod većine beba se javljaju kolike (grčevi) u stomaku koji su praćeni neutešnim plačom u večernjim satima. Ono što je karakteristično za kolike je da traju nekoliko meseci, javljaju se nekoliko puta nedeljno i traju bar tri sata u toku dana. Ukoliko vaša beba savija noge prema trbuhu, povremeno se smiri pa iznenada počne da jeca, najverovatnije da se radi o grčevima. Možete joj ublažiti bolove tako što ćete joj prilikom svakog presvlačenja lagano masirati stomačić u smeru kazaljke na satu, naizmenično savijati jednu pa drugu nogu kratko ih zadržavajući u predelu trbuha, masirati nežno stopala, zagrevati stomačić i sl. Naravno, ljuljuškanje i puno maženja je uvek dobrodošlo.

6. Premor

Kada je plač praćen zevanjem i trljanjem očiju, znak je umora bebe. Uspavljivanje bebama mnogo teško pada, naročito kada su jako umorne. Kada su premorene, umesto da utonu u san, postaju nervozne i plaču. Zato se potrudite da uspostavite ritam spavanja i bebu na prvi znak umora stavite da spava.

7. Nicanje zubića

Nicanje zubića može biti vrlo bolno za bebu, što može biti uzrok plača. Možete da im ublažite bol tako što ćete im masirati desni s gelom koji je namenjen za masažu desni kod beba, hladiti mesto otoka. Takođe, mogu da pomognu i glodalice koje su i namenjene za masažu desni prilikom izbijanja zubića.

8. Potreba za nošenjem i maženjem

Bebe obožavaju kada se nose i vole da ih mazimo, na taj način uživaju u vašoj bliskosti i ljubavi. Kada se osećaju usamljeno, mogu plakati tužno i  neprestano tražiti bliskost sa vama. Bez ustezanja i svaki put uzmite vašu bebu u naručje kada plače, jer je tako nećete razmaziti. Utešite je umirujućim glasom uz nežno ljuljuškanje.

 

Da li beba plače bez razloga?

plakanje bebe

U prvim mesecima roditeljima je teško da utvrde razlog bebinog plača i to na njih može da deluje frustrirajuće. Ako je beba sita, pelena suva, beba zdrava, međutim, ona i dalje plače, a vi ste preduzeli sve neophodne korake kako biste to sprečili, imajte na umu da je svaka beba drugačija, a da to što plače može da bude i u vezi sa njenim temperamentom. Svakako će temperamentnije bebe češće izražavati svoje emocije plačom. Uvek postoji neki razlog zbog kojeg beba plače, samo je na nama da otkrijemo šta je to što je muči. Uradite ono što osećate da treba. Pre svega, ostanite smireni, uzmite bebu i privijte je uz svoje grudi, pružite joj utehu i verujte da će sve brzo proći.

Kako umiriti bebu koja plače?

Verovatno se pitate kako da umirite bebu kad plače. Za početak, morate da se potrudite da ostanete pribrani i mirni, jer će i beba tako postati smirenija. Ako osećate zabrinutost i nesigurnost, i beba to oseća. Zato se potrudite da prvo sebe dovedete u mirno stanje, a nakon toga priđete bebi i nju pokušate da umirite. Jako je važno da ne vičete na bebu, da ne izgubite kontrolu nad sobom jer to neće pomoći ni vama ni bebi. Uvek možete da joj se obraćate nežnim tonom, da pevušite pesmice, da je ljuljuškate, grlite, mazite, volite. Svakodnevne šetnje u kolicima, tople večernje kupke, nežne masaže bebi pomažu da se opusti. Dojenje na bebu deluje umirujuće i uspavljuje je, uz to postoje i dude varalice koje mogu da pomognu. Učinite sve što možete i smatrate da će pomoći vašoj bebi da se umiri. Međutim, ako smatrate da ste učinili sve što je potrebno i da niste u stanju nositi sa stresom, pokušajte se malo udaljiti i posvetiti sebi, a da partner preuzme brigu o bebi na nekoliko dana.

Kada se obratiti lekaru?

Ukoliko smatrate da bebin plač predugo traje ili da ste isprobali sve moguće taktike za umirenje bebe, a da ništa ne pomaže, u tom slučaju najbolje bi bilo da  konsultujete bebinog pedijatra i otkrijete šta je tačan uzrok ovom problemu.

 

Pin It on Pinterest

Share This