Roditeljstvo je definitivno – zanimanje. Možda čak i najzahtevnije, najkompleksnije i najteže. Ovo vam mogu potvrditi svi roditelji, i oni sa jednim, i oni sa više dece. A kada počinje „radni staž“ roditelja? Počinje onog dana kada saznate da čekate bebu. Ako ćemo skroz iskreno – počinje možda čak i ranije, od momenta kada počnete da razmišljate na tu temu, da planirate roditeljstvo, dok ga priželjkujete ili mu se nadate. Kako sad to? Već ste roditelj, a beba je možda tek začeta? Jednostavno zato što se od prvog dana menjaju emocije, razmišljanja, uzbuđenje raste, sa njim i radost, ali osim radosti prisutni su i strahovi da li će sve biti u redu – sa Vašom trudnoćom, sa bebinim razvojem, ali i svim ostalim pratećim okolnostima. Sve su to one fine i slatke „muke“ koje većina željno iščekuje.

Prvo pitanje, tj. bojazan sa kojom se suoči svaka buduća mama je tok njene trudnoće, odnosno šta će trudnoća promeniti u nedeljama koje slede. Svaka žena koja pretpostavi da je u drugom stanju najpre na internetu pretražuje simptome trudnoće, one najranije, koji se mogu uočiti odmah nakon začeća. Nakon toga, mame na internetu pretražuju teme vezane za kalendar trunoće, odnosno tok trudnoće po nedeljama. Takvi kalendari trudnoće su vrlo korisni budućim mamama jer prate tok trudnoće od početka, odnosno od začeća, pa sve do porođaja. Jasno se hronološki opisuju simptomi, fiziološke promene u funkcionisanju organizma trudnice, zatim detaljan razvoj bebe po nedeljama, šta se u kojoj nedelji može očekivati, uz savete koje preglede i analize treba obaviti u određenoj nedelji. Trudnoća „po pravilu“ traje 40 nedelja, mada se sve bebe rođene nakon navršene 36.nedelje uglavnom smatraju bebama rođenim „u roku“.

Prva nedelja trudnoće – Početni simptomi rane trudnoće

Profile,View,Of,Young,Pregnant,Woman,Sitting,On,The,Bed

Odmah na početku da razrešimo ovu apsurdnu situaciju: u zvanično prvoj nedelji trudnoće Vi zapravo još uvek niste trudni. Kako to, zapitaćete se. U prvoj nedelji trudnoće prema lekarima Vaša beba se tek “priprema” za dolazak na ovaj svet. Baš zato je važno da znate šta se to dešava u Vašem organizmu kako bi se adekvatno pripremio za dolazak, tj. rađanje bebe.

Prva nedelja trudnoće počinje prvim danom Vaše poslednje menstruacije. Tada, naravno, još uvek niste trudni, jer će se začeće desiti tek sedam do četrnaest dana nakon toga dana. U ovom periodu, ako planirate bebu, povedite više računa o svojoj ishrani. Izbacite ili maksimalno smanjite upotrebu alkohola i duvana, zato što je dokazano da mogu da smanje šanse da do začeća dođe. Osim toga, smanjuju količinu kiseonika koja stiže do ploda. Do 12.nedelje, kada se otprilike formira posteljica, beba je više izložena štetnim supstancama iz majčine krvi. Nutricionisti takođe preporučuju da već u ovom period smanjite unos slatkiša, teške i masne hrane, kao i gaziranih napitaka.

U prvoj nedelji trudnoće trebalo bi da počnete da uzimate prenatalne vitamine za trudnice, a dodatno i folnu kiselinu. Podsetite svog partnera da se ne tušira vrelom vodom. Jako topla voda može loše da utiče na kvalitet semena Vašeg partnera.
U ovoj nedelji bi takođe trebalo da napravite “proračun” kada će se desiti Vaša ovulacija, zato što se začeće obično dešava od 24 do 36 sati posle ovulacije.

Koji su najraniji simptomi trudnoće?

Wow,I,Am,Pregnant!,Close,Up,Portrait,Of,Attractive,Beautiful

Kada do začeća dođe, Vi ste tada po doktorima već u 2. nedelji trudnoće. Rani simptomi trudnoće ne mogu se sasvim jasno definisati niti odrediti, zato što je u pitanju vrlo individualan osećaj svake žene. Vrlo često prvi simptomi trudnoće podsećaju na simptome PMS-a, što može dodatno da zbuni žene, naročito ako su neplanirano ostale u drugom stanju. Organizam svake žene funkcioniše na “svoj” način, stoga se prvi, odnosno rani simptomi trudnoće mogu pojaviti u različito vreme i manifestovati se na različite načine.

Da bi žena uopšte prepoznala prve simptome trudnoće, treba dobro da poznaje i osluškuje svoje telo. Važno je da zna kako se njeno telo ponaša u određenim mesečnim fazama ciklusa, jer jedino će tako uspeti da identifikuje te fine prve simptome trudnoće, koji nisu ni sasvim jasni ni naročito izraženi.

Kako najranije potvrditi trudnoću?

Rani simptomi trudnoće obično se javljaju tek nedelju dana do tri nedelje nakon što je trebalo da dobijete narednu menstruaciju. Oplodnja jajne ćelije dešava se otprilike 14.dana u jajovodu. Nakon toga, oplođena jajna ćelija putuje do materice otprilike sedam dana, nakon čega se “usadi” u njen zid. U tom trenutku u organizmu buduće majke počinje da se luči beta hCG hormom, na osnovu čijeg porasta se i utvrđuje trudnoća. Ovaj hormone na početku trudnoće utiče na porast koncentracije hormona progesterona. Upravo je porast količine progesterona u krvi žene glavni “krivac” za pojavu simptoma trudnoće, koje žena može da oseti. Zato je u medicinskom smislu nemoguće da se simptomi trudnoće osete pre nego što se oplođena jajna ćelija usadi u zid materice i ne započne lučenje pomenutih hormona.

Kada bi trebalo da popišemo i nabrojimo koji su to najčešći prvi potencijalni znaci trudnoće, spisak bi izgledao ovako: kašnjenje menstruacije, osećaj mučnine, povraćanje, osećaj bola i osetljivosti u grudima, blago tačkasto krvarenje. Neke žene kao prvi simptom prijavljuju češću potrebu za mokrenjem, zatim osećaj iscrpljenosti ili pospanosti. Među rane simptome trudnoće spadaju i osetljivost na određene mirise, gađenje na pojedine namirnice iz ishrane, glavobolja i vrtoglavica. Nekada se može javiti i naročito izražena želja za određenim namirnicama. Ponekad se kod žena u tim prvim nedeljama mogu javiti i blagi grčevi u donjem delu stomaka i u leđima, što je takođe uzrokovano očitim promenama u nivou beta hCG hormona i progesterona. Kod jedne trećine žena može da se pojavi i tzv. implantacijsko krvarenje, koje nastaje u trenutku kada se jajna ćelija smesti u zid materice. Obično se primeti nekoliko ružičastih kapljica na vešu ili ulošku.

Pregnancy,About,2-3,Months

Danas su kućni testovi za trudnoću vrlo osetljivi, čak 99%. Svi oni se baziraju na merenju količine beta hCG hormona u urinu. Najbolje je uraditi test na trudnoću u periodu kada očekujete pojavu menstrualnog krvarenja. Tada je koncentracija pomenutog hormona, ukoliko ste trudni, dovoljno visoka, pa će test verodostojno potvrditi Vaše sumnje. Ipak je najpouzdanije uraditi kućni test na trudnoću kada Vam je menstruacija već izostala nekoliko dana. U tom slučaju pogrešan rezultat testa je gotovo nemoguće dobiti.

Pin It on Pinterest

Share This