Trudnoća traje četrdeset nedelja. Dug period za svaku buduću majku, morate priznati. Za tih devet meseci ili četrdeset nedelja, iz nedelje u nedelju, menja se i organizam majke, ali, ono što je još važnije, njena beba intenzivno raste i razvija se. Drugo stanje za neke majke zaista je najlepše stanje, pod uslovom da sve ide po planu i bez dodatnih komplikacija, dok se značajan broj budućih majki suočava sa različitim strepnjama i strahovima. Danas ćemo govoriti o tome šta sa sobom nosi treća nedelja trudnoće.

Ono što svaku buduću majku najviše zanima je kako će izgledati njena trudnoća po nedeljama, te mnoge majke počinju da vode kalendar trudnoće. Razvoj bebe po nedeljama sa velikom pažnjom i interesovanjem prati svaka majka. Beba raste iz dana u dan, promene su intenzivne, često burne, a svakoj od njih je jedna misao u fokusu: zdravlje bebe.

Kada ste, zapravo, trudni? Odnosno, kada počinje razvoj bebe? Upoznati ste, verovatno, sa činjenicom da tzv. prva i druga nedelja trudnoće i nisu „prava trudnoća“. Prve dve nedelje su priprema za trudnoću, tj. hormonske pripreme organizma za sazrevanje jajne ćelije. Materica zadebljava, sprema se da primi oplođenu jajnu ćeliju. Potom sledi oplodnja. U tom periodu znakova trudnoće nema. Tek kada se oplođena jajna ćelija udobno „smesti“ u materici, počinje trudnoća, tj. razvoj bebe.

Kakve promene donosi 3. nedelja trudnoće?

Najpre, Vaši najbliži mogu da Vam čestitaju – sada ste zaista trudni. U trećoj nedelji trudnoće, u momentu kada spermatozoid oplodi jajnu ćeliju, spajaju im se jezgra, dolazi do tog „čarobnog“ kombinovanja genetskog materijala mame i tate, određuje se pol Vaše buduće bebe (ako je spermatozoid nosilac Y hromozoma, rodiće se dečak, a ako je nosilac X hromozoma, rodiće se devojčica), kao i čitav niz drugih naslednih osobina koje beba ponese od svojih roditelja. U najranijoj fazi oplođeno jajašce se naziva zigot.

Dok zigot putuje ka materici (a za to „putovanje“ potrebna su dva do tri dana), materica se dodatno priprema za njen prijem – zid materice još više zadebljava i puni se krvlju. Pred kraj treće nedelje embrion je već malo porastao i kao tzv.blastocista loptastog oblika smešta se u matericu. Spoljašnje ćelije zigota zadužene su za formiranje posteljice, a unutrašnje su, prosto rečeno, vaša buduća beba.

Saveti za treću nedelju trudnoće

Kada ste u trećoj nedelji trudnoće, psihički se pripremite na burne hormonske promene koje vas očekuju. Vrlo brzo osetićete dejstvo trudničkih hormona, na koje svaka žena drugačije reaguje. Otprilike sedam dana nakon oplodnje, kada se zigot udobno smesti u sluzokožu materice, počinje da se luči hormon trudnoće HCG. On se može analizama otkriti i u krvi i u urinu. Običan kućni test za trudnoću već će moći da vam potvrdi srećnu vest.

U ovom trenutku vaša beba je veličine glave čiode, ali se neumorno menja, deli i raste, 24 časa tokom dana. Vi tog kompleksnog procesa njenog rasta niste svesni, jer tipičnih znakova trudnoće još uvek nema. Vrlo je važno da već treća nedelja trudnoće postane period u kom, čak i ako niste 100% sigurni da ste trudni, budete oprezni sa lekovima koje uzimate. Neki lekovi mogu loše da utiču na ranu trudnoću.

Takođe, vodite računa da redovno unosite svoju dnevnu dozu folne kiseline, koja je neophodna za pravilan rast i razvoj ploda, kao i ostale vitamine za trudnice koje vam je preporučio ginekolog. Važno je da se već od ovog perioda čuvate prehlade, virusa, bolesnih ljudi oko sebe. Neki virusi, nažalost, u toj najranijoj fazi, mogu da oštete plod. Ishrani trudnice se već sada može posvetiti posebna pažnja. Izbacite alkohol i cigarete u potpunosti, zaista su štetni i za vas i za vašu bebu.

Pin It on Pinterest

Share This