Osim što je uzbuđena zbog pretpostavke da je u drugom stanju, svaka buduća mama već u ovom periodu, dok se još nisu pojavili tipični simptomi trudnoće, sa mnogo pažnje počinje da prati svoj kalendar trudnoće. Zašto svaku mamu zanima trudnoća po nedeljama? Razlog je jasan: mama želi da isprati svaki važan momenat svog „blaženog stanja“ kao i da upozna razvoj bebe od početka do kraja, naročito ako je u pitanju prva trudnoća. Kako prolaze nedelje trudnoće i kako se mame bolje upoznaju sa svojim novim stanjem, tako one bivaju manje uplašene za zdravlje bebe i sve opuštenije. Mi ćemo Vam približiti šta tačno donosi četvrta nedelja trudnoće.

Izazove i promene u četvrtoj nedelji trudnoće 

U ovoj nedelji trudnoće, iako možda niste sasvim sigurni da li ste zaista trudni, Vaša beba je vrlo dinamična i aktivna, iako je u tom periodu veličine tačkice, odnosno 1mm. U četvrtoj nedelji trudnoće dešava se nešto vrlo važno: embrion se usađuje u zid materice. Da bi se to desilo, embrion se oslobođa svog zaštitnog omotača i dolazi do tzv. implantacije. Usađivanje embriona u matericu obično se dešava između šestog i dvanaestog dana od ovulacije. U tom momentu Vi postajete povezani sa Vašim detetom narednih osam meseci (a ta veza kasnije jača kroz emocije i traje ceo život).

Pitate se kako se Vaša beba hrani za to vreme dok „putuje“ kroz uterus u potrazi za savršenim mestom za implantaciju? Ishrana bebe u tom periodu vrši se putem jednostavnih minijaturnih krvnih sudova, a praktično istovremeno sa implantacijom dolazi i do formiranja posteljice. Placenta ili posteljica postaje glavni „posrednik“ u israni Vaše bebe, a ima i značajnu zaštitnu ulogu. Posteljica štiti bebu od bakterija i virusa koji mogu da se nalaze u majčinoj krvi. Ona je na neki način vaš „zajednički“ organ bez kojeg pravilan razvoj bebe ne bi bio moguć.

U četvrtoj nedelji trudnoće dešava se još jedan jako važan proces – razvija se amnion ili embrionalna ovojnica. Uloga amniona, koji će se ispuniti amnionskom tečnošću (plodovom vodom), jeste da pruži sigurnost i zaštitu embrionu. Količina plodove vode se tokom narednih nedelja povećava, što dovodi do širenja amniona.

Što se razvoja embriona, tj. Vaše buduće bebe tiče, u četvrtoj nedelji trudnoće beba ima tri različita sloja ćelija. Unutrašnji sloj ili endoderm formiraće bebin digestivni sistem, jetru i pluća. Središnji sloj ćelija, odnosno mezoderm, uskoro će se razviti u bebine polne organe, srce, kosti, bubrege i mišiće. Spoljašnji sloj ili ektoderm formiraće bebin nervni sistem, kosu, oči i spoljašnje slojeve kože.

Šta ćete osećati u toku četvrte nedelje u trudnoći?

A šta ćete Vi, kao buduća mama, osećati u ovom periodu? Najpre, izostaće Vam menstruacija što će nekima od vas biti jasan znak da je došlo do začeća. Sada je već moguće potvrditi trudnoću testom iz urina ili iz krvi, jer su ovi testovi danas vrlo osetljivi i precizni i odreagovaće na HCG hormon (humani horionski gonadotropin), koji lučite ako ste u drugom stanju. U prevodu – test pozitivan.

Što se Vašeg subjektivnog osećaja tiče, neke žene već u ovom periodu mogu da osete jutarnju mučninu, može se desiti da češće idete u toalet da mokrite, bradavice na grudima mogu postati osetljive, a grudi bujnije, što je normalno kada je u pitanju četvrta nedelja trudnoće. Nemojte se uplašiti ako se pojavi malo krvarenje (rozikast ili braonkast iscedak). To se dešava u momentu implantacije, nije patološka pojava, ali svakako o tome obavestite svog ginekologa.

Pin It on Pinterest

Share This