Pelena za jednokratnu upotrebu

Bez pelena za jednokratnu upotrebu ne raste skoro ni jedno dete u svetu. Nepotrebna je dilema da li su ove pelene bolje od pamučnih, jer su mnoge studije rađene do danas i ni jedna nije uspela da dokaže da one štete detetu.

Šta se traži od dobre pelene?

Svakako, da ima veliku moć upijanja, da bude meka i prijatna za bebu, da bude prozračna, da opet, sa druge strane ne propušta tečnost, da ne sadrži boje, parfeme, izbeljivače, emulzije koji iritiraju dečiju kožu, da u starijem odojčadskom uzrastu omogućavaju lako kretanje deteta.

Roditelji treba da znaju, da bez obzira na veliku upijajuću moć pelena, treba ih često menjati iz zdravstvenih razloga, pri tom uvek ostaviti dete, jedno kratko vreme pre sledećeg povijanja, da bude golo, da koža “diše”. Izbor pelena treba da bude takav da ispunjava gore navedene kriterijume, ali su najbolje one pelene u kojima se vaša beba najbolje oseća i koje ne prave nikakav problem na koži vašeg deteta.

Pelenski dermatitis može da se javi kod beba, jako zabrinjava roditelje, ali u većini slučajeva je bezopasan, ali dugotrajan i dosadan. Više faktora dovodi do njegovog nastajanja a to su: učestali prolivi, retko menjanje pelena, neodgovarajuće pelene po veličini, pelene sa emulzijama, parfemima, iritansima, osetljiva dečija koža, agresivna kozmetika u nezi deteta.

Da bi se ove stvari izbegle potrebna je na prvom mestu česta promena pelena, potom da su pelene sa adekvatnom moći upijanja prema potrebama deteta,da je pelena ekološki prilagođena bez prisustva iritanasa.

Bambo pelene po mom iskustvu sa pacijentima zadovoljavaju ove kriterijume. Ovo potvrđuju prestižni sertifikati koji nose ove pelene, kao i sama činjenica da se proizvode u fabrici u Danskoj po evropskim standardima za proizvodnju medicinskih sredstava. Upravo iz ovih razloga, one jesu moj predlog kod dece sa pelenskim dermatitisom, dece koja su sklona alergijama, ali i topla preporuka za korišćenje od prvog dana života. Potvrda njihovog kvaliteta jeste i zadovoljstvo pacijenata Bambo pelenama, kao i sve veći broj mama koje za svoje dete biraju Bambo.

Mr sci med dr Anica Radulović, dečiji dermatolog

Pin It on Pinterest

Share This