ZAPOčnite PRVU KUPOVINU SA 10% POPUSTA UZ KOD “BAMBOWELCOME”

U prvih dvanaest meseci života, pa nekada i nakon toga, sasvim je normalno da se beba budi i po nekoliko puta u toku noći. Bebe dok su još male nemaju uspostavljen ritam spavanja, pa im je mnogo teže da se samostalno uspavaju kada se noću probude nego što je to slučaj kod odraslih. Većina odraslih se takođe budi tokom noći u određenim vremenskim ciklusima sna, ali ne reaguje na mikrobuđenja i uglavnom spontano nastavlja da spava. Međutim, kod beba slučaj je sasvim drugačiji: usled nerazvijenog centralnog nervnog sistema, one nisu u stanju da povežu cikluse sna i mogu da reaguju i na najmanji mogući šum ili pokret u blizini njih. Česta noćna buđenja ne utiču loše samo na bebin san već i na mentalno zdravlje roditelja.

Stoga, većina roditelja dok je beba još sasvim mala pokušava da uspostavi dosledan obrazac spavanja, ali i da nauči bebu tehnikama samostalnog uspavljivanja. Oni roditelji kojima to “polazi za rukom”, gledajući kroz duži vremenski period, zaista su retki, jer beba tokom rasta prolazi kroz različite razvojne faze (grčevi, rast zubića, bolesti, regresija sna i sl.) i jednostavno je nemoguće očekivati da beba tokom tih faza ima čvrst i neisprekidan san, da se samostalno uspava ili da joj nije potrebna Vaša blizina i pažnja.

Naravno, postoje i bebe koje od prvog dana rođenja imaju čvrst san i potrebno im je minimalno “intervencije” kako bi se uspavale. To u dosta slučajeva zavisi od temperamenta bebe. Obično bebe koje su po prirodi mirnije nemaju problem sa uspavljivanjem, dok one temperamentnije mogu da pokažu izvestan otpor prilikom nametanja ritma spavanja.

U nastavku teksta Vam donosimo tehnike za brzo i samostalno uspavljivanje beba, kao i kada je najbolje vreme da se počne sa njihovim usvajanjem i primenom.

Kada beba može da nauči da se sama uspava?

Svoju bebu možete početi učiti tehnikama noćnog spavanja, već kada napuni nekoliko nedelja, ali to nije baš preporučljivo, jer male bebe se bude noću jer moraju jesti. Stručnjaci se slažu da je idealan period za to između četvrtog i šestog meseca bebinog života, kada beba dostigne određenu zrelost. Ključ za kvalitetno spavanje kod beba je uvođenje i sprovođenje noćne rutine, kao i učenje sposobnosti samoumirenja, potom i samouspavljivanja. Najbitnije je da pratite rast i razvoj svoje bebe i svoju individualnu situaciju i u skladu sa tim sami odlučite kada je najbolje vreme da bebu naučite da sama zaspi.

Za učenje dobrih navika spavanja nikad nije kasno. Ukoliko primetite da je Vaša beba razdražljiva, posebno uznemirena ili je bolesna, nemojte se strogo držati pravila oko uspostavljanja rutine spavanja, jer ste joj u tim trenucima najpotrebniji i tada možete upotrebiti sopstvene metode koje ste dotad koristili. S obzirom da Vi najbolje poznajete svoje dete i njegove potrebe, sami procenite kada smatrate da je vreme da počnete sa treningom samouspavljivanja.

 

Šta je trening samostalnog uspavljivanja bebe?

 

Ako Vaša beba prolazi kroz period čestog noćnog buđenja, ima lak san, a Vi ste u potpunosti iscrpljeni i neispavani, sasvim je u redu da pokušate da primenjujete tehnike za samostalno uspavljivanje bebe, kako biste joj usadili zdrave navike od samog početka. Trening samostalnog uspavljivanja bebe podrazumeva niz tehnika, načine ponašanja i uspavljivanja koji se primenjuju sa ciljem da beba pronađe način da se sama zaspi, bez Vaše pomoći. Vodeći svetski pedijatri smatraju da bebe koje su se naučile na samostalno uspavljivanje od najmlađeg uzrasta imaju manje poteškoća prilikom odvikavanja od dude i pelena, ređe imaju problema sa noćnim  mokrenjem, imaju manje noćnih strahova, izrastaju u nezavisnije osobe i dr. Trening ne treba primenjivati sa ciljem odvikavanja bebe od noćnog hranjenja, jer ukoliko beba ima potrebu za jednim ili više obroka tokom noći, trening treba da odložite kada beba bude spremna da poveže noć bez hranjenja.

 

Postoji više metoda koje možete primeniti, ali treba da se vodite isključivo svojim osećajem i potrebama bebe.

 

Tehnike za uspavljivanje bebe

 

Pre početka primene bilo koje tehnike za uspavljivanje bebe jako je važno da se uspostavi određena rutina koja prethodi noćnom spavanju. Trudite se da bebu uvek redovno na vreme stavljate na spavanje. Bebe vole predvidivost i zato treba to da im pružimo. Obezbedite vreme za mirne aktivnosti sa svojom bebom, kao što su kupanje, maženje, pevanje uspavanki i ljuljuškanje. One su obavezan deo noćnih rituala, jer će pomoći bebi da lakše utone u san. Kada primetite da je beba pospana, kada trlja oči ručicama ili je vidno nervozna, odmah je stavite u krevet, jer će dok je budna lakše naučiti da sama zaspi.

 

Postoji više različitih treninga za uspavljivanje beba: neke su blage metode, a neke stroge. U svakom slučaju svaki roditelj treba da izabere metodu koja mu najviše prija i odgovara, shodno svojim potrebama i potrebama bebe.

 

Cry it out

Jedna je od najstrožih tehnika za uspavljivanje bebe koja doslovno znači “isplači se”. Podrazumeva da bebu pustite da plače i da ne reagujete na nju sve dok se sama ne umiri i ne zaspe. Spada u manje popularne treninge, jer je dosta stresna za roditelje, ali i za bebe, mada se i mnogi stručnjaci slažu da je najmanje prihvatljiva opcija za uspavljivanje kojom biste se trebali poslužili. Ukoliko odlučite da sprovedete ovu tehniku, treba da uradite sledeće: obavite uobičajenu večernju rutinu pred spavanje, bebu stavite u krevetac, poljubite je, izađete iz sobe i zatvorite vrata.

Očekujte buran plač koji može potrajati i više od sat vremena. Stručnjaci nisu usaglašeni oko toga šta bi sledeće trebalo uraditi. Neki predlažu da na kratko uđete u sobu i bebi pružite neku vrstu utehe, ali ne odmah nakon prvog plača, već nakon nekoliko “epizoda” plača, dok drugi smatraju da bebu ne treba podizati iz kreveta do ujutru. Ukoliko ste dosledni i možete da podnesete ovu dozu plača, bebi će biti potrebno tri do četiri dana da savlada ovu tehniku uspavljivanja.

Metoda stolice

 

Ova metoda je nešto blaža varijanta u odnosu na prvu, ali sam proces duže traje i zahteva više truda. Sprovodi se tako što obavite večernju rutinu, postavite bebu u krevetac i sednete na stolicu pored kreveta i čekate da beba zaspi, bez uzimanja u naručje. Kada beba zaspi, napustite prostoriju. U slučaju da se probudi, vraćate se i ponovo sedate na stolicu. Ovaj metod je manje surov u odnosu na prethodni, jer Vas beba vidi, ali roditeljima nimalo nije lako da slušaju plač svoje bebe, bez mogućnosti da je uzmu u naručje i uteše.

 

Trening podigni, spusti, uteši

 

Za ovaj trening uspavljivanja bebe možemo reći da je humaniji nego prethodna dva, jer dozvoljava da se u određenom momentu beba uzme u naručje i pruži mu uteha. Njega sprovodimo tako što obavite svakodnevnu rutinu pred spavanje, bebu smestite u krevetac, a potom ostajete pored bebe, mazite je, dodirujete je rukom. Onog momenta kada beba počne intenzivno da plače, možete je na kratko podići iz kreveca i nežno utešiti. Kada se smiri, ponovo je vratite u krevet. I tako svaki put kad beba počne burno da plače, uvek možete da je pomilujete, otpevate uspavanku i sl.

 

Stručnjaci tvrde da je ovaj metod lakši za primenu kod mlađih beba. S obzirom da je ovaj način uspavljivanja mnogo blaži, s njegovom primenom možete krenuti što pre, jer kod starijih beba daje kontradiktorne rezultate.

 

Ferberova metoda

 

Ferberova medota uspavljivanja je najpopularnija i najpoznatija tehnika koja se primenjuje prilikom uspavljivanja bebe. Odlično je prihvaćena od strane roditelja, jer pruža dovoljno prostora i roditeljima i bebi da se prilagode novom režimu. Optimalno vreme da počnete sa praktikovanjem ove metode je kada beba napuni pet meseci. Ovu metodu je teže primeniti kod beba koje su starije, jer su one stekle već određene navike u vezi sa uspavljivanjem. Osnovna karakteristika ove metode je da se beba postavlja na spavanje bez prisustva roditelja, a obilazi se u tačno određenim vremenskim intervalima, trudeći se da se beba uteši rečima ili dodirom, bez prihvatanja u naručje i bez hranjenja.

 

Ukoliko poželite da uvrstite ovakav vid treninga za uspavljivanje u svoj raspored, potrebno je da uradite sledeće: bebu po običaju okupajte, poigrajte se s njom, pomazite i nakon toga je smestite u krevet na spavanje. Nakon toga, izađite iz sobe i sačekajte par minuta, pa ponovo uđite u sobu, slobodno pomazite bebu ili joj se obratite kako bi se uverila da ste u njenoj blizini. Sledeći put kada napustite sobu, sačekajte 5 minuta dok ne uđete ponovo, svaki put produžavajući svoj boravak van prostorije i tako sve dok beba ne zaspi. Mnogi roditelji tvrde da je ova metoda zaista delotvorna ukoliko se pridržavate pravila i da beba već posle par dana usvaja samostalno uspavljivanje.

 

Savet roditeljima prilikom praktikovanja ovih metoda je da pre svega budu strpljivi,  dosledni i spremni da u početku neće biti lako, ali kroz nekoliko dana budite sigurni da će Vaša beba sa sigurnošću prihvatiti novonastalu situaciju i naučiti da se samostalno uspava.

Pin It on Pinterest

Share This