Verovatno je pitanje “kako pomoći bebi da kaki”, misao sa kojom su se susreli mnogi roditelji. Sa bebama je uvek zabavno. Dobro, neki roditelji će reći – stresno. Ali mi želimo da vas malo ohrabrimo. Istina je da su bebe male, krhke, ne umeju da nam saopšte i objasne šta ih muči, kako se osećaju. Svaku emociju saopštavaju uglavnom plačem, što kod roditelja neretko izazove stres ili čak paniku. Moja beba stalno plače! Kako dokučiti zašto negoduju, šta ih boli, ili šta im smeta? Vremenom roditelji nauče da razlikuju i diferenciraju bebin plač, ali još srećnija okolnost je što Vaša beba raste, uči da govori, pa će vrlo brzo umeti sama da kaže sve što oseća.

Jedna od čestih „mučnih“ pojava kod malih i malo starijih beba jeste kada beba ima zatvor, odnosno čvrstu stolicu, koja izaziva bol u stomaku, nadutost i druge smetnje koje i te kako bebu čine razdražljivom i plačljivom, zato što mogu biti prilično bolne. Odmah da vas ohrabrimo – i ovaj problem se efikasno može rešiti primenom saveta koje ćemo vam otkriti u nastavku teksta.

beba koja place

Koliko često bebe imaju stolicu?

Verovatno su vam babice u porodilištu odmah objasnile dinamiku bebine stolice u slučaju da se beba hrani isključivo majčinim mlekom. Ako beba samo sisa, sve se toleriše: od toga da nakon svakog podoja beba ima stolicu, do stolice jednom u toku dana ili tokom dva do tri dana. Majčino mleko se lako vari, potpuno je prilagođeno potrebama bebine ishrane, nema mnogo nepotrebih materija, te zato stolice mogu da izostanu, a da beba, pri tom, nema nikakve tegobe. Kada bebe sisaju, one luče znatno više hormona motilina, koji doprinosi bržem pražnjenju creva, pa se retko desi da beba ima zatvor.

Zato je veoma retko da beba koja isključivo sisa majčino mleko ima problem sa konstipacijom, čak i ako uopšte uz majčino mleko ne pije vodu.
Bebe koje su na dohrani, ili koje se hrane isključivo adaptiranom formulom, trebalo bi da imaju po pravilu bar jednu stolicu dnevno. Dok je stolica kod beba koje sisaju žute boje i rastresita, stolica beba koje su na formuli je tamnija, zelenkaste boje i malo čvršće strukture. Kod ovih beba pojava zatvora je češća. Ako je stolica suva ili tvrda, to je prvi znak da se beba muči zbog zatvora.

beba se hrani

Uzrok tvrde stolice kod beba

Nekada uzrok zatvora, mada vrlo retko, može biti ozbiljnije medicinsko stanje, kao što je, recimo, gastroenteritis. U takvim slučajevima lekarski tretman ne sme da izostane, poverite rešavanje problema pedijatrima i gastroenterolozima. Srećom, u većini slučajeva uzrok problema sa zatvorom je nedovoljan unos da li tečnosti (vode), da li hrane bogate vlaknima.

Kako da pomognemo bebi koja ima zatvor?

Ako Vam se učini da Vaša beba koja sisa ili koja je na mlečnoj formuli ima zatvor, plače dok prazni creva, grči se i pati na bilo koji način, rešenje je jednostavno – morate da joj date da pije vodu. Najbolje bi bilo da beba popije od 30ml do 60ml prokuvane, pa prohlađene vode, bez ikakvih dodataka, što bi trebalo da reši problem vrlo brzo. Ako pomogne, nastavite svaki dan sa tim „receptom“.
Kod beba koje se hrane mlečnom formulom, da biste sprečili pojavu zatvora, vodite računa kako pripremate formulu. Nemojte stavljati više mleka u prahu nego što je propisano na pakovanju, jer i to može dovesti do problema sa konstipacijom. Ovim bebama obavezno je da između obroka piju vodu, takođe prokuvanu, pa zatim ohlađenu, u malim količinama.

stolica kod bebe

Kada beba pređe na čvrstu hranu

Mnogi roditelji se po prvi put sretnu sa problemom zatvora kod svoje bebe baš onda kada beba pređe na tzv. čvrstu hranu. Taj prelazak je novost za bebina creva, pa je potrebno vreme da se ona adaptiraju na nov način ishrane. U ovom periodu menja se struktura bebine stolice, ali i dinamika pražnjena creva. Stolica beba koje jedu čvrstu hranu liči na stolicu odraslog čoveka, i obično beba prazni creva jednom do dva puta tokom dana.

Ukoliko se pojavi problem prilikom ovakvog načina ishrane, rešenja ima nekoliko: ponudite bebi razblažene voćne sokove (pomorandža se najbolje pokazala), oni bi trebalo da izazovu pražnjenje creva. Uvedite u ishranu bebe više vlaknaste hrane, svežeg i sušenog voća, barenog povrća i žitarica celog zrna. Vlaknasta hrana potpomaže pravilnom i redovnom pražnjenju creva. I u ovom slučaju, svakako, podrazumeva se da dete redovno pije vodu između obroka. Trudite se da ne posežete često za čepićima za zatvor. Koristite ih isključivo kad Vam pedijatar to preporuči, a trudite se da regulisanjem ishrane i unosa vode i drugih tečnosti sanirate ovaj trenutni problem. Nadamo se da će vam ovo znanje biti od koristi i da ćete sada znati kako pomoći bebi da kaki.

Pin It on Pinterest

Share This