Kada trudnica zakorači u poslednji, deveti mesec trudnoće, tenzija i nestrpljenje rastu, jer se približava trenutak porođaja. Sa uzbuđenjem i nestrpljenjem rastu i brige. Svaka trudnica, odnosno buduća mama, i dalje ima mnogo pitanja i nedoumica vezanih za sam tok i ishod porođaja, odlazak u porodilište, a kasnije za negu i brigu oko novorođenčeta. Jedno od vrlo čestih pitanja svake buduće mame koja se približava 36.nedelji trudnoće je kako treba da izgleda spisak za porodilište. Koje su to stvari koje su neophodne za sam porođaj, zatim stvari za bebu tokom prvih dana života, neophodna medicinska dokumentacija, ali i stvari za majku lično, dok boravi u porodilištu. Torba za porodilište je velika i važna tema za svaku ženu koja očekuje bebu i potrudićemo se da damo što preciznije praktične savete kako da se najbolje spakujete za odlazak u porodilište.

Prvo pitanje koje se nameće je kada torba za porodilište treba da bude spakovana, tj.spremna. Možete to uraditi i ranije, tokom 8. meseca trudnoće, ali svakako da treba da bude spremna kada uđete u 36.nedelju trudnoće, odnosno u 9. mesec. Od tog trenutka, pa do 40.nedelje, porođaj možete i očekivati. Zato je potrebno da budete spreme za odlazak u porodilište.

Medicinska dokumentacija za porodilište

Drugo važno pitanje je medicinska dokumnetacija. Šta ne smete da zaboravite? Obavezno ponesite zdravstvenu knjižicu, uput za porodilište i ličnu kartu. Spakujte u fasciklu sve izveštaje od ginekologa koji je pratio Vašu trudnoću. Takođe, morate imati pripremljen nalaz Vaše krvne grupe i Rh faktor, koji glasi na Vaše ime i prezime (neće uvažiti nalaz sa devojačkim prezimenom). Takođe morate imati nalaz testa na Hepatitis B, ne stariji od 3 nedelje. Osim toga, trebaće Vam i nalaz vaginalnog sekreta, koji ćete uraditi kod svog ginekologa. U slučaju da imate unapred dogovoren porođaj carskim rezom, potrebno će biti da spakujete nalaz krvne slike, sa faktorom koagulacije. Potrebno je takođe da uradite nalaz urina i ponesete i taj izveštaj sa sobom.

Spisak za porodilište šta vam je potrebno

Lične stvari za porodilju treba spakovati u posebnu malu torbu, jer to je sve ono što Vam je potrebno za prijem u porođajnu salu. Obavezno ponesite dve do tri spavaćice, zatim papuče za bolnicu, toalet papir. Ponesite i malo pakovanje vlažnih maramica, za svaki slučaj. Kada su ulošci u pitanju, standard za porodilište su tzv. mrežasti ulošci. Nemojte spakovati uloške sa krilcima, jer oni nisu adekvatni posle porođaja. Spakujte 2-3 pakovanja mrežastih uložaka, kao i nekoliko kom.mrežastih gaćica koje se kupuju u apoteci. Osim ovih stvari, ponesite sa sobom i jedan manji peškir.

Lične stvari za mamu

Za boravak u porodilitu nakon porođaja takođe su Vam potrebni odeća i pribor za higijenu koje morate uvrstiti u Vaš spisak za porodilište. Već smo spomenuli da obavezno ponesete 2-3 pakovanja mrežastih uložaka i više komada mrežastih gaćica. Spakujte svoj pribor za ličnu higijenu (sapun, gel za tuširanje, šampon, kremu, pastu i čestkicu za zube, češalj, mali fen za kosu, plastična čaša). Mala pakovanja sredstava za higijenu, namenjena za putovanje, biće odličan izbor i za porodilište.

Spavaćice koje spakujete neka budu na kopčanje, zbog potrebe za dojenjem. Za dojenje možete poneti i spcijalni grudnjak za dojilje, zatim lanolin protiv nastanka ragada na bradavicama.
Ponesite bade mantil, ili neki duks za kopčanje, kao i komotnu i udobnu garderobu za izlazak iz porodilišta.

Ono što će još biti korisno da imate uz sebe su manje kese za odlaganje smeća, zatim gumice za kosu, štipaljke za kosu, sredstvo za dezinfekciju, pakovanje hirurških maski, zatim knjiga ili neki časopis za slobodno vreme u porodilištu, telefon i punjač. Da li Vam je potrebno još nešto bez čega ne možete zamisliti svakodnevicu, odlučićete sami.

Novca treba da imate uz sebe, za poneku sitnicu koja može da se kupi u bolničkom kompleksu. Za tu namenu bolje je pripremiti gotovinu.

Šta je potrebno za bebu?

Osim svih ličnih i higijenskih stvari za mamu, u porodilište treba da ponesete i stvari za bebu. Jer, beba je ipak u fokusu pažnje. Odeću za bebu ne treba da nosite, bebe oblače benkice i garderobu iz porodilišta. Na dan kada budete izlazili iz porodilišta, biće Vam potreban set odeće za bebu, sa kapicom i nosiljkom, u kojoj ćete je izneti iz porodilišta. Takođe ponesite tanje ili deblje ćebence za pokrivanje bebe, u zavisnosti od godišnjeg doba.

Za bebu obavezno morate poneti pakovanje pelena, i to najmanju veličinu. Preporuka je da izabarete pelene napravljene od fine celuloze, bez dodate štetne hemije, boja, losiona, alergena, jer takve pelene neće irirtirati bebinu kožu. Osim pelena, ponesite i kremu za negu pelenske regije, najbolje je da bude prirodna, od organskih sastojaka, bez parfema i drugih alergena.

Savet je da stvari koje su Vam potrebne za porođajnu salu spakujete u malu tašnu, koju ćete potom staviti u veću sa svim ostalim stvarima.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio od pomoći da uspešno sastavite svoj spisak za porodilište!

poručite bambo paket za trudnice i porodilje

Pin It on Pinterest

Share This