Kada nova beba stigne u kuću, sve i svi se okrenu naglavačke. Ne baš bukvalno, ali svi novopečeni roditelji će se složiti da im beba, lepše rečeno, unese mnogo dinamike i novih navika u život. Osim što su roditelji konstantno zabrinuti i uplašeni da li je beba sita, da li joj je dovoljno toplo, da li je zdrava, da li se adekvatno razvija…roditelji beba su po pravilu umorni i neispavani. Da li vam je poznato to stanje? Naravno da jeste, jer nema bebe koja je od rođenja prespavala čitavu noć, ili duže od četiri sata u kontinuitetu. Zato, kada pitate nove mame i tate šta im to najviše nedostaje iz vremena „pre bebe“, svi će jasno i glasno reći „san“. Zato je jako bitno znati kako uspavati bebu.

Kako i koliko bebe spavaju?

uspavljivanje bebe

Zašto je to tako? Kako to bebe spavaju, odnosno ne spavaju? Kada se beba rodi, ona ne zna instiktivno šta je dan, a šta je noć. Naročito ne zna „pravila“ šta se kada radi. Novorođene bebe se noću bude na tri do četiri sata, uglavnom iz jednog razloga – zato što su gladne. To najviše umara roditelje, jer njihov fiziološki sat je podešen da noću spavaju, tj. odmaraju se. Novorođene bebe obično ne spavaju duže od dva do četiri sata u jednom intervalu.

Neke novorođene bebe spavaju po 14 sati na dan, a neke čak i do 20 sati. U tom slučaju roditelji obično brinu da li je sa bebom sve u redu, pa proveravaju da li diše, ali sve je normalno u tim prvim nedeljama života. Kako beba raste i njen nervni sistem se razvija, bebe usvajaju fiziološke navike odraslih, pa tako većina beba nakon dva meseca spava noću kontinuirano do šest sati. Tada se već „lakše diše“.

Dok traje ovo navikavanje na novu „satnicu“ tokom dana, koja se usklađuje prema bebi, savet za sve mame i tate je da iskoriste vreme kada beba spava preko dana da i sami legnu i odmore. Toliko je stvari koje tada možete na miru završiti, sigurno vam prolazi kroz glavu. Ipak, san je prioritet, mislite o sebi.

Bebama za spavanje nisu potrebni specijalni uslovi

Važna činjenica koju treba da znate da bebama za san nisu potrebni „specijalni uslovi“. Novorođena beba može da spava i kad je prostorija osvetljena, i kad je skroz zamračena, kad svira muzika, kad se u sobi normalno razgovara, kad ste na ulici u šetnji, pa se čuju automobili. Bebe, prosto rečeno, nisu naročito zahtevne, i ne treba ni da ih navikavate na apsolutnu tišinu, mrak ili odsustvo ljudi u okruženju. Način da pomognete sebi (i svom umoru tokom dana), jeste da bebu preko dana razigrate, da osvetlite prostoriju, da razgovarate sa njom dok je hranite danju, a noću da se utišate, da prigušite svetla, da stvorite opuštajuću atmosferu, kako bi se beba postepeno navikavala na pravila funkcionisanja tokom dana i tokom noći.

Važna informacija za sve nove roditelje jeste gde je najbolje da beba spava. Treba da nabavite čvršći dušek i zategnut čaršaf, bez jastuka. Beba treba da spava na leđima ili na boku, podbočena peškirom uvijenim u tubu. Izbegavajte da stavljate u krevetac plišane igračke i slične nepotrebne sitnice, koje mogu da izazovu gušenje bebe.

Trikovi kako uspavati bebu 

mama uspavljuje bebu

Neke interesantne statistike kažu da roditelji malih beba u prvoj godini bebinog života dnevno provedu po sat vremena u uspavljivanju deteta. U toj prvoj godini života roditelji prosečno spavaju svega pet sati, što nikako nije dovoljno za spavanje. Sve do pete ili šeste godine, roditelji ne spavaju opušeno i kontinuirano tokom noći.

1. Odaberite pravo mesto

Trikovi za uspavljivanje bebe su, zapravo, korisni saveti iz prakse. Najpre, odaberite mesto za spavanje koje prija bebi. Neke bebe vole da budu same u krevetu, drugima prija prisustvo roditelja u prostoriji.

2. Temperature sobe

Soba u kojoj beba spava ne treba da bude pregrejana, korisno je da se pre spavanja soba provetri i rashladi.

3. Afmosfera za spavanje

Važno je, zatim, da ne čekate da se beba ili dete premori. Premorena deca su jako kmezava, razdražljiva i teško se opuste da bi zaspala. Zato, ne preskačite uobičajeno vreme za spavanje, jer ćete time i sebi i bebi otežati uspavljivanje. Pokušajte da napravite mirnu atmosferu pre spavanja. Nemojte se igrati sa bebom, smejati se, zapričavati je. Možete pustiti blagu muziku ili čitati priču. Bebe odlično reguju na majčin glas i on ih opušta.

4. Zvuci za uspavljivanje

Sigurno ste svi već čuli za svemoćni „beli zvuk“, koji proizvode usisivači, fenovi za kosu, mašine za veš itd. Bebe, načelno, odlično reaguju na ove zvuke i dosta brzo se uz njih opuste. Zašto je to tako? Taj zvuk ih, navodno, podseća na šumove koje su slušali dok su rasli i razvijali se ušuškani u maminom stomaku. Neki roditelji pribegavaju i vožnji autom u cilju uspavljivanja, ali izbegavajte da navikavate bebu na to, jer ćete sebi da zakomplikujete sve buduće noći.

5. Uspavljivanje “majčinim dodirom”

Ako je beba plačljiva, uplašena ili uznemirena u trenutku kada treba da zaspi, podignite je, pomazite, držite svoj dlan nežno na njenim grudima da je smirite, pa je vratite u krevetac. Ovaj postupak je dobar za uspavljivanje. Ponovite ga ako treba, ali je nemojte uspavljivati noseći je u rukama.

6. Pustite bebu da se isplače

Kontroverzna metoda za uspavljivanje bebe je i tzv. isplakivanje. Beba se pusti da neutešno plače bez pružanja podrške, pa se vremenom nauči da zaspi sama. Mi ne preporučujemo ovu metodu za bebin san, jer beba nije „u vojsci“, nego na nasigurnijem mestu – u svom domu, sa roditeljima koji je beskrajno vole i koji će sigurno znati kako uspavati svoju bebu.

Pin It on Pinterest

Share This