U toku detinjstva, od rođenja bebe pa dokle god je dete u roditeljskom domu, mnogo je lepih epizoda koje roditelji pamte, koje prepričavaju ili upisuju u spomenare. Deca, a posebno bebe, osvajaju naša srca, našu pažnju i interesovanje. Nekada imamo utisak da se ceo roditeljski svet vrti oko tih malih bića, koja su apsolutno zavisna od naše pažnje i brige. Tako većina roditelja pamti kada se beba prvi put nasmejala, kada je naučila da tapše, da pokazuje prstićem, kada je naučila samostalno da sedi, kada je propuzala, prohodala…Mnogo je važnih slatkih momenata u životu svake bebe, a jedna od njih je, svakako, i nicanje prvih zubića. Ipak, zubi kod beba mogu da uzrokuju neke probleme sa kojima se vi, kao roditelj, morate izboriti.

Kada da očekujemo prvi zubić?

Kada se zabeli mali vrh zubića, najčešće u donjoj vilici, roditelje ozari sreća. Bebi niče prvi zubić. Ali, koliko god je roditeljima drago zbog tog stanja, toliko bebi nicanje zubića može da padne teško, zato što je prilično neprijatno i bolno. Kada je reakcija na nicanje zuba u pitanju, bebe se dele na dve grupe: one kod kojih sve prođe glatko, bez većih poteškoća, uz malo razdražljivosti i neraspoloženja, dok su u drugoj grupi bebe koje dobiju temperaturu, dijareju, prestanu da jedu, jednom rečju – one koje se prilično muče dok ovaj proces traje.

Kada beba napuni tri meseca, počinje da istražuje svet ustima. Sve što joj se nađe blizu usta, beba bi da proba. Kada beba intenzivnije nego ranije počne da grize igračke i stvari koje joj padnu pod ruku, to može biti znak da je momenat pojave zubića tu, ali, nekada ta faza „sisanja“ može da potraje i nekoliko meseci, pre nego što se pojave prvi zubi kod beba.
Strogih pravila nema. Retko se dešava, ali neke bebe se rode sa jednim ili dva zuba, dok neke i prvi rođendan proslave bez zubića.

Kako prepoznati simptome nicanja zuba kod bebe?

rast zuba kod beba

Bez obzira na prag tolerancije bola, vašoj bebi je nicanje zuba neprijatan osećaj. Jer zubi kod beba moraju  da probiju desni i izađu na površinu. U ovom periodu bebino ponašanje se očigledno menja i roditelji mogu da prepoznaju i naslute da se „nešto“ dešava.
Jedan od čestih simptoma nicanja zubića je bebina plačljivost. Beba je vidno nervozna, neraspoložena, nije smirena, razdražljiva je, sve joj smeta, od dodira do buke. Pošto beba nema drugi način da izrazi svoja osećanja, ona plače. Neposredno pre izbijanja zuba (nedelju do dve), desni su crvene, otečene, kao nabubrele, što će svaki roditelj primetiti kada beba otvori usta. Beba u ovom periodu pojačano slini, luči mnogo više pljuvačke, pa se dešava da kvasi odeću. Već smo spomenuli da je glodanje svega što se nalazi u blizini beba nezaobilazan momenat. Zato sklonite iz bebinog vidokruga metalne, oštre predmete i sve drugo što je opasno.

Neke bebe će u ovom periodu početi da odbijaju hranu, ili će jesti znatno manje količine, zato što im je opao apetit zbog bolova. Nije redak slučaj da i po bebinim obrazima dokučite da su zubići krenuli da rastu. Obrazi kod beba mogu postati upaljeni i crveni, najčešće od stalnog kvašenja i slina, a neke bebe čak mogu da dobiju malo povišenu temperaturu. Ako temperatura raste preko 38, to verovatno nije posledica nicanja zuba, nego neke virusne ili bakterijske infekcije. Još jedan simptom može da nagovesti da se beba muči zbog nicanja zubića, a to je dijareja, koju mnogi roditelji beleže u iskustvu. Da li će beba imati neke ili sve od ovih simptoma, ne može da se predvidi.

Kojim redom rastu zubi kod beba?

Redosled nicanja zubića je sledeći:

  • Najpre će se pojaviti donje jedinice, najčešće jedna za drugom. To se dešava obično između četvrtog i osmog meseca, mada i tu ima odstupanja od proseka.
  • Posle toga detetu niču gornje jedinice, obično oko osmog meseca ili nešto kasnije.
  • Nakon gornjih jedinica izbijaju gornje dvojke, do dvanaestog meseca.
  • Donje dvojke rastu kasnije, od desetog do petnaestog meseca.
  • Prvi kutnjaci u gornjoj vilici, koji služe za usitnjavanje hrane, obično će da izrastu između trinaestog i devetnaestog meseca života.
  • Prvi donji kutnjaci se javljaju otprilike u isto vreme kao i gornji kutnjaci, mesec ili dva kasnije.
  • Gornji očnjaci su sledeći po redu izbijanja, a to se dešava do dvadeset i drugog meseca.
  • Donji očnjaci javljaju se ubrzo nakon izbijanja gornjih očnjaka.
  • Zadnji kutnjaci izbijaju najpre dole, pa potom i u gornjoj vilici, najčešće u razdoblju od druge do treće godine života.

 

Kako pomoći bebi kada počnu da rastu zubi?

nicanje zuba kod bebe

Kada bebu nešto boli, kada plače ili negoduje, roditelji bi učinili sve moguće i nemoguće da joj pomognu. Moja beba ne zaslužuje da se muči! Tako je i sa situacijom kada bebu bole desni zbog izbijanja zubića. Evo nekoliko praktičnih saveta kako bebi možete olakšati ovaj ne baš ugodan proces.
Nabavite u apotekama gumene igračke za žvakanje ili pak četkice za češanje zubića. Bebe ih obično obožavaju i prija im kada reljefna guma klizi preko desni. Na taj način se ublažavaju svrab, bol i neprijatnost. Pošto bebama prija i hlađenje bolnog mesta, možete nabaviti gumene igračke sa vodom koje se drže u frižideru, pa se hladne daju bebi. Hlađenje zamenjuje „anesteziranje“, pa bol privremeno nestaje.

U apotekama možete kupiti i gel za desni za bebe, kojim ćete blago izmasirati bolna mesta. Postoji više vrsta i više proizvođača gelova, posavetujte se sa farmaceutom ili pedijatrom koji su najefikasniji. Ali, treba da znate da im dejstvo nije naročito dugo. Ako primetite da se beba baš muči i da bol ne jenjava, kako bi noću mogla mirno da odspava, možete dati malu dozu paracetamola ili brufena.
Nekim bebama će pomoći masaža prstom i hladnom vodom. Operite ruke i nežno masirajte desni nekoliko minuta, koliko god bebi prija. Naše bake su umakale prst u belo vino, pa tako masirale desni, ali danas se upotreba alkoholnih pića u te svrhe smatra neprimerenom.

Higijena bebinih zuba

Roditelji često postavljaju pitanje kada početi sa pranjem zubića. Odgovor je jasan: čim se u ustima zabeli vrh prvog mlečnog zubića. Tada možete zubić prati samo dečijom četkicom ili vodom. Već tada izbegavajte slatke napitke pre spavanja ili tokom noći.
Prvu posetu zubaru obavite oko prvog rođendana, kako biste dobili sve potrebne informacije u vezi sa rastom i negom mlečnih zubića.

Pin It on Pinterest

Share This