zatvor kod beba

U prvim danima života beba ima prosečno 4-5 stolica na dan, koje mogu biti različite zapremine, boje i konzistencije. Bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom imaju veći broj stolica dnevno, čak može da se desi i nakon svakog podoja. To se dešava jer je majčino mleko lako svarljivo i prilagođeno bebinim potrebama, da prosto samo “protrči” kroz organizam.  Nekad može da se desi da bebe koje doje nemaju stolicu i do 10 dana i to je sasvim u redu. Ukoliko Vam se dogodi ovakva situacija nema razloga da se brinete, jer je ovo veoma česta i sasvim normalna pojava kod beba koje se hrane isključivo majčinim mlekom, naravno pod uslovom da beba lepo napreduje i raste.

Kada se beba hrani adaptiranom formulom, veća je verovatnoća da će “patiti” od zatvora, jer je mlečna formula, iako pravljena da je kao majčino mleko, dosta  koncentrovanija i zato je potrebno da se kod dece na veštačkoj ishrani obavezno koristi voda u što većoj količini.

Otežano pražnjenje creva može se dogoditi i kad beba malo poraste, odnosno kada joj se uvede nemlečna ishrana. Unosom kašaste hrane menja se i sama struktura stolice, jer određena vrsta povrća može da sadrži teže svarljiva biljna vlakna, šećere, proteine koji mogu da doprinesu konstipaciji.

Simptomi bebinog zatvora

Svaka beba se pre ili kasnije sretne sa otežanim pražnjenjem stolice, što svakako zavisi od različitih faktora koji utiču na to. Međutim, kada Vašu bebu muče sledeći simptomi, možemo reći da je reč o zatvoru:

  • Beba se napinje, plače i muči kada kaki i to traje duži vremenski period, izbacivanje stolice je otežano i bolno
  • Izostanak ili neredovna stolica duže vreme
  • Stolica je tvrda i u manjoj količini nego što je uobičajeno
  • Bebin stomak je tvrd, naduven i bolan na dodir
  • Beba ima gasove koji su neprijatnog mirisa
  • Razdražljivost i neraspoloženje kod bebe usled neprijatnih simptoma

Ukoliko se ovi simptomi jave pojedinačno ili u kombinaciji jedan sa drugim, potrebno je da se javite svom pedijatru, jer navedeni simptomi nedvosmisleno ukazuju da se radi o konstipaciji kod bebe.

Uzroci zatvora kod beba

Uzroci zatvora kod beba mogu biti razni i veoma je teško otkriti pravi uzrok. Najčešće su  u pitanju dehidratacija, promena ishrane ili neka blaža prehlada. Takođe, zavisi da li je beba na prirodnoj ili veštačkoj ishrani. U nastavku donosimo neke uzroke koji mogu da budu u vezi sa zatvorom kod beba.

Zatvor kod beba koje doje

Situaciju sa zatvorom kod beba koje doje možemo da dovedemo u vezu sa majčinim mlekom. Pražnjenje creva zavisi od samog sastava majčinog mleka, jer je mleko na početku podoja drugačije od onog koje se stvara pri samom kraju. Na početku podoja majčino mleko je vodnjikavo, a na kraju postaje masnije i kaloričnije. Od dužine podoja i količine zavisi i kako će beba kakiti.

Zatvor kod beba na veštačkoj ishrani

Kada beba uzima dohranu, lakše ćete prepoznati kada beba ima zatvor. Kod beba koje se hrane adaptiranom formulom ne toleriše se izostanak stolice kako kod dojenih beba. Ako beba u ovom slučaju nema stolicu par dana, možemo zaključiti da je reč o zatvoru. Tada je potrebno preći na formulu sa dodacima prebiotika, jer se ona lakše vari i bolje podnosi.

Uvođenje čvrste hrane

Promena u strukturi hrane može da dovede do opstipacije kod beba. Uvođenje novih namirnica u ishranu poput banane, pirinča, testa, krompira, hleba mogu da izazovu zatvor kod beba.

Nedovoljan unos vode

Ukoliko beba ne unosi dovoljnu količinu tečnosti, to takođe može da utiče na otežano izbacivanje stolice. Kada je beba na dohrani, uključite unos vode što ranije, a kod dojenih beba nakon šest meseci.

Kako sprečiti ili se rešiti bebin zatvora?

kako se resiti zatvora

Kada beba ima zatvor, neophodno je da preduzmete preventivne mere kako ne bi došlo do ove neprijatne pojave. Pre svega, vodite računa o bebinoj ishrani. Kada uvodite nove namirnice u bebinu ishranu, pratite reakcije i kako beba reaguje na  njih. Uvek je bolje da krenete od lako svarljivih namirnica koje su pune vlakana kao što su ovsene pahuljice, kruška, šljiva, breskva i dr. Bebi što češće nudite vodu. Ukoliko primetite da se beba napinje kad kaki, možete da pokušate sa nežnim masažama stomaka u smeru kazaljke na satu i laganim vežbicama koje će poboljšati rad probavnog trakta i sprečiti eventualne gasove i grčeve u bebinom stomaku.

Ukoliko pak Vaša beba u nekom trenutku dobije zatvor, efikasno rešenje za to mogu da budu:

Čepići za zatvor

Jedno od efikasnih rešenja za otklanjanje tegoba zatvora kod beba su glicerinski čepići,  koji mogu da se kupe u svakoj apoteci. Glicerinski čepići se koriste tako što se direktno gurnu u guzu bebe, ali se njihova primena ne preporučuje često i svakako je neophodno da sve pre primene konsultujete sa svojim pedijatrom. Nakon aplikacije, u skorije vreme će doći do izbacivanja stolice.

Čaj za zatvor

Kao prirodnije rešenje za olakšavanje tegoba izazvanih zatvorom kod beba možete koristiti specijalne čajeve koji su namenjeni upravo rešavanju problema sa probavom. Čajevi koji se preporučuju su: čaj od kamilice, komorača i anisa u manjim količinama.

Sirupi za zatvor kod beba

Na tržištu postoje i sirupi koji se koriste za rešavanje problema sa zatvorom kod beba. Sirupi su na prirodnoj bazi od pažljivo odabranih sastojaka poput suve šljive, crnog sleza i drugih biljaka koje su se pokazale efikasnim sredstvom za otklanjanje problema konstipacije.

Kapi za zatvor kod beba

U apotekama mogu da se kupe kapi za zatvor kod beba. Iako u sebi sadrže probiotike, koji obnavljaju crevnu floru i utiču na olakšavanje pražnjenja creva, nemojte ih uzimati na “svoju ruku”, već uz konsultaciju sa pedijatrom.

Vežbe

Vežbe za bebe se preporučuju za olakšavanje simptoma kod otežanog pražnjenja. Odlična vežba za rešavanje ovog problema je da bebu postavite u ležeći položaj i uhvatite bebine noge povlaćeči naizmenično jednu nogu ka napred, a drugu nazad, kao kad vozi bicikl. Ova vežba bi trebalo da podstakne rad creva kod beba.

U svakom slučaju, svaka beba je “priča” za sebe, pa tako i eventualne tegobe koje mogu da se jave u vezi sa njenim organizmom. Uz odgovarajuću preventivu i pravilnu ishranu sprečićete nepotrebne tegobe koje mogu biti izazvane zatvorom.

Pin It on Pinterest

Share This