ZAPOčnite PRVU KUPOVINU SA 10% POPUSTA UZ KOD “BAMBOWELCOME”

Možda ste svoju, toliko priželjkivanu, trudnoću dočekali u odličnoj formi. Vaš organizam navikao je na redovnu fizičku aktivnost, pa to od vas očekuje i u posebnih devet meseci koji vam predstoje. Promene koje će se dogoditi u vašem drugom stanju, ni u jednom trenutku ne moraju da vas spreče u nastojanju da ostanete u kondiciji. Iako u prvom trimestru dolazi do velikih fizioloških tj. emocionalnih ili hormonskih promena, one fizičke, još uvek nisu toliko uočljive. Ako ste bili aktivni, nema razloga da to prestane, jer vežbanje čini da se osećate dobro, povećava snabdevenost ogranizma kiseonikom, jača mišiće, doprinosi vašem i zdravlju vaše bebe, a i vrši dobru pripremu za porođaj.

U slučaju da niste navikli na pojačanu fizičku aktivnost, nije vreme da u trudnoći počinjete, ali je svakako preporučljivo da više vremena provodite u prirodi u laganim šetnjama uz blage vežbe prilagođene vašim potrebama. To će svakako prijati organizmu.

VEŽBEANJE KOD TRUDNICA U PRVOM TRIMESTRU

Ako trudnoća protiče normalno, a vi ste se posavetovali sa vašim ginekologom o aktivnostima kojima želite da se bavite u drugom stanju, možete da počnete… Pre početka svakog vežbanja, potrebno je zagrejati se. Ako ste ranije trenirali, već znate kako da odradite ovaj uvod u vežbanje. On može da podesća na spisak osnovnih vežbi koje ste, kao pripremu, izvodili na časovima fizičkog vaspitanja. Ono što u trudnoći ne smete da radite tokom zagrevanja, jesu nagli pokreti i trzaji. Sve treba da bude umereno, uz lagane vežbe disanja koje će prokrviti vaše mišiće, snabdeti ih kiseonikom, pripremiti vaše tetive i omogućiti bezbednu fizičku aktivnost bez povreda.

Fokus na vežbama za jačanje mišića kičmenog stuba i karlice

Vaši zglobovi, kičma, karlica će tokom trudnoće nositi najveći teret. Zato se preporučuje da fokus bude na jačanju mišića upravo kičmenog stuba, karlice i karličnog dna. Ovakve vežbe možete raditi u svom domu, ali ako vam je lakše, možete se pridružiti drugim trudnicama u nekoj od specijalizovanih grupa, gde se žene pripremaju za porođaj.

Plivanje i joga u trudnoći

trudnica na bazenu

Plivanje je jedan od sportova koji će pomoći trudnici da se oseća dobro. U bazenu nema opterećenja zglobova, a stil plivanja može da ojača upravo leđnu muskulaturu kao i mišiće listova i butina. U slučaju da ste odabrali plivanje, kao vid fizičke aktivnosti tokom trudnoće, najpogodniji je prsni stil.

Ako to niste činili ranije, možda je trudnoća pravo vreme da isprobate jogu. Možete da se pridružite nekoj grupi za jogu, posebno prilagođenu trudnicama. Joga je poznata po tome da dovodi um i telo u stanje ravnoteže. Uz to, lagana istezanja mišića kičmenog stuba i drugih delova tela, naravno u skladu sa vašom fizičkom spremnošću i mogućnostima, sigurno će vam prijati i dodatno vas opustiti. Pokušajte.

Kegelove vežbe

Iako se preporučuju svakoj ženi, Kegelove vežbe su naročito značajne kod trudnica, pošto u tom periodu slabe mišići dna karlice. Zbog rasta materice, mišići koji je drže su pod teretom, pa ih je potrebno dodatno ojačati. Kegelove vežbe ustanovio je još davne 1940. godine dr Artur Kegel, kako bi pomogao trudnicama da ojačaju mišiće uro – genitalnog trakta. Vežbe su veoma jednostavne i možete ih raditi kada i gde vam je to zgodno. Potrebno je samo da zgrčite mišiće dna karlice i držite ih tako dok izbrojite do pet, zatim ih opustite. Vežbu možete da ponavljate nekoliko puta u serijama, a rezultate ćete veoma brzo prepoznati. Ove vežbe smanjuju mogućnost inkontinencije, tj. nevoljnog ispuštanja mokraće, sprečavaju pojavu hemoroida, doprinose bržem oporavku nakon porođaja, a veoma su jednostavne i efikasne.

Vežbe za trudnice u prvom trimestru ne bi trebalo da traju duže od sat vremena. Treba voditi računa da se ne upražnjavaju na visokim temperaturama i u zagušljivom prostoru gde može doći do nedostatka kiseonika i pregrevanja. U toku vežbanja trudnica treba da uzima dovoljno tečnosti.

VEŽBANJE ZA TRUDNICE U DRUGOM TRIMESTRU

Neke od fizičkih aktivnosti koje ste upražnjavale u prvom trimestru trudnoće možete nastaviti i u drugom. Ovo je period kada se, osim hormonskih, događaju i one fizičke promene. Trudnice koje možda nisu vežbale ranije zbog mučnina i iscrpljenosti, ulaze u period kada ovi problemi prestaju, a one imaju više energije i osećaju da su spremnije za fizičku aktivnost.

Zašto uvrstiti i vežbe ravnoteže?

vezbe u trudnoci

U drugom trimestru možete nastaviti da vežbate kao i u prethodnom, a bilo bi poželjno dodati i vežbe ravnoteže, pošto u ovom periodu trudnoće može doći do gubitka ravnoteže. To se događa zbog anatomskih promena, kada se zbog rasta stomaka pomera težište tela trudnice, što uslovljava uticaj na mišiće i zglobove i samim tim i ravnotežu. Dešava se da se telo trudnice promeni, tako što se glava pomera napred, što dovodi do kifoze (telo se povija napred). Kako broj nedelja trudnoće raste, tako raste i stomak pa se izvija donji deo leđa trudnice i ta pojava se naziva lumbalnom lordozom.

Zbog svega navedenog, veoma je važno vežbati u ovom periodu, kako bi se smanjile mogućnosti krivljenja kičme i ojačali leđni i međurebarni mišići. Međutim, vežbe koje se rade u ležećem položaju na leđima treba izbegavati, pošto se zbog rasta uterusa vrši pritisak na donju šuplju venu, čime se smanjuje dotok krvi.

VEŽBE TOKOM TRUDNOĆE U TREĆEM TRIMESTRU

U trećem trimestru trudnica najviše dobija na težini, pa i kretanje i vežbanje može manje da joj prija. Tu je i pritisak na bešiku, češća potreba za mokrenjem, a ukoliko je beba visoko, može doći do otežanog disanja. To ne znači da sa vežbanjem treba prestati. Dovoljno ga je samo prilagoditi periodu koji je nastupio i koji trudnicu polako vodi ka porođaju. Kegelove vežbe su i dalje veoma dragocene, a preporučljivo je i redovno raditi vežbe disanja. Vežbe istezanja se takođe preporučuju i u ovom poslednjem trimestru, pošto se na taj način smanjuju grčevi i bolovi u mišićima listova.

KOJE VEŽBE NE TREBA RADITI U TRUDNOĆI

Ako imate rizičnu trudnoću, vaš ginekolog će vas posavetovati kako da se ponašate. Možda nećete moći da vežbate. Čak i u trudnoćama koje protiču bez ikakvih problema, nije preporučljivo baviti se rizičnim sportovima poput borilačkih, skijanja, ronjenja, tenisa. Treba izbegavati i vožnju bicikla, vežbe izdržljivosti, vežbe snage sa velikim opterećenjem, a timski sportovi, poput npr. rukometa, takođe su opasni zbog direktnih kontakata, a samim tim i velikih mogućnosti povreda.

Kada dođe taj trenutak, bićete spremne

U svakom slučaju, šta god da odaberete kako biste što spremnije dočekale trenutak kada donosite svoju bebu na svet, radite to u skladu sa vašim afinitetima i uz obavezne konsultacije sa ginekologom. Nemojte se previše opterećivati brojnim savetima i razočaravati kada vama ne prija preporučena, nego neka druga fizička aktivnost. Mnogi će u želji da vas posavetuju, uneti pometnju i zbuniti vas. Razumemo da je svaki savet dat u najboljoj nameri, ali ipak je najvažniji vaš osećaj. Osluškujte svoj organizam, pratite pokrete svoje bebe koja će vam dati do znanja šta je to što joj prija. Vi i vaša beba ste jedini merodavni da u tim divnim zajedničkim trenucima, kada vaš organizam radi za dvoje, procenite kako da blagoslovenih četrdeset nedelja provedete u najboljem mogućem raspoloženju i spremni dočekate rođenje novog života.

Pin It on Pinterest

Share This