Trudnoća sama po sebi predstavlja posebno stanje žene koje usled delovanja različitih hormona podržava rast i razvoj bebe. Kako je svaka trudnoća specifična i “priča za sebe”, to, takođe, nosi sa sobom niz potencijalnih rizika koji mogu da se negativno odraze na zdravlje žene i zdravlje njene bebe. Usled epidemije korona virusa, briga i strah oko održavanja trudnoće još više se pojačavaju, a svaka trudnica se suočava sa pritiskom koji je prisutan od početka do kraja trudnoće. Kao što znamo, većina trudnica je svesna da kontakt i sa najobičnijim virusom može da ugrozi njeno zdravlje i zdravlje ploda. Budući da je organizam trudne žene mnogo osetljiviji i skloniji češćim infekcijama, veoma je važno da obratimo pažnju na svoje celokupno zdravlje, a potrebno je i da preduzmemo sve mere opreza kako se ne bismo zarazili raznim virusima.

Jedno od visoko zaraznih oboljenja od kojeg može da se oboli u bilo kojem starosnom dobu, svakako i u trudnoći, jesu boginje, a naročito ako je sa vama u porodici dete školskog ili vrtićkog uzrasta. U tom slučaju rizik od izbijanja boginja za trudnice je mnogo veći.

Vrste boginja koje možete dobiti u trudnoći

Ovčije boginje ili varičele

Najčešće boginje koje se javljaju među populacijom su varičele ili, narodski rečeno, ovčije boginje. Samim tim i trudnice najčešće obolevaju od ove vrste boginja.  Varičele ili ovčije boginje su infektivno virusno oboljenje koje izaziva virus Varicella-Zoster. To znači da se pri prvom kontaktu sa virusom ispoljava klinička slika u vidu izbijanja ospa po telu, a nakon toga kasnije u životu u periodima oslabljenog imuniteta u obliku herpes zostera. Bolest je veoma zarazna i prenosi se kapljičnim putem: kašljanjem, kijanjem i direktnim kontaktom sa obolelom osobom. Ova bolest za decu nije opasna i najviše se oboleva upravo u dečijem uzrastu. Ipak u odraslom dobu, a naročito u trudnoći može da izazove ozbiljne komplikacije ukoliko trudnica nije u detinjstvu preležala bolest i ako nije vakcinisana.

Male boginje (morbile)

Takođe, u trudnoći možemo da dobijemo i male boginje (morbile), koje su karakteristične po tome što izbijaju kao male sitne bubuljice koje prekrivaju celo telo. S obzirom na to da je većina trudnica vakcinisana u detinjstvu, veoma je mala šansa da se oboli od ove vrste boginja. Međutim, kako antitela vremenom slabe, potrebno je proveriti IgG antitela i eventualno primiti buster dozu vakcine protiv malih boginja. Male boginje mogu da dovedu do raznih komplikacija u trudnoći kao što su: spontani pobačaj, anomalije ploda, prevremeni porođaj i sl. Ukoliko trudnica oboli od malih boginja pred porođaj ili ubrzo nakon porođaja, tada beba može da oboli od konatalnih malih boginja.

Velike boginje

Pored toga, treba spomenuti i velike boginje, veoma opasna i vrlo zarazna vrsta boginja, koja je u potpunosti iskorenjena 70-ih godina prošlog veka.

Simptomi boginja

Nakon kontakta sa inficiranom osobom potrebno je da prođe između jedne do tri nedelje da bi se bolest ispoljila i to se smatra periodom inkubacije. Infekcija započinje malaksalošću, bolovima u telu, visokom temperaturom, povraćanjem, glavoboljom, dok izbijanje ospi koje su praćene jakim svrabom traje i do sedam dana. Bolest u proseku traje od pet do deset dana. Boginje mogu da zahvate lice i celo telo. U početnom stadijumu, ospe su crvene boje, zatim postaju vodenaste. Pri vrhu se stvara mehurić koji je ispunjen tečnošću, koji posle par dana pukne. Nakon ove faze, boginje počinju da se suše i nastaju kraste koje otpadaju. Jedno vreme na koži su vidljive svetle fleke na mestu gde su se nalazile, a koje vremenom nestaju.

Kod vakcinisanih osoba simptomi bolesti su dosta blagi i oni mogu da prođu sa svega par tačkica na jednom delu tela. Boginje mogu da budu izuzetno opasne i da dovedu do ozbiljnih komplikacija kao što su: bakterijske infekcije, virusne upale pluća, infekcije koje zahvataju kožu, zglobove, kosti, krvarenja i dr.

Posledice boginja u trudnoći

boginje u trudnoći

Šta ako vam se ipak desi da u trudnoći dobijete boginje? Da li su opasne i kakve posledice ostavljaju? Veoma je važno sagledati u kojem periodu trudnoće se infekcija desila, jer nije isto ukoliko ste se zarazili u prvoj polovini trudnoće ili na samom kraju. U zavisnosti od momenta kada je trudnica obolela zavisi i dalji tok razvoja bolesti.

Ako se trudnica zarazila virusom boginja na početku trudnoće, tada njeno stanje može biti veoma ozbiljno, odnosno tada može da se razvije klinički manifestno oboljenje ploda, poznato pod stručnim nazivom “kongenitalni varičela sindrom”. Ovakvi slučajevi su izuzetno retki i beleže se kod manje od 2% fetusa. Ovaj sindrom se ispoljava u vidu ožiljaka na koži bebe, niskim rastom, atrofijom, nedovoljnim razvojem ruku i nogu. Kod beba može da se javi katarakta i kalcifikacija u tkivu mozga.

Takođe, jedan od simptoma koji se javlja kod dece sa ovim sindromom su i problemi neurološke prirode. Kada se trudnica inficira virusom boginja u drugom delu trudnoće, pre svega pred porođaj, to nosi veliki rizik za bebu. U tom slučaju, virus prolazi kroz majčinu posteljicu i može da zarazi bebu. U tom trenutku, koncentracija antitela koje stvara majka se nisu još u dovoljnoj meri razvila kako bi zaštitila novorođenče. Tada je obavezno da novorođenče primi varičela-zoster imunoglobulin.

Žene koje su u detinjstvu prebolele ovčije boginje su stvorile dovoljno antitela koja prelaze u krvotok bebe i štite je narednih šest meseci nakon rođenja. Na taj način, dete  stiče imunitet koji stvara otpornost i sprečava da se razviju teže forme bolesti.

Prevencija boginja u periodu trudnoće

prevencija boginja u periodu trudnoće

Najbolja prevencija boginja, ali i ostalih zaraznih bolesti koje se mogu javiti tokom trudnoće, jeste svakodnevno jačanje imuniteta zdravom i pravilnom ishranom, uzimanjem vitaminskih preparata, održavanjem lične higijene, dezinfekcijom prostora i predmeta, distanciranjem od obolelih osoba, izbegavanjem skupova i javnih mesta gde se nalazi veliki broj ljudi.

Takođe, treba da obavite razgovor sa svojim lekarom i saznate da li ste u detinjstvu preležali bolest, ukoliko niste, da li je i u kojem momentu izvršena imunizacija.

Ukoliko niste do sada preležali boginje, stav lekara je da je najbezbednije za vas i vašu bebu da primite vakcinu pre nego što do trudnoće dođe, i to najmanje jedan do tri meseca pre trudnoće ili odmah nakon porođaja, jer se vakcinacija živim vakcinama ne preporučuje trudnicama. Prva doza vakcine može da se primi već u porodilištu, a revakcinacija je nakon 6 do 8 nedelja.

Pin It on Pinterest

Share This