Trudnoća se ne zove slučajno i „drugo stanje“. Iako će Vam većina lekara reći – ponašajte se normalno, živite normalno, hranite se normalno, jer trudnoća nije „bolest“, svaka žena koja je prošla kroz trudnoću zna da ona sa sobom nosi mnogo novih senzacija, simptoma, osećanja, ponekad i zdravstvenih „izazova“. Telo žene se u tih devet meseci ponaša, prosto, drugačije, najviše zbog burnih hormonskih promena koje se u trudnoći dešavaju. Te hormonske promene utiču na to da se trudnica i fizički i emotivno oseća „posebno“, što joj nekad prija, a često baš i ne.

Mnogo je tema i dilema u tih 9 meseci koliko traje trudnoća, vezanih za bebe, ali i za druge izazove trudnoće. Osim što treba da vode računa o zdravlju i razvoju bebe i redovno posećuju ginekologa, trudnice treba da vode računa i o svom zravstvenom stanju, ishrani, telesnoj težini, kretanju, odnosno aktivnostima koje upražnjavaju. Sada, u vreme pandemije kovida, trudnice dodatno brinu u svom zdravstvenom stanju, s obzirom da je opasnost od kovid infekcije velika.

Fizička aktivnost tokom trudnoće

Ginekolog koji vodi Vašu trudnoću proceniće da li je Vaše zdravstveno stanje dobro, kako protiče Vaša trudnoća i preporučiće Vam aktivnosti za trudnice i načine vežbanja koje smete da upražnjavate. Fizička aktivnost se svakako preporučuje tokom trudnoće, jer je važno da ostanete u dobroj formi. Lagane vežbe, lagani džoging, joga za trudnice i plivanje se preporučuju, dok treba izbegavati vožnju bicikla i agresivne treninge i kolektivne sportove, zbog mogućnosti da se povredite i zbog rizičnog izlaganja respiratornim infekcijama.

Da li trudnica u trudnoći treba da pliva?

Plivanje je načelno jedan od sportova koji se preporučuje u mnogim stanjima, jer na balansiran način aktivira mišiće, opušta nas psihički, ali izvesno dovodi u bolju fizičku formu. Plivanje je jednako korisno i za mlade i za stare, često je uključeno u proces rehabilitacije kod različitih vrsta povreda koštano-mišićnog sistema, a takođe je jedan od omiljenih sportova trudnica.

Prva i osnova stvar – plivanje je dozvoljeno u trudnoći. Ima, naravno, nekoliko važnih stvari na koje sve trudnice moraju da obrate pažnju. Najpre, pre nego što se odlučite za plivanje u trudnoći, konsultujte svog ginekologa. Ako Vaša trudnoća protiče bez problema, plivanje će Vam biti dozvoljeno.

Razlike kupanja u moru i u bazenu

Ako planirate kupanje u moru, ono je tokom leta i preporučljivo. Morate najpre da vodite računa da voda nije hladna. Postepen ulazak u vodu je obavezan. To znači da najpre pokvasite ruke, lice i noge, pa tek potom uđete u vodu. Tako možete izbeći grčenje materice. U prvim mesecima trudnoće možete da plivate stilom koji Vama najviše prija. Kasnije, u poodmakloj trudnoći preporučuje se prsni stil plivanja. U drugom i trećem trimestru izbegavajte plivanje na leđima. Leđnim plivanjem materica može da pritisne velike vene, pa na taj način da poremeti dotok kiseonika u matericu.

U vodi ne treba da ostajete predugo. Takođe je važno da se ne udaljavate mnogo od obale, u slučaju pojave grča mišića. Nemojte se umarati. Plivajte laganijim tempom. Izbegavajte vodene sportove u plitkoj vodi kako se ne biste povredili. Takođe, ako je morsko dno kamenito i ulaz u vodu teže pristupačan, treba da koristite obuću za vodu, kako biste sprečili proklizavanje i eventualne povrede.

Ukoliko planirate kupanje u bazenu, savetuje se dodatni oprez. Izbegavajte prometne gradske bazene jer su oni često izvor različitih virusnih i bakterijskih infekcija. Ukoliko progutate vodu, možete dobiti respiratornu ili crevnu infekciju. Sedenje na ivici bazena može da dovede do pojave vaginalnih infekcija, tako da i to treba izbegavati. Inače, bazenska voda je obično toplija, pa će Vam možda više prijati, ali svakako birajte bazene na kojima nema guzvi i koji se redovno čiste. Preporuka je da se nakon plivanja u bazenu odmah istuširate mlakom vodom, kao i da presvučete kupaći kostim, kako biste izbegli potencijalne infekcije iz bazenske vode.

Na šta dodatno treba paziti kada trudnice plivaju?

Ukoliko planirate da se kupate u nekoj reci ili jezeru, takođete morate da vodite računa o temperaturi vode, jer voda u rekama i jezerima može da bude hladnija. Reke su brze, neke nemaju pristupačne obale, pa morate da povedete računa o tome da se ne okliznete i ne povredite se. Jezera mogu takođe biti zagađena. Obavezno proverite zdravstvenu bezbednost vode u rekama i jezerima pre nego što se odlučite za plivanje. Nakon plivanja u reci ili jezeru takođe je obavezno tuširanje, kao i presvlačenje kupaćeg kostima. Topla i vlažna sredina pogoduju razvoju raznih mikroorganizama, što je rizično da ugroze Vaše zdravstveno stanje kao i trudnoću.

Uživajte u svojoj trudnoći, slušajte savete lekara, budite aktivne i dobro raspoložene. Sve to će uticati na to da se osećate dobro i da što lakše dočakate najsrećiji trenutak – rođenje svoje bebe.

Pin It on Pinterest

Share This