Temenjača je sasvim normalna pojava kod beba i relativno čest problem koji zahvata kožu glave bebe, koji se najčešće javlja između druge i šeste nedelje života i može spontano da nestane do prve godine, mada postoje izuzeci, kada može da potraje do četvrte godine, ali takvi slučajevi su izuzetno retki. Ne poistovećuje se sa lošom higijenom, a podjednako može da se javi i kod dečaka i devojčica. Simptomi temenjače su primetni i specifični, a pored glave mogu zahvatiti i druge delove tela, kao što su: obrve, nos, leđa, uši i pelenska regija.

Ako roditelji primete temenjaču kod svoje bebe, ne treba da paniče, već da smireno i na pravilan način tretiraju ovu bezazlenu pojavu, jer ukoliko ne pristupe pravilnom uklanjanju temenjače, mogu veoma lako da povrede bebu. U nastavku teksta donosimo Vam savete za bezbedno odstranjivanje temenjače sa bebine kože, ali ćemo se za početak osvrnuti na to šta je tačno temenjača, kako se ispoljavaju njeni simptomi i koji je pravi uzrok nastanka.

 

Šta je temenjača?

Temenjača kod beba ili medicinski naziv infantilni seboreični dermatitis (u narodu poznato kao “mlečna krasta”) predstavlja pojavu beličasto-žućkastih naslaga ili ljuspica na temenu bebine glave. Ljuspice na površini kože su sasušena masnoća, a ispod nje se nalaze sveže naslage. Područje kože zahvaćeno temenjačom može biti crvenkaste boje i delovati nadraženo. U nekim slučajevima se može desiti da se temenjača upali. Međutim, treba znati da temenjača nije opasna za bebu i nije bolna za nju, jedini problem može biti estetske prirode, jer nimalo nije prijatna za oko. Stoga se većina majki trudi da spreči ovu neprijatnu promenu na koži bebe, a ukoliko do nje i dođe, da je  na sve načine i ukloni.

 

Koji su simptomi temenjače?

Temenjača se kod beba može ispoljiti u različitom obliku. Kod nekih beba će se pojaviti u obliku samo nekoliko tačkica masnih naslaga na temenu glave, dok će kod drugih biti zahvaćeni veći delovi glave, pa čak se i proširiti i na ostale delove tela. Temenjača bebu ne svrbi i nije zarazna. Simptomi temanjače kod bebe su lako uočljivi i prepoznaćete ih po karakterističnim belo-žućkastim ljuspicama koje deluju sasušeno, a ukoliko pokušate da ih odstranite sa kože glave, primetićete da je na tom mestu bebina koža crvena i upaljena. Stoga se nikako ne preporučuje grebanje temenjače, jer tako možete ogrebati bebinu kožu i inficirati zahvaćeno područje.

Ukoliko temenjača zahvati pregibe ili pelensku regiju, njen izgled može biti drugačiji u odnosu na teme glave. U tom slučaju nema naslaga, ali je koža crvena, iziritirana i vlažna. Temenjaču treba razlikovati od atopijskog dermatitisa kod beba, koji jako svrbi.

Dakle, budite sigurni da temenjača kod Vaše bebe nije odraz nedostatka higijene, već promena kože koja je sasvim uobičajena za novorođenčad i koja se veoma lako, kada se tretira na pravi način može odstraniti.

 

Uzrok nastanka temenjače

uzrok nastanka temenjače kod beba

Tačan uzrok nastanka temenjače kod beba za sada nije sasvim poznat, ali se pretpostavlja da je za njenu pojavu odgovorna kombinacija više faktora:

Hiperaktivnost lojnih žlezda

Kada je lučenje sebuma u lojnim žlezdama pojačano, ono sprečava da se mrtve ćelije kože osuše i otpadnu, već se lepe i formiraju naslage i ljuspice.

Pretpostavlja se da je povećano lučenje sebuma u vezi sa:

  • majčinim hormonima koji se luče za vreme porođaja i tokom trudnoće, a na taj način se mogu zadržati u bebinom organizmu i do nekoliko meseci
  • upotrebom agresivnih sapuna i šamona koji se svakodnevno koriste za negu bebine kože

 

Gljivica Malasezzia furfur

Gljivica Malasezzia fufur je inače redovni stanovnik naše kože i sa ostalim bakterijama koje se nalaze u sebumu čini normalnu mikrofloru kože. Svi ovi mikroorganizmi su zaduženi za održavanje ravnoteže kože, gde bakterije sprečavaju nekontrolisan rast gljivica.

Kada dođe do pojačanog lučenja sebuma i neravnoteže, tada dolazi do rasta gljivica. Takođe, u slučajevima kada je majka neposredno pred porođaj ili beba po rođenju primala antibiotsku terapiju, tada može doći do uništavanja korisnih bakterija, pa samim tim i balansa mikroflore, što pogoduje razvijanju gljivica.

Neka klinička ispitivanja pokazuju da bebe koje imaju genetsku predispoziciju za seboreični dermatitis, atopijski dermatitis i sklonost ka alergijama imaju veću šansu da dobiju temenjaču. Međutim, atopijski dermatitis kod beba nikako ne treba poistovećivati sa temenjačom. Atopijski dermatitis izaziva veliki svrab i javlja se nakon drugog meseca života, dok temanjača ne svrbi i pojavljuje se nakon druge nedelje života.

 

Kako se osloboditi temenjače?

Iako je temenjača kod beba bezazlena pojava koja najčešće prolazi spontano, bez ikakvog tretmana u roku od nekoliko meseci, većina roditelja želi da je se što pre reši, jer odaje utisak zapuštenosti i nečistoće.

Pogrešan izbor šampona i sapuna za bebe, previše agresivni kozmetički proizvodi koji se koriste za svakodnevnu negu kože i mogu da budu puni štetnih hemikalija koje dodatno iritiraju bebinu kožu svakako mogu da  doprinosu stvaranju temenjače, ali i tome da ona ne prolazi. Obratite pažnju prilikom kupovine kozmetike za bebu koristite isključivo proverene i dermatološki testirane proizvode za negu kože, a najbolje bi bilo da proizvodi budu na prirodnoj i biljnoj bazi.

Ukoliko ne želite da sedite skrštenih ruku i da čekate da temenjača prođe sama od sebe, nudimo Vam više načina kako biste mogli da se rešite ove neprijatne pojave i ubrzate njeno izlečenje.

 

Preparati za lečenje temenjače

Možemo obuhvatiti i primeniti sledeće tretmane za lečenje temenjače kod beba. Adekvatna nega kože je najbolji tretman za uklanjanje temanjače kod bebe.

Ulje za temenjaču kod beba

Kada birate ulje koje ćete koristiti za skidanje temenjače kod bebe, najvažnije je da vodite računa da ono bude na biljnoj bazi. Dobar izbor su: maslinovo, kokosovo, ulje jojobe i ulje od badema. U te svrhe možete korisititi i kozmetičko ulje, kao što je Bambo Nature ulje za bebe: izuzetno nežno, blago, hidrantno ulje na bazi organskih biljnih sastojaka.

Uvek kada prvi put bebi nanosite ulje, proverite da ne postoji eventualna alergijska reakcija, tako što ćete malu količinu ulja naneti na deo tela i pratiti reakcije. Ukoliko ne postoji reakcija, možete nastaviti dalje sa tretmanom. Pre bebinog kupanja, manju količinu ulja nanesite na bebino teme i nežno umasirajte delove kože koji su obuhvaćeni temenjačom. Dovoljno je da odstoji sat vremena.

Osnovni cilj je da ulje omekša ljuspice na bebinoj glavi. Nakon toga, okupajte bebu na uobičajen način, toplom vodom i blagim šamponom, zatim sledi češljanje kose koje će u potpunosti ili pak u velikoj meri ukloniti ljuspice sa bebine glave.

Četka za temenjaču

Nežnim četkanjem bebine kose možete odstraniti temenjaču, tako što čete nežnim i blagim pokretima prelaziti preko delova koji su zahvaćeni temenjačom, suprotno od smera rasta dlake. Vodite računa da četka bude mekana, najbolje od prirodne dlake, kako ne bi grebala bebinu kožu i dovelo do oštećenja kože glave i infekcije. Možete da kupite četke koje su namenjene baš za tretiranje temenjače. Preporučuje se da bebu četkate jednom dnevno, a ukoliko primetite bilo kakve iritacije ili crvenilo na koži bebine glave, promenite četku ili proredite četkanje.

Šampon za temenjaču

Na tržištu se mogu kupiti razni šamponi koji se koriste za temenjaču koji su svojim sastavom prilagođeni bebinoj osetljivoj koži. Oni deluju na uklanjanje viška sebuma sa površine kože i sprečavaju ponovnu pojavu ljuspica na koži. Šamponi koje koristite mogu biti prirodni, na bazi ulja od ovsa, suncokretovog ulja, ulja lavande, aloe vere sl. ili medicinski šamponi koji u sebi sadrže antigljivičnu komponentu, salicilnu kiselinu i biljna ulja, koja razgrađuju masne naslage i olakšavaju njihovo odvajanje od površine kože.

Šampon za temenjaču koristite tako što nanesete manju količinu proizvoda na mokru bebinu kosu i nežno utrljate na delove kože koji su zahvaćeni temenjačom, a zatim peškirom brišete bebinu glavu i tako skidate temenjaču ili, ukoliko Vam je jednostavnije, četkom nežno uklonite višak preostalih ljuspica sa bebine glave.

Pre upotrebe bilo kakvih sredstava za uklanjanje temenjače, posavetujte se sa svojim pedijatrom i pratite uputstvo koliko često možete bebinu kosu prati ovim šamponom.

I u ovom slučaju, vodite računa prilikom izbora proizvoda, jer previše agresivni šamponi mogu oštetiti nežnu kožu bebine glave. Najbolje je koristiti blage šampone. Naša preporuka je Bambo Nature šampon i kupka za kosu i telo, koji zahvaljujući odabranim biljnim organskim sastojcima ne iritiraju bebine oči i namenjeni su osetljivoj koži beba, kako bi pružili optimalnu negu.

Krema za temenjaču

Kreme za skidanje temenjače kod beba predstavljaju brzo i efikasno rešenje. Odlična stvar je to što su napravljene na biljnoj bazi i ne sadrže štetne hemikalije (parabene, alkohol, parfem i sl.). Potpuno su neškodljive, ne iritiraju oči, pa se mogu mazati i na predeo ispod obrva, ukoliko su i ti delovi prekriveni temenjačom. U tom slučaju su mnogo praktičnije u odnosu na ulje i šampon.

Postoje i antifungalne kreme, koje se koriste za tretiranje gljivica i koje ne bi smele da se primenjuju bez prethodne konsultacije sa pedijatrom. Pre svega, namenjene su težim oblicima temenjače i kada ste sasvim sigurni da je reč o gljivici. U težim slučajevima pedijatri prepisuju i blage kortikosteroidne kreme/masti.

Esencijalna ulja

Mnogi preporučuju i esencijalna ulja za tretiranje temenjače, jer aktivni sastojci određenih biljaka efikasno deluju na gljivice. Međutim, iako su ova ulja sasvim prirodna, potrebno ih je koristiti uz oprez, posebno kada se o deci radi. Nikako ih nemojte koristiti na svoju ruku.

 

Da li postoje posledice nakon lečenja temenjače?

Posledice uklanjanja temenjače kod beba gotovo da i ne postoje, ukoliko pravilno primenite gore navedene korake. Potrebno je obratiti pažnju prilikom češkanja bebe da se ne ošteti površinski sloj kože glave, koji se može eventualno inficirati.

Kada se radi o kortikosteroidnim kremama, njih treba da primenite prema uputstvu i onako kako Vam je pedijatar rekao.

Pin It on Pinterest

Share This