Većina budućih majki, naročito kada im se trudnoća primiče kraju, ne može da se ne zapita na koji način investirati u zdravlje deteta i osigurati bezbrižnu budućnost svojoj nerođenoj bebi. U današnje vreme dostupne su nam brojne ponude od privatnih kompanija koje se bave prikupljanjem i čuvanjem matičnih ćelija iz krvi pupčanika Vašeg novorođenčeta. I pored mnogih zdravstvenih koristi koje matične ćelije mogu da pruže, dosta roditelja se pita da li ih je zaista potrebno čuvati i koliko će im u budućnosti koristiti, s obzirom da cena njihovog čuvanja nimalo nije jeftina, dok drugi smatraju da  je i te kako vredno svakog dinara.

Matične ćelije imaju sposobnost da otkriju bolesnu ćeliju ili tkivo u organizmu i pokrenu proces samoobnavljanja i regeneracije. U potpunosti odgovaraju detetu od kojeg su uzete, s tim da mogu da ih koriste i braća i sestre i ostali krvni srodnici.

Gradivni temelj našeg života su matične ćelije, u stanju su da regenerišu i obnove svaku ćeliju i tkivo u našem organizmu. One se se mogu pronaći u placenti i krvi pupčanika kod svake novorođene bebe. Procedura uzimanja matičnih ćelija podrazumeva sakupljanje krvi iz pupčanika, koja se obavlja neposredno nakon porođaja i potpuno je bezbolna i jednostavna metoda i za majku i za bebu. Postupak prikupljanja matičnih ćelija obavlja isključivo stručno lice, angažovano od strane kompanije koja je zadužena za transport uzetog uzorka. Prikupljeni uzorak matičnih ćelija se potom šalje u banku u inostranstvo, gde se skladišti na niskim temperaturama.

Vrste matičnih ćelija

Matične ćelije se mogu podeliti u tri kategorije:

Matične ćelije iz krvi pupčanika ― ova vrsta matičnih ćelija može da se razvije  u različite tipove ćelija. Na ovaj način se vrši važan regenerativan proces u organizmu tako što se formiranju nove ćelije i tkiva. Jedinstvena prilika da se ova vrsta ćelija prikupi i sačuva je na samom porođaju.

Adultne matične ćelije se nalaze u koštanoj srži i perifernoj krvi i takođe imaju sposobnost da se pretvore u bilo koju ćeliju u organizmu. Proces prikupljanja ovih matičnih ćelija je bolan i komplikovan, a ćelije su istog uzrasta kao i donori, s tim da postoji i velika šansa od odbijanja od strane primaoca.

Embrionalne matične ćelije imaju mogućnost da se razviju u različite vrste ćelija, ali njihova upotreba nije etički prihvatljiva.

Zašto su matične ćelije toliko važne?

Matične ćelije su toliko moćne jer poseduju jedinstvenu sposobnost da se dele, obnavljaju i razvijaju u svaku ćeliju u organizmu. Zadužene su za izgradnju svakog organa, tkiva, imunog sistema Vaše bebe dok se još uvek nalazi u materici. Interesantno je da tokom rasta i razvoja Vaše bebe one polako gube svoju vitalnost i sposobnost regeneracije, te ih je najbolje uzeti odmah nakon porođaja, jer se jedino mlade i vitalne mogu čuvati u banci matičnih ćelija, sa ciljem da dugoročno obezbede zdravlje Vaše porodice.

Mlade matične ćelije su stare svega devet meseci i u potpunosti su zaštićene od bilo kakvog spoljnog uticaja ili starenja. Kada su visokokvalitetno prerađene i adekvatno skladištene mogu se čuvati decenijama, bez menjanja osobina i prednosti. Matične ćelije su veoma važne, jer možete da ih sačuvate za svoje dete i da ih koristite u slučaju da zatrebaju Vama ili nekom članu uže ili šire porodice. Doslovno su u stanju spasiti život potencijalnim pacijentima, a njihova efikasnost se najviše ogleda u terapijama bolesti krvi.

 

Kome odgovaraju bebine matične ćelije?

Kao vlasnik sopstvenog depoa matičnih ćelija, Vaše dete bi u budućnosti moglo da ima koristi od napretka medicine u oblasti lečenja matičnim ćelijama, a u slučaju potrebe i odmah da dobije kompatibilne, neizmenjene, mlade i potentne matične ćelije. Matične ćelije iz krvi pupčanika bebe su 100% genetski podudarne detetu od kog su uzete. U zavisnosti od procenta podudarnosti, matične ćelije mogu da se koriste i za lečenje: braće i sestara, roditelja, bližih i daljih krvnih srodnika, ali i osoba sa kojima dete nije u srodstvu.

 

Da li treba čuvati matične ćelije?

Ukoliko ste u finansijskoj mogućnosti, Vaš izbor treba da bude opcija čuvanja matičnih ćelija, jer se stručnjaci slažu da one imaju ogroman potencijal i njihovi stvarni efekti će se tek videti u budućnosti. Savremena medicina nam je omogućila da uradimo nešto dobro za zdravlje deteta i pre njegovog rođenja. Ovakva prilika čuvanja matičnih ćelija nam se pruža samo jednom u životu, prilikom rodjenja našeg deteta, na taj način obezbedićete, dugoročno gledano, izvor zdravlja za sebe i svoju porodicu. Ukoliko sačuvate matične ćelije svoje bebe, imaćete sopstveni lek koji je dostupan za mnoge bolesti.

Danas se u svetu se veliki broj bolesti efikasno leči matičnim ćelijama, a neke od njih su: celebralna paraliza, autizam, bolesti krvi, srčane bolesti, bolesti oka, cistična fibroza, dijabetes, metabolički poremećaji, bolesti limfe, povrede i bolesti kostiju, poremećaji imunog sistema. Veliki broj terapija matičnim ćelijama je još uvek u eksperimentalnoj fazi i tek kada lek bude dostupan u klinikama širom sveta dodatno će se proširiti i spisak bolesti za koje su matične ćelije najefikasniji lek.

Pin It on Pinterest

Share This