Svaku buduću mamu zanima kako će izgledati njena trudnoća po nedeljama, jer je za sve nove mame trudnoća velika nepoznanica i veliki izazov. Svaka mama želi da zna šta se dešava „tamo unutra“, kako se to beba razvija, kojim tempom, a takođe je zanima kako da pomogne sebi sa svim onim neobičnim simptomima koje oseća po prvi put, a vezani su za „blaženo stanje“.Šesta nedelja trudnoće je vrlo zanimljiva kada je razvoj embriona u pitanju. Ali da krenemo redom.

U ovoj nedelji veliki broj žena koje su putem testa dokazale trudnoću, odlaze na prvi pregled kod svog ginekologa. U šestoj nedelji trudnoće ginekolog će skoro sasvim izvesno zabeležiti srčanu radnju, tj. otkucaje srca Vaše bebe. Lekar obično pojača zvuk i tada budući roditelji po prvi put postanu realno svesni da je njihova beba malo živo biće koje će im uneti mnogo radosti u život.
U ovoj nedelji trudnoće kod nekih žena može da se javi mikro krvarenje, ili prljanje veša sukrvičastim sekretom. Ovakve pojave su tokom trudnoće česte, možemo reći i očekivane. Ipak, pojava krvi je alarm da se javite svom lekaru radi utvrđivanja uzroka krvarenja i daljih saveta za bezbednu trudnoću. Jako krvarenje praćeno bolovima može biti signal spontanog pobačaja ili vanmaterične trudnoće.

Šta za bebu znači šesta nedelja trudnoće?

Možemo slobodno reći da od šeste nedelje Vaša beba dobija obrise i formu malog „čoveka“. Šta to znači? Plod je otprilike veličine 5mm, odnosno veličine zrna sočiva. Glava je po pravilu mnogo veća od tela u ovom periodu. Ako se slika uveća, mogu da se primete na glavi tri tamnija polja. To su mesta gde će se formirati oči i nos, ali i dve rupice od kojih će se razviti uši. Takođe se uočavaju četiri mala ispupčenja, na mestu kojih će se razviti ruke i noge Vaše bebe. Bebino srce u šestoj nedelji više nije samo „cevčica“, već ima četiri dela (komore) i pumpa krv, odnosno kuca prosečnom brzinom od 100 do 160 otkucaja u jednom minutu.

U ovoj nedelji se prvi put razvija žlezda hipofiza, a mišići, kosti i bebin mozak nastavljaju da se razvijaju. Kada su ostali organi u pitanju, beba već ima začetak jetre, bubrega, creva i pluća. Ovi bebini organi nastaviće tokom dalje trudnoće svoj aktivan razvoj.

Kako se izboriti sa mučninom?

U šestoj nedelji trdunoće većina žena oseća jutarnju mučninu, mada su gađenje i osetljivost na mirise izraženi i u drugim delovima dana. U ovim situacijama dosta dobro pomažu agrumi, bombone ili žvake bez šećera sa ukusom limuna, ali ili šetnje u prirodi. Burne emotivne reakcije su takođe česte kod budućih mama, a uzrokovane su burnim hormonskim promenama koje se dešavaju u organizmu. Takođe se može desiti da iz jednog raspoloženja vrlo brzo uplovite u drugo, sasvim suprotno, ali sve je to za očekivati u ovom periodu.

Ako niste do sada, definitivno je pravo vreme da maksimalno samnjite unos alkohola i nikotina, a najbolje bi bilo da ih sasvim ukinete. Ishrana treba da bude umerena, izbalansirana, nipošto ne treba da jedete „za dvoje“. Sa lekovima budite obazrivi, uzimajte samo svoju redovnu terapiju koju Vam je doktor odobrio, a čak i kod lekova protiv bolova morate paziti, jer se neki od njih ne preporučuju tokom trudnoće.

Pin It on Pinterest

Share This