Od početka kada saznate da ste trudni, svakog meseca se obavljaju obavezni lekarski pregledi kako bi se pratila trudnoća po nedeljama, a ujedno i rast i razvoj bebe. Kada se žena porodi, pre nego što je otpuste kući iz porodilišta sa bebom, tim zdravstvenih radnika (pedijatar, neonatolog i drugi specijalisti) obavljaju sve potrebne preglede koji se tiču bebinog zdravstvenog stanja. Dok je u porodilištu, lekari – pedijatri svaku novorođenu bebu mere (njenu dužinu i težinu), proveravaju joj telesne funkcije, detaljno je prate, kako bi se na vreme odagnale sumnje na neke bolesti ili stanja koja zahtevaju lekarsku negu i dalju hospitalizaciju.

Nakon otpusta iz bolnice, dalju brigu o majci i novorođenčetu preuzimaju nadležni Dom zdravlja kojem pripadaju po adresi boravka i patronažna sestra koja obilazi majku i bebu prvih nekoliko dana nakon dolaska iz porodilišta. U većini slučajeva, praksa je da po dolasku iz porodilišta patronažna sestra kontaktira sa majkom sa kojom dogovara najprikladnije vreme za posetu i tom prilikom ona pregleda bebu, pokazuje majci na koji način se obavlja higijena, kako se kupa beba i kako se postupa sa pupčanikom bebe.

Patronažne sestre su vrlo otvorene za razgovor sa roditeljima, pa im se uvek možete obratiti za pomoć i pitati ih sve što Vas zanima u vezi sa bebom, rado će Vam odgovoriti i dati savet.

Nakon završenih poseta, patronažna sestra će Vas između ostalog uputiti kako da sami nastavite da obrađujete pupak bebe sve dok ne otpadne i kako da vodite higijenu, a dalju brigu o Vama i bebi preuzima najbliži Dom zdravlja, u koji se javljate sa bebom ukoliko imate potrebe i obavezno nakon mesec dana od otpusta iz porodilišta. To je ujedno i prva poseta bebinom pedijatru koji će istovremeno obaviti pregled i vakcinaciju bebe.

 

Kada je vreme da se beba vodi kod pedijatra?

Kada beba napuni mesec dana, treba da zakažete prvi pregled kod pedijatra. Tada je pravo vreme da se beba odvede na pregled u savetovalište, sem u slučaju kada beba ispoljava simptome bolesti pre navršenih mesec dana, onda je potrebno bebu odvesti i ranije na pregled. Kako se ponekad desi i da beba dobije povišenu temperaturu, slabo jede ili primetite nešto neuobičajeno za Vašu bebu, slobodno se javite Vašem izabranom lekaru.

Izabrani pedijatar će pratiti rast i razvoj Vaše bebe do školskog uzrasta, stoga se potrudite da pedijatra izaberete po preporuci prijatelja, kako biste bili zadovoljni i imali poverenja da mu se obratite svaki put kada imate neku nedoumicu u vezi sa zdravljem Vašeg deteta. U današnje vreme, mnoge mame se informišu putem interneta, što je svakako dobra stvar, ali ne treba zanemariti činjenicu da su se lekari godinama školovali kako bi stekli svoje zvanje i stoga s punim pravom možete u svakom trenutku da im se obratite za savet.

Obavezni pedijatrijski pregledi se obavljaju kad beba napuni mesec dana, pa nakon toga sa da, tri, četiri, pet i šest meseci, i sa godinu dana.

 

Kako izgleda prvi lekarski pregled novorođenčeta?

prvi lekarski pregled novorodjenceta

Ako ste se nedavno porodili, verovatno se pitate kako izgleda prvi pregled kod pedijatra. Kada dođe vreme da se obavi prvi pregled, potrebno je da obavite zakazivanje pregleda. Zakazivanje se obavlja telefonskim pozivom pedijatrijske sestre i dogovaranjem tačnog termina Vašeg dolaska. U savetovalište, koje je odvojeni deo Doma zdravlja, dovode se isključivo zdrava deca na redovne kontrole.

Na prvi pregled kod pedijatra obavezno ponesite otpusnu listu iz porodilišta i bebinu zdravstvenu knjižicu (ukoliko je napravljena). Kada Vas timska sestra prozove, ulazite u sobu u kojoj će se obaviti merenje bebe. Tada je potrebno da bebu raskomotite, da ostane samo u peleni i uz instrukcije pedijatrijske sestre bebu ćete postaviti na specijalnu vagu kojom se meri njena težina, a potom na “otvorenu kutiju” gde se meri njena dužina. Obavezno na vagu postavite čistu bebinu tetra pelenu, koju ćete koristiti svaki put kada je potrebno da bebu postavite u ležeći položaj. Nakon toga medicinska sestra će joj savitljivim metrom izmeriti i obim glave.

Kada se unesu sve bebine mere u njen zdravstveni karton, lekar će Vas prozvati da pregleda bebu. Pre ulaska na pregled kod pedijatra ponesite i jednu tetra pelenu na koju ćete moci da postavite bebu prilikom pregleda. Pedijatar će uporediti bebine mere pri rođenju i trenutne mere. Najviše se prati bebin napredak u smislu dobijanja na kilaži, pa će Vas pitati u slučaju da beba ne napreduje dovoljno da li je dojite ili koristite adaptiranu mlečnu formulu, ili pak kombinaciju ta dva. Sasvim je normalno da beba u prvom mesecu napreduje u proseku od od 700g do 900g, nekad i više. Ako Vaša beba svojom težinom odstupa od proseka, to nije razlog za paniku, jer se svaka beba razvija svojim tempom.

Nakon toga, slede detaljni pregled glave, vrata, grudnog koša, stomaka, genitalija, kičme, ekstremiteta i  neurološki pregled.

Pregled glave, lica i čula

Takođe, lekar posebno obraća pažnju na bebinu glavu i fontanelu (blago udubljenje na bebinoj glavi), upoređuje mere glave sa rođenja, posmatra bebino lice. Nadalje gleda oči, ušne školjke, nos, usnu duplju. Uz pomoć svetla proveravaju se bebina čula i kako reaguje na svetlost, zatim da li se okreće u pravcu izvora zvuka, kako reaguje na spoljne stimulanse.

Pregled grudnog koša

Obavezan deo pregleda se obavlja i stetoskopom: pedijatar slušajući bebina pluća i otkucaje srca dobija uvid u bebino disanje i frekvenciju srca i srčane tonove.

Pregled abdomena

Tokom pregleda pedijatar proverava bebin pupak, da li je uredno zarastao, posmatra creva, bešiku, bubrege.

Tonus mišića

Pedijatar gleda da li se beba pravilno razvija i da li postoje neke anomalije. Često kod beba može da se javi i povišen ili smanjen tonus mišića koji se uočava tako što je beba previše stegnuta u slučaju povišenog tonusa ili previše mlitava kod smanjenog tonusa mišića. Ukoliko pedijatar uoči neke nepravilnosti u vezi sa tonusom mišića, uputiće Vas dalje na specijalistički pregled kod fizijatra. Uz nekoliko vežbica koje će Vam fizijatar preporučiti, veoma brzo i ovaj “problem” može lako da se sanira.

Neurološki pregled

Pod neurološkim pregledom se podrazumeva posmatranje aktivnosti i budnosti bebe, njene reakcije na okolinu (na lice majke, njen glas, lekara), primitivni i tetivni refleksi i sl.

Primitivni refleksi

Prilikom prvog pregleda pedijatar proverava i primitivne bebine reflekse, kao što su sisanje, gutanje, hvatanje, tako što se prst postavi u bebinu šaku i proverava njen stisak. Ovaj refleks može biti toliko snažan da može da odigne bebu od podloge na kojoj leži. Zatim refleks preskakanja, odnosno automatskog hoda (beba se rukama obuhvati oko pazuha, osloni stopalima na pod i nagne ka napred, na taj način se simulira bebin hod, tako što ona naizmenično pruža i savija jednu pa drugu nogu). Takođe se gleda da li beba podiže glavu od podloge i da li se oslanja na ručice. Na samom kraju pregleda, lekar proverava Moro refleks kod bebe, tako što povuče podlogu na kojoj leži beba, prilikom čega beba refleksno pravi pokret širenja ruku kao da želi da se uhvati za nekog.

Najčešći problemi koje pedijatar uočava na prvom pregledu kod beba su nerazvijeni kukovi, tortikolis (krivi vrat) i kriva stopala. Tortikolis je stanje koje se kod beba manifestuje naginjanjem glave u jednu stranu, uz rotaciju vrata. Ukoliko pedijatar otkrije ovaj deformitet kod Vaše bebe, bićete upućeni kod fizijatra, koji će vam pokazati adekvatne vežbe u cilju korigovanja ovog problema. Tokom narednih nekoliko meseci, uz pravilno izvođenje ovih vežbi, deformitet iščezava.

Nakon obavljenog kompletnog pregleda pedijatar će Vam dati savet kako da pravilno prepovijate bebu i dalje uputiti kod ortopeda na obavezan pregled i ultrazvuk kukova, koji se radi između 6 i 8 nedelja bebinog života.

Završetak lekarskog pregleda

Ukoliko imate dodatna pitanja za pedijatra sada je pravi trenutak da ih postavite. Najbolje bi bilo da unapred zapišete sve što Vas zanima. Mnoge mame vole da znaju kako da oblače bebu, da li mogu da je izvode u šetnju, kako da je hrane, kupaju i sl. Zato budite slobodni da bez ustručavanja pitate sve što smatrate da Vam je važno da znate.

Kada ste završili sa pregledom, pedijatar će Vas dalje uputiti na pedijatrijsku sestru i sobu gde je obavljeno merenje bebe prilikom dolaska. Ako je beba primila prvu vakcinu protiv akutnog virusa hepatitisa B u porodilištu, tada će primiti drugu dozu ove vakcine. Dalje ćete dobiti preporuku kako da primenite hladnu oblogu na mesto uboda i kako da se ponašate u slučaju da dođe do neželjenih reakcija.

Šta je potrebno da se ponese na prvi pregled kod pedijatra?

Na prvi pregled kod pedijatra treba pripremiti sledeće stvari:

  • Bebinu otpusnu listu koju ste dobili prilikom otpusta iz porodilišta
  • Bebinu zdravstvenu knjižicu
  • Komplet presvlaku za bebu
  • Dve jednokratne pelene
  • Dve tetra pelene (jedna se postavlja na podlogu za presvlačenje, a druga na vagu i za pregled)
  • Vlažne maramice
  • Spisak sa pitanjima za pedijatra
  • Po Vašem izboru, možete poneti dudu za bebu, flašicu sa vodom, mlečnu formulu i sve ono što Vi smatrate da je potrebno

Tokom prvog bebinog pregleda je najbolje da budete opušteni i smireni, jer svaka beba reaguje na neočekivane situacije plačom, a na Vama je da je utešite i umirite.

Pin It on Pinterest

Share This