Dolazak bebe u kuću (i u život, uopšte), donese mnoge lepe promene. I roditeljima, i bakama i dekama, mlađoj braći i sestrama, pa i samoj kući. Imamo devet meseci da “pripremimo teren” za dolazak novog člana porodice na svet, i psihički, ali i vrlo konkretno. Osim uzbuđenja, koje nam je svih tih devet meseci dominantno osećanje, susrećemo se i sa zabrinutošću, tremom, čak i strahovima. Svaka buduća majka strepi da li će trudnoća da se odvija po planu, da li će se beba pravilno razvijati, da li će dočekati planirani termin porođaja, da li će porođaj proteći uredno…

Osim ovih zdravstvenih tema, buduće roditelje, ali jednako i bake, deke, tetke, strine, kume i ostale žene iz bliskog okruženja, obuzme “euforija” kupovine svih malih i velikih potrepština za dolazak bebe na svet. Neke su zaista korisne, druge su potpuno nepotrebne, na neke vredi, na druge ne vredi bacati novac. Kako god da razmišljate o ovoj temi, racionalno ili manje racionalno, pred vama je, svakako, popriličan trošak. Nekad se čini da je svaki budžet tako mali – za tako malu bebu.

Beautiful,Woman,Is,Shopping,Baby,Equipment

Svaki roditelj svojoj bebi želi sve najbolje, pa tako želi da joj obezbedi i najbolje uslove za odrastanje. Naš savet je, ipak, da pokušamo da se “obuzdamo” kada je ta prva kupovina za bebu u pitanju, odnosno da budemo što racionalniji. Tržište je pretrpano proizvodima za bebe, jer svi žele da iskoriste vaš “euforični” momenat, ali bebama zaista nije potrebno mnogo toga. Ono što vam svakako preporučujemo jeste da bez ustezanja prihvatite korišćene stvari koje vam ponude prijatelji ili članovi porodice sa starijom decom. Ovde mislimo na “krupnije” stvari za bebu, kao što su: krevetac, kolica za bebe, hodalice, auto sedišta, stolice za hranjenje, sterilizator za flašice, njihalice, očuvana garderoba za bebe, edukativne igračke i ostale igračke za bebe itd. Ove stvari su skupe, ali svakako ih može koristiti više generacija beba, pa zašto ne biste uštedeli na budžetu. Beba ionako neće ni osetiti ni primetiti razliku.

Spisak za prvu kupovinu za beba

Asian,Mother,Shopping,Online,For,Her,Baby,Clothes,On,Laptop

Oprema za bebu

Da krenemo od mesta gde će beba provoditi najviše vremena kada je kod kuće – krevetac. Potreban vam je bebi krevetac, najbolje klasičan drveni sa jednom mobilnom stranicom i kvalitetan anatomski dušek. Dušek bi bilo dobro da bude novi, ilia ko ga nasleđujete, obavezno je njegovo dubinsko čišćenje ili čišćenje vrelom parom. Uz krevetac su vam potreban i dva-tri kompletna pamučne posteljine za bebe. Nabavite jedan tanji i jedan deblji pokrivač za bebe, najbolje od nekog antialergijskog materijala.

Za presvlačenje bebe najbolje je da imate mobilnu namensku dasku za presvlačenje koja se fiksira na bebin krevetac. Ona je praktična jer se može odložiti ispod ili pored kreveta kada se ne koristi.

Da biste bebu izneli iz porodilišta, biće vam potrebna nosiljka koja ima čvrsto dno. Može da vam posluži za tu svrhu i korpa višedelnih kolica, ukoliko ste se opredelili za takva. Što se odabira kolica tiče, iz prakse govoreći, najvažnije su dve stvari: da ne budu preteška i glomazna, jer ćete često morati i da ih podižete, kao i da kada se sklope mogu da stanu u gepek auta koji vozite. Vodite o tome računa. Estetiku i brend prepuštamo vama, na tržištu je mnogo modela koji mogu zadovoljite sve vaše i bebine potrebe. Uz kolica kupite i auto-sedište (tj.auto-ležaljku) za bebu, jer je to jedini bezbedan način da bebu vozite u autu.

Ishrana bebe

Za hranjenje bebe, ukoliko beba ne bude sisala, potrebno je da kupite nekoliko flašica za hranjenje i cucli sa najmanjih otvorom za curenje mleka ili vode. Sterilizator je koristan, jer ćete više puta u toku dana moći da dezinfikujete flašice i cucle.

Pregnancy,,People,,Sale,And,Expectation,Concept,-,Happy,Pregnant,Woman

Garderoba i nega bebe

Za kupanje bebe potrebno vam je plastično koritance, tj. kadica. Može ali ne mora da bude anatomsko. Potrebna vam je kozmetika za kupanje bebe (kupka, losion posle kupanja, krema za pelensku regiju, ulje za bebe itd). Kada birate bebi kozmetiku, vodite računa da bude dermatološki testirana, bez alergena, i ako je moguće na prirodnoj bazi, sa što više sastojaka prirodnog porekla, bez štetnih parabena.

Za povijanje bebe potrebne su vam jednokratne pelene. Na tržištu sada ima dosta različitih brendova. Izaberite one koje su napravljene od fine celuloze, bez mirisa, bez losiona (jer oni samo mogu izazvati alergijske reakcije), bez štetne hemije, koje su dermatološki testirane, jer je bebina koža osetljivija od kože odraslog čoveka. Za čišćenje pelenske regije nabavite veće pamučne tupfere i plastičnu posudu za mlaku vodu. Vlažne maramice možete takođe koristiti, ali gledajte da kupite one bez mirisa, bez alergena i štetne hemije, na bazi vode.

Kada je garderoba za bebu u pitanju, ne preterujte ni sa njom, mada je teško odoleti. Ono što vam je potrebno je od pet do deset bodija, ili pamučnih benkica, zatim zekice sa ili bez rukava, nekoliko pari čarapa, nekoliko pamučnih kapica i portiklica. Bebe veoma brzo rastu, pa ćete dokupljivati sve što vam bude bilo potrebno.

I još nešto za kraj – od svih važnih “sastojaka” bebine sobe, najvažnije su nežnost i ljubav koju ćete pružiti svom detetu.

poručite bambo paket za trudnice i porodilje

Pin It on Pinterest

Share This