Poslednje dve godine pojavom pandemije koronavirusa u svetu i kod nas svakodnevno smo izloženi brojnim informacijama u vezi sa virusom koji nas okružuje, pa je samim tim i briga za naše zdravlje veća. Kada smo na sve to i trudnica, strepimo duplo više, pre svega brinući se za sopstveno zdravlje i za zdravlje svoje bebe. Svaka žena koja se priprema za trudnoću treba blagovremeno da se informiše koje su to zarazne bolesti koje mogu da je zadese tokom trudnoće i kako treba da reaguje u pomenutoj situaciji. Trudnice kao posebno osetljiva grupa, u periodu hormonskog disbalansa sa izmenjenim imunitetom svakako su podložnije raznim virusnim infekcijama. Neminovno je da su virusi svuda oko nas i nemoguće ih je izbeći, ali od našeg imunog odgovora zavisi dalji tok razvoja bolesti.

Ukoliko ste trenutno trudnica, sigurno se pitate na koji način da se zaštitite od virusa. Iako su komplikacije u trudnoći minimalne, jer bebu štiti  majčina placenta, svakako je potreban dodatni oprez. Najčešći virusi u trudnoći koji mogu da se jave i da predstavljaju pretnju su sezonski virusi prehlade i gripe.

 

Prehlada u trudnoći

 

Prehlada je blaža forma virusne infekcije gornjeg respiratornog trakta, koja zahvata nos, sinuse, grlo i karakteristična je po tome što traje kraće u odnosu na grip, ima blaže simptome i može da se dobije nekoliko puta godišnje. Kod trudnica je češće izražena  usled smanjene otpornosti organizma. Tipični simptomi koji se javljuju tokom prehlade su: zapušenost nosa, grlobolja, curenje nosa, kašalj, blaga temperatura i malaksalost.

 

Veoma čest simptom koji može da vas prati kroz trudnoću je zapušenost nosa koji se javlja zbog nakupljanja tečnosti u sluzokoži nosa izazvanog usled hormonalnih promena. U tom slučaju, nije reč o prehladi, već o normalnoj pojavi koja prolazi ubrzo nakon porođaja.

 

Savet svim trudnicama tokom prehlade je mirovanje, odmaranje, ispijanje toplih napitaka, kao što su supe i čajevi, zdrava ishrana, konzumiranje vitaminskih dodataka. Međutim, u trudnoći nije preporučljivo uzimati bili kakve lekove “na svoju ruku” bez prethodne konsultacije sa lekarom. Treba biti oprezan i kod prirodnih preparata, jer mnogi mogu da izazovu niz neželjenih efekata. Oni koji se smatraju bezbednim i koji se preporučuju za lečenje zapušenog nosa su inhalacije kamilicom, mentom i bosiljkom i korišćenje nazalnih sprejeva na bazi morske vode. Kod bolova u grlu mogu se uzeti blage pastile na biljnoj bazi, kao što su islandski lišaj, propolis i ispiranje grla čajem od žalfije i slanom vodom. Za nadražajni kašalj možete koristi čaj ili sirup od belog sleza koji  je odličan za izbacivanje nakupljene sluzi iz pluća. Prehlada, uz mirovanje i odmor, prolazi za nekoliko dana.

 

Samo u retkim slučajevima na prehladu može da se nadoveže i bakterijska infekcija grla, sinusa i pluća. U tom slučaju neophodno je da kontaktirate sa svojim lekarom kako bi vam prepisao odgovarajuću terapiju, najčešće antibioticima koji se smatraju bezbednim u trudnoći.

Grip u trudnoći

grip u trudnoci

Grip je virusno oboljenje koje nastaje naglo sa simptomima kašlja i kijanja, bolovima u telu, znojenjem i groznicom. Dominira visoka temperatura praćena glavoboljom i opštom slabošću. U odnosu na prehladu razvija intenzivnije simptome koji duže traju. Kod obaranja temperature za trudnice se koristi isključivo paracetamol, koji se smatra najbezbednijim sredstvom, nikako aspirin ili ibuprofen, koji se inače koristi kod snižavanja temperature. Brzo rešenje za skidanje temperature je  tuširanje mlakom vodom na svakih par sati.

 

Gripa u trudnoći može da donese izvesne komplikacije kod trudnice i bebe kao što su bronhitis, upala pluća, upala sinusa, meningitis i sl. Komplikacije najčešće nastaju usled visoke temperature koja prelazi 38 stepeni i zato je neophodno obarati je na vreme. Visoka temperatura može da poremeti snabdevanje ploda krvlju, a u kasnijoj trudnoći da izazove porođajne kontrakcije. Veoma je važno da se javite lekaru sa pojavom prvih simptoma kako biste dobili adekvatnu terapiju i predupredili razvoj bolesti.

 

Gripa se isključivo leči mirovanjem, odmaranjem, utopljavanjem, i uzimanjem velike količine tečnosti, kako bi se izbegla dehidratacija organizma. Za nadražajni kašalj sjajno se pokazao čaj od ljuski crnog luka, đumbira, belog sleza i majčine dušice, koji su potpuno bezbedni za konzumiranje u trudnoći. Takođe, limunada deluje okrepljujuće na organizam, pomaže u snižavanju temperature i odlično je sredstvo u borbi protiv virusa i gripe. Vitaminski napici, voćni čajevi i supe su takođe poželjni.

 

Da li virus prehlade i gripe može naštetiti bebi u toku trudnoće?

 

Mnoge trudnice se pitaju da li virusi prehlade i gripe mogu naškoditi bebi. Naučnici tvrde da je beba u potpunosti zaštićena jer je uloga majčine placente upravo da stvori sigurnu i bezbednu sredinu za bebu. Placenta stvara zaštitnu barijeru između majčinog i bebinog krvnog sistema i na taj način ne dozvoljava virusima da dopru do bebe. Naučnici su ustanovili da su ćelije placente rezistentne na širok spektar virusa. Kako se ovo ne odnosi na sve viruse, vrlo je bitno reći da postoje i one vrste koje su izuzetno opasne za trudnoću i bebu, a koje mogu da probiju zaštitu placente. U pitanju su TORCH infekcije poznatije kao toksoplazmoza, HIV, sifilis, rubela, citomegalovirus i sl.

 

Kada je temperatura visoka u ranoj trudnoći, tj. prelazi 38°C, tada može biti opasna, pa se savetuje njeno pravovremeno obaranje uzimanjem paracetamola ili tuširanjem.

 

Virusne infekcije prehlade i gripe mogu dovesti do komplikacija u trudnoći, samoj trudnici i njenoj bebi ukoliko je ona već lošijeg zdravstvenog stanja, narušenog imuniteta, pati od neuhranjenosti i dr.

 

Zato je veoma važno raditi na prevenciji zaraznih bolesti kako biste bili bezbrižni tokom trudnoće.

 

Prevencija gripa i prehlade u periodu trudnoće

Prevencija gripa i prehlade u periodu trudnoće

Najbolja preventiva protiv prehlade i gripa u trudnoći je odmaranje, redovan san, pravilna ishrana zasnovana na voću i povrću, dobra hidratacija, šetnja, umerena fizička aktivnost i svođenje stresa na najmanju moguću meru. Treba da izbegavate zadimljene i zagušljive prostorije u kojima boravi veliki broj ljudi. Što češće perite i dezinfikujte ruke i predmete. Ukoliko ste pušač, savetuje se prestanak pušenja. Uzimanje prenatalnih vitamina uz konsultaciju sa Vašim lekarom, ali i jačanje imuniteta prirodnim putem kroz ishranu koja je bogata vitaminima i mineralima.

Veoma dobar izbor i preventiva su pčelinji proizvodi na bazi meda, kao što su propolis, matični mleč, perga, koji poseduju lekovita svojstva i odlični su borci protiv svih virusa. Matični mleč je prirodni antibiotik koji deluje antivirusno, obiluje svim vrednim i korisnim materijama potrebnim našem organizmu i predstavlja odlično sredstvo za jačanje imuniteta u trudnoći. U trećem trimestru trudnoće poželjno je uzimati i preparate gvoždja, jer u tom periodu kod većine trudnica dolazi do smanjenja količine hemoglobina u krvi.

 

Jedna od dobrih preventiva je svakako i vakcinacija protiv gripe, koja se obavlja sezonski jednom godišnje. Vakcina je potpuno bezbedna i može da se primi tokom bilo kojeg perioda trudnoće, čak i tokom laktacije. Na taj način, beba je narednih šest meseci nakon rođenja zaštićena od težih formi bolesti.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This