Jedan od najsrećnijih momenata u životu svake žene je momenat kada sazna da je u drugom stanju, odnosno da čeka bebu. Dobro, i ne samo u životu žene. I budući očevi su srećni. Na svoj način.Roditeljstvo nije klasično „zanimanje“, ali zahteva mnogo rada, znanja, odricanja, truda, neprospavanih noći, donosi mnogo strepnje, strahova, izazova. Kada je beba mala, brige su iste takve. Kako dete raste, izazovi su sve veći. Kada postajemo roditelji? Logičan odgovor bi bio – kada se beba rodi. Međutim, ako pitate buduće roditelje kako se osećaju i kakve ih emocije obuzimaju, promenićete zaključak. Roditeljstvo, odnosno nega bebe, počinju upravo od trenutka kada kućni test na trudnoću ili ginekolog potvrde trudnoću.

Kako da znate da li ste trudni?

Pregnant,Woman,Holding,4d,Ultrasound,Image.,Expectation,Of,A,Child

Na ovo pitanje nema univerzalnog odgovra. Neke žene vrlo dobro poznaju svoje telo i uoče svaku moguću promenu na njemu, naročito ako je ona izazvana promenom hormonskog statusa. Izostanak očekivane menstruacije je, naravno, većini žena prvi znak da je možda došlo do oplođenja jajne ćelije, tj. do začeća. Naravno, izostanak ciklusa nikako ne znači potvrdu trudnoće. To je najbolje vreme da uradite test na trudnoću.

Kućni testovi za trudnoću su napravljeni tako da reaguju na nivo hormona beta hCG u urinu, koji počinje intenzivno da se luči u trenutku kada se oplođena jajna ćelija usadi u zid materice. Dakle, pre tog trenutka nije moguće ni osetiti bilo kakve simptome trudnoće, kao što su mučnina, promena u funkcionisanju čula mirisa, bolovi u grudima…Kućni testovi za trdunoću su veoma pouzdani, ali je važno da ih ne radite prerano. Oplodnja jajne ćelije dešava se otprilike 14.dana ciklusa, nakon toga oplođena jajna ćelija „putuje“ oko sedam dana do materice, kada će pronaći u njoj svoje mesto za dalji rast i razvoj.

Prvi odlazak kod ginekologa

Pregnant,Woman,Getting,Ultrasound,From,Doctor

Nakon što kućni test potvrdi da ste u drugom stanju, sledi odlazak na prvi ginekološki i ultrazvučni pregled, na kojem ćete dobiti finalnu potvrdu da ste trudni. Kada je potrebno ići kod ginekologa i koliko puta tokom trudnoće je neophodno da obavimo ginekološke i ultrazvučne preglede? Ovo pitanje zanima svaku novu trdunicu, koja je prvi put u drugom stanju. Opšta je preporuka da se tokom devet meseci trudnoće obavi pet kontrola kod ginekologa i najmanje četiri ultrazvučna pregleda. Naravno, većina trudnica će uraditi više ultrazvučnih pregleda, ukoliko im je ginekolog dostupan, obično jedan tokom svakog meseca.

Na ovim pregledima, osim što se prati da li se plod razvija kako treba, ginekolog će kontrolisati i zdravlje buduće mame. Pre svega mislimo na kilažu, krvnu sliku i krvni pritisak. Telesna težina majke treba da bude kontrolisana, i ne sme drastično da se menja tokom trudnoće.

Na prvom ultrazvučnom pregledu kod ginekologa, on će potvrditi trudnoću. Na osnovu datuma poslednje menstruacije on će izračunati očekivani termin porođaja. Trudnoća traje 40 nedelja, mada se može desiti da se beba rodi nedelju, dve, ili čak tri nedelje ranije, a da sve protekne u najboljem redu. Osim računanja termina porođaja, lekar će Vam dati i mnoge druge savete vezane za Vaše zdravlje. Najpre će Vas posavetovati o načinu ishrane, zatim konzumiranju cigareta i alkohola koji štetno utiču na razvoj ploda, smanjujući dotok kiseonika. Ginekolog će Vam preporučiti koje vitaminske preparate za trudnice treba da koristite i u kojim dozama, ali Vam takođe i skrenuti pažnju koje lekove ne smete da koristite dok ste u drugom stanju, zbog njihovog štetnog dejstva na plod. Na prvom pregledu ginekolog će Vam najverovatnije uraditi Papanikolau test, kao i uzeti uzorak vaginalnog i cervikalnog brisa.

Ove analize ginekolog će verovatno još jednom ponoviti tokom Vaše trudnoće. Izvesno je da će Vam ginekolog pregledati i dojke, kako biste bili sigurni da u njima nema neželjenih „čvorića“.

Dalji pregledi tokom trudnoće

Close,Up,Of,Pregnant,Woman,Holding,Ultrasound,Scan,On,Her

Nakon pregleda kada će doktor konstatovati trudnoću, koji smo opisali u prethodnom pasusu, on će Vas pozvati da naredni ultrazvučni pregled obavite otprilike u 8.nedelji trudnoće. Tada se već vrlo dobro čuju otkucaji bebinog srca. Ginekolog će na ovom pregledu utvrditi da li je trudnoća vitalna, takođe da li u materici postoji jedan plod ili više.
Najčešća pitanja trudnica odnose se na broj UZ pregleda tokom devet meseci trudnoće. Ultrazvučne preglede, kao što smo rekli, obavljaćete minimum 5 do 7 puta. Možda će lekar savetovati da svakog meseca uradi ovaj pregled, kako bi temeljnije pratio razvoj Vaše bebe.

Pregled u 12. nedelji trudnoće

Naredni obavezan i vrlo važan pregled u toku trudnoće je onaj koji se obavlja u 12.nedelji trudnoće. Zašto je ovaj pregled naročito važan? Na ovom pregledu se detaljno pregleda i meri plod, kako bi se eventualno otkrile izvesne hromozomske anomalije. Gleda se položaj bebe, izgled posteljice, tj. placente. Zatim se kod bebe meri dužina fetusa, nuhalna tj. vratna brazda, gleda se da li beba ima razvijenu nosnu kost. Sve su ovo pokazatelji koji mogu da nagoveste neke hromozomske anomalije ploda, što je vrlo važno otkriti na vreme. Za pregled u 12. nedelji trudnoće vezan je još jedan laboratorijski test koji se radi preko krvi  tzv. dabl test.

Ultrazvučni pregled u ovom periodu, zajedno sa dabl testom, može sa velikom preciznošću utvrditi da li postoji neka hromozomska promena. Zato je veoma važno da se ovaj pregled sa dabl testom ne preskoči. Ako lekar posumnja na osnovu ovih rezultata da nešto nije u redu, može tražiti da uradite još neke dodatne testove. Jedan od njih je laboratorijski tripl test, takođe iz krvi trudnice. Drugi je amniocenteza, odnosno analiza plodove vode radi utvrđivanja hromozomskih anomalija.

Eksperstki ultrazvuk

Pregnant,Woman,Holding,Ultrasound,Image.,Concept,Of,Pregnancy,,Health,Care,

Ekspertski ultrazvuk je vrlo važan pregled tokom vaše trudnoće. Koji treba da obavite kod proverenog ginekologa u periodu između 22. i 24. nedelje trudnoće. Na ovom pregledu beba je već dovoljno velika da se detaljno mogu pregledati svi njeni organi i ustanoviti eventualne poteškoće u njihovom funkcionisanju, ili anomalije u razvoju organa.Ginekolog će na ovom pregledu moći da vidi da li je količina plodove vode adekvatna, da li je ima dovoljno. Takođe će Vam izmeriti dužinu grlića materice, ustanoviti njegovu čvrstinu i građu, što je važno za tok trudnoće (da ne bi došlo do prevremenog porođaja). Ovaj pregled je posebno važan roditeljima, jer na savremenim UZ aparatima (4D ultrazvuk), oni mogu „videti“ kako njihova beba izgleda, kakve su joj crte lice, odnosno kako izgleda. Slike koje dobijete nakon ovog pregleda obično budu prve bebine slike koje završe u dečijoj radosnici.

U periodu između 26. i 28. nedelje verovatno će Vas lekar poslati na analizu glukoze, odnosno na test opterećenja glukozom. Ovim testom se određuje kako Vaše telo reaguje na unos šećera putem hrane. Nije retka pojava da se žene tokom trudnoće suoče sa tzv. gestacijskim dijabetesom. Ova bolest može dovesti u rizik trudnoću i razvoj bebe. To stanje jeste kompleksno, ali upravo zato se i rade testovi, kako bi se problem detektovao na vreme i kako bi se predupredili svi mogući loši ishodi tog stanja.

Posle 36. nedelje trudnoće ginekolog će Vam savetovati da jednom nedeljno uradite tzv. CTG pregled. Ovim pregledom se mere srčani otkucaji bebinog srca, ali se i detektuju kontrakcije, koje mogu biti „uvertira“ u porođaj. Lekar može da Vas uputi na CTG preglede i pre ovog termina, ukoliko ustanovi da je beba „usporena“, da su joj pokreti ređi, da imate manje plodove vode itd. Sve u svemu, CTG pregledi jesu česti, ali su vrlo korisni jer daju jasan signal kako se Vaš i bebin organizam ponašaju neposredno pred porođaj.

Pin It on Pinterest

Share This