Period nakon porođaja, odnosno kada žena na svet donese bebu, pa do navršenih 40 dana se narodski rečeno naziva “babine” ili babinje”. To je vreme kada se majka i beba prilagođavaju jedna drugoj, istovremeno se žena oporavlja od porođaja i privikava na novu roditeljsku ulogu.

Od davnina je običaj da se za vreme babina novorođenče daruje poklonima kako bi mu bliski rođaci i familija iskazali dobrodošlicu na ovaj svet i poželeli sve najbolje u životu. Ujedno je i običaj da se majci pruži podrška i pomoć oko bebe, ukoliko joj je potrebna. Ovaj period je posebno osetljiv za porodilju i potrebno je puno nežnosti i razumevanja od strane partnera i porodice kako bi što lakše prošla kroz postporođajni oporavak.

Stoga, ne insistirajte da dolazite u posetu porodilji i bebi ukoliko prethodno niste dogovorili najpogodnije vreme za to. Kada dolazite u goste, gledajte da vaš boravak bude što kraći kako ne biste remetili ritam bebe i majke.

U prvih 40 dana u posetu novorođenčetu najčešće dolaze najbliži rođaci, babe, dede, stričevi, strine, ujaci, tetke, prijatelji. Tradicija koje sa zadržala i do danas je da bake i deke svojim unucima poklanjaju zlatne dukate koji se postavljaju u bebin krevetac. Nije retkost i da se beba daruje papirnim novčanicama koje se stavljaju ispod bebinog jastuka, što svakako nije preporučljivo, pre svega iz higijenskih razloga.

Treba imati na umu da su praktične stvari i stvari koje su potrebne roditeljima uvek poželjan poklon. Naravno, ukoliko je moguće, konsultujte se sa njima šta je to što im je neophodno.

U nastavku teksta vam donosimo spisak uvek aktuelnih stvari koje možete pokloniti bebi.

Kolica, auto-sedište, dubak…

Krupnije stvari, kao što su kolica za bebu, krevetac, nosiljka za bebu, auto-sedište, dubak, stolica za hranjenje i sl. su lep i praktičan poklon za bebu. Pre svega, jer će im ovakav poklon biti koristan. Ali, pre svake kupovine je najsigurnije konsultovati roditelje, u slučaju da su već obezbedili neke od gorepomenutih stvari. Njihalice su danas veoma popularne i rado se poklanjaju. Veoma se jednostavno sklapaju, zauzimaju malo prostora i zaista su praktične, jer imaju ulogu da umire bebu kada je uznemirena ili jednostavno, kada je beba pospana postavi se u nju i uz nežnu vibraciju i ljuljanje koje prati lagna muzika i šum, se sa lakoćom uspava.

Garderoba

Najpraktičniji poklon koji svi roditelji vole i s kojim nikad nećete pogrešiti je garderoba za bebice. To mogu biti bodići, pantalonice, čarapice, kapice i sve ono što je neophodno bebama u prvim mesecima. Naravno, treba obratiti pažnju na odgovarajuću veličinu, jer  beba jako brzo raste. Prilikom izbora garderobe uvek gledajte da je izrađena od pamučnog materijala kako ne bi iritirala osetljivu kožu beba. Na tržištu je zaista šarenolik izbor kada je u pitanju garderoba za bebe. Uvek možete da birate boju, aplikaciju ili omiljene likove iz crtanog filma ako želite da se nađu na garderobi. Dostupni su razni jednodelni kompletići i benkice za dečake i za devojčice.

Posteljina

Posteljina, ćebence, jastuk su nešto što je uvek potrebno bebi, veoma zahvalan poklon i sa ovim izborom nećete pogrešiti. Birajte pamučne materijale zbog bebine osetljivosti na veštačke materijale. Danas su dostupni čitavi kompleti različitih dezena i boja, kao što su: baldahin, gnezda, jorgani, navlake za jorgane, jastučnice, jastuci, ogradice za krevetac i veoma popularne pletenice koje se postavljaju u bebinu kolevku. Takođe, u obzir dolazi i praktičan poklon, kao što je jastuk za dojenje.

Nakit

Nakit se tradicionalno poklanja bebama i uvek je vredan poklon. Najčešće se poklanjanju zlatni dukati, privesci, minđušice ze devojčice, narukvice i sl. Ukoliko želite da budete kreativni, možete da kupite privezak u obliku flašice ili zvečke i ugravirate bebino ime.

Poslednjih godina aktuelne su i ogrlice od ćilibara za bebe, za koje se veruje da pomažu ublažavanju bola prilikom nicanja zubića.

Novac

Novac se poklanja od davnina i većina se upravo i odlučuje da pokloni novac novorođenčetu jer ne žele da pogreše prilikom izbora, te prepuštaju roditeljima da sami odluče šta im je potrebno. Novac, uz neku lepu čestitku sa posvetom je zaista lep poklon kojem će se obradovati mnogi roditelji.

Igračke

Igračke su uvek zanimljiv poklon kojem će se najviše obradovati beba, naravno kad malo poraste i postane svesnija boja, oblika i svog okruženja. U raznolikoj ponudi igračaka možete da birate da li će to biti plišana igračka, glodalica, muzička vrteška koja se postavlja na bebin krevetac, prve knjige, edukativne igračke, mekane kocke i sl. Podloga za igru koja se postavlja na pod će razveseliti svaku mamu, jer beba može da uživa u igranju i istraživanju, bez bojazni da će da se povredi.

Set-pokloni

U prodaji postoje razni gotovi setovi za bebe, a od vaših želja zavisi za šta ćete se odlučiti pri kupovini. Uglavnom se kombinuju peškiri sa kapuljačom i bademantili, bodi ide uz pantalonice i patofnice, ćebence sa plišanom igračkom, portikla sa kapicom, pamučni prekrivač ide uz “zeke”.

Radosnica

Zaista divan poklon u vidu foto-albuma u kojem s beleže najvažniji i najlepši trenuci tokom prvih godinu dana bebinog života. Dragocena riznica uspomena u kojoj se čuvaju bebine fotografije čini jedinstven poklon koji možete pokloniti roditeljima, jer će na taj način sa bebom za koju godinu zajednički uživati u njenim stranicama. Bebine radosnice su nežno ilustrovane, sa mnoštvom dečijih pesmica, prostorom za ispisivanje bitnih događaja i čuvanjem fotografija. Postoje i kreativne radosnice, u koje se pored uobičajenih podataka o bebi unose i zanimljive činjenice iz tadašnjeg vremena, npr. aktuelna dešavanja i najvažnije vesti koje su obežile dan kada se beba rodila, kakvo je vreme bilo, politička situacija, slike sa ultrazvuka, bebin horoskop i slične interesantne stvari.

Kreativni poklon-paket

Kada vam ponestane ideja za poklon ili prosto želite da iskažete svoju originalnost, uvek možete da poklonite kreativno osmišljen poklon-paket sa svim onim finim stvarima koje su bebi najpotrebnije kad se rodi. Jednokratne pelene i kozmetika za bebu su uvek dobrodošle i sa njima nikad nećete pogrešiti. Obratite pažnju na veličinu pelene koju beba nosi. Uvek birajte pelene koje su dermatološki testirane i kozmetiku od prirodnih  sastojaka, hipoalergenu, jer je bebina koža izuzetno nežna i sklona raznim iritacijama.

Na našem sajtu možete poručiti upravo jedan takav jedinstven poklon za babine – Bambo Nature Baby shower box paket, kojem će se obradovati svaka mama. U preslatko dizajniranu kutiju smo spakovali naše pelene i prirodnu kozmetiku organskog porekla kako bi i mama i beba uživale u čistoj nežnosti.

bambo nature poklon za babine

Pin It on Pinterest

Share This