Kada smo mi odrasli u pitanju, u nekim kulturama običaji nalažu da u znak zahvalnosti za dobro i ukusno pripremljen obrok treba podrignuti. Time smo domaćinima dali jasan (i glasan) znak da nam se obrok koji su nam poslužili svideo.

Podrigivanje naglas, međutim, u savremenom društvu, smatra se lošom navikom i odrazom lošeg vaspitanja. To ne znači da je podrigivanje nakon obroka zabranjeno. Naprotiv, ono je normalna fiziološka pojava, jer moramo da izbacimo višak vazduha iz organizma koji smo progutali tokom jela. Ali, treba da to uradimo diskretno, da nas drugi ne vide, ne primate ili ne čuju.

Preterana potreba za podrigivanjem kod odraslih može da bude i znak nekog poremećaja varenja, kao što je gastritis ili čir. U svakom slučaju, podrigivanje uopšte nije beznačajan “simptom”.

A šta je sa našim bebama i podrigivanjem? E, kod njih je situacija malo drugačija. Kod beba je podrigivanje obavezno i one ne moraju da budu diskretne. Što glasnije beba podrigne, roditelj će biti opušteniji, jer je beba izbacila sve viškove gasova kojih se tokom hranjenja nagutala. A to znači da neće bljuckati ili povraćati tokom spavanja.

Zašto beba mora da podrigne?

Bez obzira na način na koji hranite svoju bebu, dojenjem ili adaptiranom formulom na flašicu, svaka beba tokom, a naročito nakon obroka, mora da podrigne. Važi pravilo da se više nagutaju vazduha bebe koje se hrane na flašicu, mada ima i malih halapljivih beba koje brzo sisaju, pa tokom podoja unesu mnogo nepotrebnih gasova u organizam. Taj višak vazduha može da uznemiri male bebe, da im stvori osećaj pritiska i nelagode, koji će vam demonstrirati plačem (a kako drugačije). Zbog toga je preporuka da prekinete za trenutak dojenje ili hranjenje na flašicu, ako se beba uznemiri ili počne da plače. Ukoliko budete ignorisali uznemirenost i nastavite sa hranjenjem, može se desiti još neprijatnija situacija: da beba proguta još više dodatnog vazduha, ili da povrati sadržaj koji je posisala.

Baš iz ovog razloga pedijatri savetuju da omogućite bebi da podrigne više puta tokom obroka. Kada beba jede na flašicu, najbolje bi bilo da podrigne nakon svakih 50-60ml, a ako sisa, trebalo bi da podrigne u pauzi kada prelazite sa jedne na drugu dojku. Naravno, podrigivanje nakon završetka obroka se takođe podrazumeva.

Položaji za podrigivanje

Mother Burping Her Baby Boy

Kako da beba najbrže podrigne? U praksi iskusnih mama tri položaja su se pokazala najpraktičnija kako biste omogućili da beba što brže podrigne. Vi isprobajte svaki, pa ćete vrlo brzo ustanoviti koji Vašoj bebi najviše prija i koji najbrže dovodi do “bučnog” rezultata.

Poza koju mame obično praktikuju je poza na ramenu. Uspravite bebu, okrenete je tako da joj lice bude iznad vašeg ramena i blago je masirate ili tapkate po leđima dok ne podrigne.

Druga poza je da postavite bebu u svoje krilo, može i između vaših nogu, pridržavajući joj glavicu da ne ode nazad, i takođe je blago lupkate ili masirate kružnim pokretima po leđima dok ne podrigne.

Treća poza je da prebacite bebu preko vašeg krila dok sedite, tako da joj glavica bude okrenuta na dole. Masirajte joj leđa ili je lupkajte dok ne čujete onaj jasan i glasan zvuk “olakšanja” – i za bebu i za Vas.

Nakon podrigivanje treba da svoju bebu još neko vreme držite u uspravnom položaju kako biste sprečili bljuckanje ili povraćanje sadržaja.

Kako sprečiti bljuckanje i povraćanje kod beba?

Young mother and newborn baby in white bedroom

Sa bljuckanjem nakon jela sigurno se srela svaka mama male bebe. Pedijatri kažu da je normalno da beba tokom podrigivanja nakon jela i bljucne malu količinu mleka. To može da znači da je pojela više nego što joj staje u želudac. Kada beba bljucne veću količinu sadržaja, recimo u mlazu, tada govorimo o povraćanju.

Ako primetite da beba često obilato bljucka ili povraća, naročito ako je to bljuckanje praćeno plačem ili savijanjem leđa, uzrok može biti GER ili gastroezofagealna refluksna bolest. GER podrazumeva da se hrana iz želuca ili želudačna kiselina vraćaju u jednjak i taj osećaj izaziva bol, peckanje i neprijatnost. U tom slučaju neophodna Vam je konsultacija sa dečijim gastroenterologom koji će ustanoviti da li beba zaista ima ovaj problem.

Kako beba bude rasla, sve će manje da podriguje. To nije razlog za brigu. Stvar je jednostavna i očekivana i konačno ćete moći da kažete: moja beba je naučila kako se jede!

Pin It on Pinterest

Share This