Trudnoća po nedeljama je tema koja zanima sve buduće mame. Kada nastupi peta nedelja trudnoće, čak i ako još uvek niste uradili test na trudnoću, bićete skoro sigurni da ste u drugom stanju. (Ako još niste uradili test sa urinom i niste sigurni da li ste u drugom stanju, sada je pravo vreme da uradite test i potvrdite sumnje. Savet je da test uradite ujutro, sa prvim jutarnjim urinom, jer je tada verovatno da se u urinu nalazi najveća koncentracija hormona trudnoće. Ovi testovi su brzi i danas vrlo pouzdani, zato što su veoma osetljivi).

Šta ćete osećati u toku pete nedelje u trudnoći?

U petoj nedelji trudnoće žene se već osećaju „neobično“. Mnoge od njih to stanje opisuju kao da nisu „sasvim svoje“. Sve je u redu, ali i nije. Šta to zapravo znači? Žene u ovoj nedelji trudnoće već mogu da osećaju jutarnju mučninu, koja ne mora da bude jaka, ali se može javiti osećaj nelagode i gađenja sve dok se ne stavi nešto u usta, odnosno dok se ne doručkuje. Drugi simptom koji je u petoj nedelji već prisutan je učestalo mokrenje, koje može, čak i pre osećaja mučnine, da Vam bude prvi pokazatelj da ste u drugom stanju. Neke trudnice će osećati neobičan zamor već u ovom periodu, dok će se druge požaliti na bolne i osetljive grudi.

Osim ovih fizičkih „smetnji“ koje signaliziraju trudnoću, u petoj nedelji trudnoće Vaše emocije mogu da budu „uzdrmane“. Možete se osećati razdražljivo, potišteno, osetljivo. Emocije mogu tokom dana da Vam variraju, od preterane potištenosti, do uzbuđenja, osećaja griže savesti, do radosti. Ne brinite, sve je to normalno za Vaše stanje. Hormoni vrlo burno pripremaju Vaš organizam za trudnoću i, kasnije, za porođaj.

Jedno od novih osećanja koje u ovom periodu već može da Vas obuzme je briga. Pre svega – briga u vezi sa tim da li će trudnoća proteći u redu i da li će se Vaša beba normalno razvijati i biti zdrava. Roditeljska briga je večna, a ovo je trenutak kada briga za dete neprimetno „ušeta“ u život svake buduće majke.

Ginekološki pregledi u 5. nedelji trudnoće

U petoj nedelji mnoge žene odlaze na prvi ginekološki pregled kako bi definitivno potvrdile trudnoću i saznale da li je sve u redu sa embrionom. U ranoj trudnoći mnogo je pouzdanija vaginalna ultrazvučna sonda nego abdominalna. Vaš ginekolog će na ultrazvučnom pregledu videti embrion, koji je u petoj nedelji trudnoće već lepo vidljiv, veličine glave malog eksera. Ako biste uvećali sliku, beba bi ličila na punoglavca.

Nekim mamama će se posrećiti da već u petoj nedelji trudnoće ginekolog na ultrazvuku zabeleži srčanu radnju ploda. Ipak, nije obavezno za petu nedelju da se ona registruje. Srce se formira u mezodermu i u ovom periodu, naravno, nije potpuno razvijeno, još uvek nema dve pretkomore i dve komore, ali ipak „kuca“, što je vrlo emotivno za buduće roditelje.

Saveti za petu nedelju trudnoće

Što se tiče bebinog mozga i kičmene moždine, u petoj nedelji oni su još uvek u fazi su formiranja. U ektodermu se aktivno razvija nervna cev, kičma i kičmena moždina. Važno je da znate da u ovoj nedelji već funkcioniše neka vrsta placente (posteljice) i pupčana vrpca preko koje beba iz majčine krvi dobija kiseonik i hranljive materije za rast i razvoj.

Peta nedelja trudnoće, kada su saveti u pitanju, svodi se, najkraće, na to da vodite računa o svom i bebinom zdravlju. Razvoj bebe je na prvom mestu. Izbegavajte zatvorene prostorije i gužve, kako biste se zaštitili od virusa. Hranite se balansirano, unosite dovoljno vode svakog dana, uzimajte redovno folnu kielinu i vitamine koje Vam je savetovao ginekolog. Trudite se da maksimalno smanjite unos nikotina i alkohola. I naravno, budite otvoreni za razgovore sa najbližima, kojima je takođe stalo da se tokom trudnoće osećate dobro i zdravo.

Pin It on Pinterest

Share This