Briga o malim bebama uopšte nije mala, složićete se. Svaki roditelj male bebe će vam ovo potvrditi. Mnogo je izazova koje sa sobom nosi briga o bebi, mnogo nepoznanica, mnogo različitih situacija za koje se mora naći najbolje moguće rešenje. Iskustvo igra veliku ulogu, sasvim je izvesno. Iskusni roditelji imaju svojevrsno predznanje i susreli su već sa mnogo neočekivanih situacija. Ali, ima i novih mladih roditelja bez iskustva, kojima su  praktični saveti za pravilan odgoj bebe od velikog značaja.

Kada se radi o različitim medicinskim problemima vezanim za bebu, sigurni smo da je najbolje posavetovati se sa pedijatrom. Jer njihovi stručni saveti i mišljenja su najpouzdanije podrška. Ali, neka stanja sa kojima se svakodnevno srećemo kod bebe više mogu da nas uplaše, nego što su zaista opasna. Jedno od takvih stanja je osip kod beba.

Šta uzrokuje osip kod bebe?

Baby,Sleep,Quiet,Into,Hammock

Bebina koža je mnogo je tanja i osetljivija od kože odraslog čoveka. Nema dovoljno razvijen lipidni sloj pa je sklonija isušivanju i mora svakodnevno da se „hrani“, kako ne bi izgubila vlagu. Osim toga, bebina koža nema razvijene odbrambene moći protiv različitih patogenih mikroorganizama, pa je sklonija infekcijama koje izazivaju različite vrste bakterija ili gljivice. Crvenilo, sitne crvene tačkice ili bubuljičice na koži, svrab…sve to mogu da budu znaci da je došlo do osipa kože.

Uzroci osipa mogu biti različiti. Najviše nas brinu oni alergijski, jer moramo da otkrijemo izvor, odnosno alergen na koji je beba odreagovala osipom, a i nikad nismo sigurni da se alergijska reakcija neće proširiti. Najčešće ishrana deteta dovede do ovakvih osipa. Osim njega, postoji tzv. pelenski osip, koji je uporan i dosadan, ali se redovnom higijenom i adekvatnim tretmanom može uspešno sanirati.

Danas ćemo se pozabaviti osipom sa kojim se suočavamo kada dođe toplije vreme, pa se dete više znoji. U pitanju je osip kod beba od vrućine.

Kako prepoznati osip od vrućine? 

Miliaria,,Prickly,Heat,On,Baby's,Back.

Kada je beba izložena duži period suncu i vrućini na pojedinim delovima tela može se javiti osip u vidu crvenih malih bubuljica ili čak i plikova. Najugroženiji su prevoji na koži, na ručicama i nogama, pazuh, potom predeo vrata, ali ponekad i područje na glavi iza ušiju ili čelo.

Zašto dolazi do osipa usled vrućine? Bebe se hlade, kao i odrasli ljudi, pomoću znojenja. Pore kroz koje se izlučuje znoj su kod beba znatno manje, pa ukoliko je veoma toplo, usled izlučivanja veće količine znoja, pore mogu da se zapuše. To dovodi do pojave bubuljičastog osipa kod beba.

Odmah treba da naglasimo da osip od vrućine nije opasan. Bebu nikada ne treba pretopljavati, baš zbog smanjene mogućnosti termoregulacije. Kada je bebi vruće duži vremenski period, može doći do dehidratacije ili čak do toplotnog udara.  Zato je važno da bebu ne izlažete visokim temperaturama.

Kako se bebin osip od vrućine leči?

Beautiful,Blonde,In,A,Hat,Mother,Kissing,Her,Son,At

Bebu odmah treba raskomotiti, skinuti suvišnu odeću, i, naravno, skloniti je na prozračno mesto, van domašaja sunca. Možete je prebrisati vlažnom pelenom i ostaviti da se sama osuši, a takođe je možete okupati u mlakoj vodi i pustiti da se nakon toga spontano osuši. Bebu koja ima osip ne treba mazati losionima i kremama. Bebi puder takođe treba izbegavati.

Bebin san zahteva posebnu brigu. Tokom noći bebu ne treba pretopljavati. Tokom toplih letnjih noći možete uključiti ventilator ili klimu, ali malo dalje od bebe i to tako da ne duva direktno u nju. Tokom letnjih dana bebu nikada ne izvodite napolje na jako sunce. Oblačite bebi odeću od prirodnih materijala.

Ako se osip usled vrućine kod beba pojavi na pelenskoj regiji, redovna higijena je najbolje rešenje da se on sanira. Takođe je važan i izbor pelena. Pelene treba da budu napravljene od fine celuloze, bez PVC-a i dodatne štetne hemije.

Osip od vrućine se obično sam od sebe sanira, prirodnim putem, u roku od jedan do dva dana. Ukoliko osip potraje duže i uporno se ne povlači, potražite savet pedijatra.

Pin It on Pinterest

Share This