Da li Vas sama pomisao na odvikavanje od pelena i privikavanje na nošu brine? Ako je odgovor potvrdan, bez brige, razmišljate kao i većina roditelja. Možete slobodno da se opustite, jer je sasvim uobičajeno da se tako osećamo. S jedne strane preplavljuje Vas osećaj olakšanja, jer Vaše dete konačno prerasta jednu razvojnu fazu i savladava nove veštine, dok s druge strane osećate brigu oko toga kako će sve teći i da li ćete se uspešno nositi sa eventualnim stresom, koji može da bude sastavni deo promena. A zašto uopšte mora da bude stresa? Kad ionako sve dođe u pravo vreme i bude baš onako kako i treba da bude. Uz strpljenje i razumevanje, svaka razvojna faza Vašeg deteta može da bude jednostavna i prilika za učenje i rast, ukoliko naučite da pratite i da se prilagodite ritmu svog deteta.

Stručnjaci se slažu da se tajna uspešnog odvikavanja od noše i skraćivanju samog procesa krije u tačno pogođenom tajmingu i odgovarajućoj metodi koja se primenjuje. A kada ceo proces bude iza Vas, biće vam drago, jer je Vaša beba napravila korak više na svom razvojnom putu, naučila još jednu novu veštinu, a pri tom će i pozitivno uticati na Vaš finansijski plan. Odvikavanje od pelena je lep momenat u odrastanju deteta koji zahteva malo više strpljenja i truda, ali se na kraju definitivno isplati.

 

Kada treba početi sa odvikavanjem od pelena?

Većina pedijatara će Vam reći da sa odvikavanjem od pelena i navikavanjem na nošu možete da počnete onda kada je dete spremno i dovoljno zrelo za ovu promenu, u suprotnom proces može duže da potraje. Uzrast mališana kada su dovoljno spremni za prelazak na nošu je obično između 18 i 24 meseci života. Međutim, vreme odvikavanja od pelena je individualno za svako dete i do treće godine je sasvim u redu da Vaše dete uči i prihvata nošu, dok ne bude u potpunosti spremno na ovu tranziciju. Takođe, roditelji treba da budu svesni činjenice da potpuna kontrola pražnjenja bešike i creva nastupa tek polovinom treće godine, u nekim slučajevima i kasnije. S obzirom da se svako dete razvija i napreduje spostvenim tempom, ne može se reći kada je idealno vreme za odvikavanje od pelena.

Veoma je važno da ne reagujete burno, ako se desi da se dete upiški, kada je u procesu privikavanja na nošu, jer ono to nije uradilo namerno, samo još uvek nije naučilo da kontroliše pražnjenje. Insistiranje na preranom odvikavanju od pelena može da bude kontraproduktivno i da stvori još veći otpor kod mališana. Zato budite mudri i pratite signale koje Vaše dete šalje. Dete prvo mora da nauči da prepozna momenat kada su mu bešika i creva puna, pa tek onda da traži nošu. Dakle, mora da bude dovoljno zrelo da razume uzročno-posledičnu povezanost tih stvari da bi moglo samostalno da vrši nuždu. Neka deca steknu zrelost sa godinu dana, a neka sa tri ili četiri godine.

 

Kako znati kada je beba spremna za odvikavanje od pelena?

Postoji više znakova koji mogu upućivati na to da je Vaša beba spremna da koristi nošu. Ukoliko je dete dva ili više sati suvo, zainteresovano gleda nošu ili želi da sedi na njoj, ume samostalno da skine i navuče pantalone i ne prija mu da je predugo u prljavoj peleni, možete pokušati sa odvikavanjem. Osim toga, važno je da i Vi budete spremni! Naoružajte se strpljenjem i imajte na umu da je nekoj deci potrebno nekoliko dana da usvoje ovu naviku, dok je drugoj deci potrebno duže vremena, kao što je period od šest meseci ili godinu dana, nekad i duže.

 

Šta je potrebno za odvikavanje bebe od pelena?

navikavanje na nošu

Kada odlučite da počnete sa odvikavanjem od pelena, biće Vam neophodne sledeće stvari koje će Vam olakšati proces:

 • Noša ili adapter za WC šolju
 • Gaćice za odvikavanje od pelena
 • Podloga za krevet ili mušema za dušek

 

Noša

Na tržištu postoji velik izbor noša, pa veoma lako možete da pronađete odgovarajuću za  svoju bebu. Možete da birate oblik, boju, dezen, materijal i sl. Uvek gledajte da nošu prilagodite visini i težini svog deteta, jer ukoliko nije adekvatna, plastični nogari koju pružaju potporu mogu da puknu. Dakle, po mogućstvu birajte noše gde je predviđeno za bebe da budu u sedećem položaju, a ne u čučnju.

Jako je važno da je detetu udobno kada sedi na njoj. Noše koje roditelji kupuju su najčešće izrađene od plastike, ali postoje i one koje u potpunosti imitiraju pravu WC šolju, gde postoji mogućnost  puštanja vode iz malog vodokotlića nakon obavljene nužde. Deci je ovo posebno zanimljivo. Mogu da budu praktične, jako slatke i zanimljive dečici, noše koje su u različitim oblicima, kao što su bubamara ili autić, veselog dizajna, a sve to kako bi podstakle decu da samostalno obavljaju nuždu. Deca odlično reaguju i na noše koje sviraju kada se napune, jer znaju da ih nakon obavljene nužde čeka vesela pesmica.

Adapter za WC šolju

Adapter za WC šolju je praktičan za stariju decu, jer na taj način mogu da imitiraju starije kada koriste toalet i da glume da su “veliki”. Veoma se lako montira: postavi se na postojeću wc šolju i spreman je za korišćenje. Ako se odlučite za adapter, ne bi bilo loše da imate i steper, koji se postavi nadomak WC šolje, kako bi dete moglo samo da se popne i siđe. Iz tog razloga, nije preporučljiv za mlađu decu, jer ona još uvek nisu u stanju da se samostalno penju, a kako nisu savladala držanje ravnoteže prilikom sedenja, mogu i da propadnu u wc šolju. Za mlađu decu je noša prihvatljivija opcija.

Gaćice za odvikavanje od pelena

Ove gaćice su praktične za odvikavanje jer su od pamučnog materijala, sa ojačanim gumiranim platnom koje se nalazi sa unutrašnje strane. Ne mogu da upiju dosta tečnosti, jer su namenjene da zadržavanju male količine tečnosti, recimo onda kada dete ne stigne na vreme do noše. Nije im funkcija da dete ostane suvo u njima. Veoma se lako peru u slučaju da se desi da se dete upiški u njima. Takođe, one nisu predviđene za noćno odvikavanje od pelena, jer će sigurno propustiti tečnost.

Noćna podloga ili mušema za dušek

Noćna podloga je praktična i vrlo korisna stvar za odvikavanje od pelena, jer sprečava prodiranje tečnosti na dušek prilikom noćnog spavanja ili popodnevne dremke kada se dete upiški. Navlaka se jednostavno postavi na dušek, a preko nje se stavi redovna dečija posteljina, pa ukoliko se nezgoda i desi, samo sve stavite da se pere, a dušek je i dalje suv i čist. Možete ih naći u raznim dezenima i bojama, s jedne strane su gumirane, a sa druge frotirne. Veoma su jeftine i nabavite odmah bar dve, jer će Vam sigurno biti potrebne.

Pants pelene

Pants pelene mogu da posluže kao pomoćno sredstvo u prelaznom periodu prilikom odvikanja od pelene, jer su kao obične gaćice i dete može samo da ih skine i obuče.

Metode za navikavanje bebe na nošu

Postoje razni trikovi i metode koje mogu da se koriste u ovom osetljivom periodu i kada je potrebno da svoju bebu naviknete na nošu. U nastavku teksta pročitajte najdelotvornije:

Brazetlonov metod za odvikavanje od pelena

Ovaj metod podrazumeva da detetu postepeno objašnjavate kako se koristi noša, čemu ona služi, da razgovarate o njoj, možete da pitate dete za njegovo mišljenje i da sve izgleda kao da je detetov izbor. U sledećem koraku možete da dopustite detetu da sedi obučeno na noši i za to vreme i Vi možete da sednete na WC šolju, a potom neobavezno ćaskate sa detetom. Nakon toga, detetu objasnite šta to ide u nošu i naučite ga da prljavu pelenu sam donese u nošu. Tako će shvatiti čemu ona zapravo služi.

U sledećoj fazi ponudite detetu da skine pelenu i ako poželi može da sedne na nošu. Ukoliko se desi da i obavi nuždu, obavezno ga pohvalite. I na kraju, nakon obavljenih svih koraka, ponudite detetu gaćice za odvikavanje od pelena, kako bi steklo sposobnost da ih samo oblači i skida po potrebi. Mnogi roditelji koji su primenjivali ovu tehniku tvrde da je zaista delotvorna i da pomaže.

Montesori fraze za odvikavanje od pelena

Čuvena Marija Montesori koja je radikalno promenila pristup i pogled na vaspitanje dece imala je rešenje i za ovaj problem. Ona je osmislila 8 delotvornih rečenica ili fraza koje deluju ohrabrujuće na decu kada su u procesu odvikavanja od pelena, a to su:

 • “Mokra ti je pelena, hajde da je promenimo”
 • “Vidi koliko čvrsto stojiš, sigurno možemo presvući pelenu, a da ni ne sedneš! Hajde da probamo!”
 • “Pokušaj sam/a da se skineš, molim te!”
 • “Da li želiš da probaš da koristiš nošu?”
 • “Vreme je da pokušamo da koristimo nošu.”
 • “Bravo, koristiš nošu, kao što to mi radimo (mama i tata)!”
 • “Spreman/na si da skinemo pelene”
 • “Odeća ti je mokra, mislim da je vreme da se presvučeš, šta ti kažeš?”

Kako dete ne bi steklo odbojnost prema noši, idite polako, korak po korak i uz puno nežnosti i ljubavi Vaš mališan će sa lakoćom prevazići ovu pomalo komplikovanu fazu. Koju medotu ćete primeniti, procenite sami, jer Vi najbolje znate šta će Vama i Vašem detetu prijati, kako biste kroz ovu sasvim normalnu fazu odrastanja prošli na što bezbolniji način.

Pin It on Pinterest

Share This