Kada je beba sasvim mala ili je tek rođena, većinu vremena provodi spavajući ili plačući, stoga većina roditelja, kako bi umirila svoju bebu koja plače, koristi cuclu ili varalicu. Bebu korišćenje dude podseća na sisanje i tako joj pomaže da se oslobodi stresa. Ova metoda je čak i poželjna do šestog meseca bebinog života, jer sprečava SIDS (sindrom iznenadne smrti novorođenčeta), a nakon tog perioda jedina uloga joj je da bebi pruži utehu u situacijama kada je razdražljva, nervozna ili pospana i tada, ukoliko bebu ne odviknete od ove navike, prerasta u zavisnost.

Iako ne postoji beba koja se nije odvikla od cucle i da nije prerasla ovu naviku, roditeljima sam proces odvikavanja od dude nimalo nije lak, jer podrazumeva doslednost i upornost, a naročito u momentima kada je beba preumorna i plače. Većina roditelja tada posustane, jer cucla je najlakši način da se smiri beba. Kada odlučite da odviknete bebu od cucle, budite istrajni i spremni da će u početku biti dosta plakanja, ali jedino je tako moguće rešiti se ove navike.

 

Zašto se cuclanje smatra lošom navikom?

Pedijatri se slažu da nakon šestog meseca možete polako početi da odvikavate bebu od cucle, tako što ćete joj kada traži dudu skrenuti pažnju na nešto drugo, animirati je igračkom, izvesti je u šetnju i sl. Blagovremeno odvikavanje od cucle je veoma važno i zbog pravilnog rasta zubića i razvoja govora. Kod male bebe odvikavanje je lako, jer možete samo da sklonite cuclu i da joj ne dajete više, dok kod malo starije dece proces može potrajati i treba da odvikavanje bude postepeno. S obzirom da je detetu cucla potrebna pri uspavljivanju, pokušajte da nađete adekvatnu zamenu za nju, poput plišane igračke ili mekanog ćebenceta.

Uzrast od godinu dana do dve godine je najoptimalnije vreme da bebu odviknete od cucle ukoliko je koristi od rođenja. U ovom periodu bebe postaju samostalnije i spremnije da istražuju okolinu, pa im uteha nije toliko potrebna. Dakle, veoma je važno da bebu odviknete od cucle pre drugog rođendana, jer produženo korišćenje dude može da bude kontraproduktivno i da ima negativne posledice, kao što su: razvoj infekcija srednjeg uha, zastoj u razvoju govora i deformiteti gornje vilice.

Kada budete rešili da odviknete bebu od cucle, pokušajte da sagledate koji su to okidači kod Vašeg deteta, odnosno koje su to situacije koje kod Vašeg deteta izazivaju potrebu za dudom. Tada ćete znati unapred, pre nego što nastupe krize, kako da reagujete i kako da ih sprečite. Detetu nagovestite da ga čekaju promene, a Vi se naoružajte strpljenjem. Kada jednom odlučite da je vreme da izbacite dudu, nema povratka na staro. Morate biti smireni, dosledni i odlučni do samog kraja.

 

Saveti za odvajanje deteta od cucle

odvikavanje bebe od dude

Da li ste se i Vi pitali koji je najbolji i najbezbolniji način da odviknete Vaše dete od dude? Ako je odgovor potvrdan, u nastavku teksta sledi 5 kreativnih ideja za odvikavanje od cucle, koje možete primenti kada budete smatrali da je to potrebno:

Metoda “Korak po korak”

Prilikom koršćenja ove metode je važno da idete korak po korak, odnosno da produžavate periode bez cucle postepeno. U prvoj fazi možete dudu da uklonite u vreme kada idete sa bebom u šetnju, tako što ćete joj objasniti da kada idete napolje ne nosite dudu i da može da je koristi kada se vratite. Kao zamenu može da ponese omiljenu igračku sa sobom. Ovu metodu ponavljajte nekoliko dana za redom, kako bi se dete naviklo na periode bez dude. Većina dece će vremenom prestati da traže dudu kada ste van kuće. Kada je dete prestalo da traži cuclu van kuće, vreme je da ograničite korišćenje i u drugim prilikama, npr. u dečijoj sobi ili pred dnevno spavanje. I tako produžavate vreme bez cucle, sve dok je u potpunosti ne uklonite.

Metoda “Ti si velik”

Ova metoda je pogodna za decu koja su starija od dve godine. Pokušajte da ispratite trenutak kada Vaše dete poželi da bude “veliko”. I tada mu skrenite pažnju i recite da je cucla za male bebe, da je on već dovoljno velik i da je prerastao sisanje dude. Tada mu predložite da može da se igra plastelinom, da čita slikovnicu, da ide na igralište i uživa u aktivnostima koja su predviđena za “veliku decu”.

Metota “Izgubljena cucla”

Ako se opredelite za ovu metodu, možete svom mališanu reći da ste izgubili dudu u šetnji i da je više nema ili da se zajedno dogovorite da cuclu bacite u smeće. Isprva dete može da se složi sa Vašim predlogom, ali kad shvati da dude zaista nema, može vrlo  burno reagovati, naročito ako je naviklo da se dudom uspavljuje. Važno je da budete istrajni, da ne pokleknete i da se cucla nikako “ne pojavi”. Nedostatak dude kod Vašeg mališana možete nadomestiti sa puno zagrljaja, maženja i priče.

Metoda “Zubić Vila”

Većini mališana je dobro poznat lik Zubić Vile, čija je uloga da donosi poklone u zamenu za izgubljeni zubić. Možete da se poslužite trikom i proširite dosadašnji mit u vezi sa njom, tako što ćete svom mališanu ispričati da Zubić Vila dolazi po njegovu cuclu i odnosi tamo nekoj maloj bebi, a njemu zato što je porastao donosi poklon za “veliku decu”.

Metoda ”Zamena za nešto drugo”

Ako je Vaš mališan uzrasta od 2 do 3 godine i poželeo je da mu se kupi bicikl ili neka druga “važna” stvar, možete da se dogovorite sa njim da bicikl menja za cuclu, tako što će je ostaviti u radnji kada mu kupite bicikl.

Kroz odvikavanje od cucle je važno da ne koristite prisilu, u smislu da uzmete bebi cuclu i da je bacite, jer takav način nikako nije preporučljiv i može imati razne kontraefekte na emocionalno stanje Vašeg deteta. Na kraju krajeva, Vi ste bebi sami ponudili cuclu, pa je sasvim u redu da imate malo strpljenja sve dok ovu naviku ne  iskorenite u potpunosti.

Pin It on Pinterest

Share This