Jedno od najčešćih pitanja koje se mota u glavama budućih roditelja kada saznaju da je beba na putu jeste: da li će biti devojčica ili dečak? Naravno, svima bi trebalo da bude najvažnije da se beba rodi živa i zdrava, kako se kaže u našem narodu. Ali, u tom istom našem narodu neretko budući roditelji javno izražavaju svoje želje u vezi sa polom bebe. Tradicionalne tate maštaju o sinovima, mame priželjkuju devojčice. Od pola bebe, međutim, ne zavisi porodična sreća. Na pol deteta, isto tako, ne možemo da utičemo. Ono što možemo da uradimo jeste da tokom trudnoće precizno utvrdimo pol deteta – različitim medicinskim metodama.

Postoji nekoliko pouzdanih metoda koje nam tokom trudnoće mogu, osim drugih stvari, otkriti i pol bebe.

Naučni način da se odredi bebin pol – Ultrazvučni pregledi u trudnoći

Određivanje pola bebe u trudnoći

Većina roditelja pol bebe sazna na redovnom ultrazvučnom pregledu, koji se jasno može identifikovati ultrazvučnom sondom između 16. i 20. nedelje trudnoće. Nekada, kada je beba postavljena u materici tako da se vidi međunožje, ginekolog može da vidi pol bebe i nešto ranije. Međutim, ultrazvuk nije apsolutno pouzdana metoda za određivanje pola deteta u ranoj trudnoći. Sigurno ste čuli priče da je doktor govorio da će biti devojčica, a rodio se dečak, ili obrnuto.

Najsigurniji način za utvrđivanje pola deteta jesu prenatalni testovi, koji iz godine u godinu sve više postaju deo rutinske trudničke prakse. Prenatalni neinvazivni testovi, skraćeno NIPT, rade se iz krvi i na osnovu njih se utvrđuje da li je Vaša beba zdrava, isključuju se hromozomske anomalije kao i neke genetske. Ovi testovi se rade već od 10. nedelje trudnoće. Oni će Vam vrlo pouzdano potvrditi i pol bebe, na osnovu delova DNK bebe poreklom iz placente koji se nalaze u majčinoj krvi.

Osim NIPT testova, pol bebe mogu da Vam potvrde i invazivni testovi kao što su analiza horionskih čupica, koja se obično radi između 10. i 13. nedelje, i amniocenteza, koju će Vam lekar raditi ako je neophodno između 16. i 20. nedelje trudnoće. Obe ove metode uvode majku u minimalan rizik od pobačaja, ali on iznosi svega 1%. Zbog toga će Vaš lekar odlučiti da li treba da radite ove invazivne metode. Obično će ih indikovati kada posumnja na hromozomske anomalije, a NIPT nije urađen na vreme.

Tradiocionalni načini određivanja bebinog pola i narodna verovanja

pol bebe 3

U svakom narodu, pa i kod nas, postoje narodna verovanja na osnovu kojih se može „utvrditi“ pol bebe. Odmah da naglasimo: ova zapažanja nisu naučno verifikovana, a ni pouzdana. Mogu da budu jedino zabavna.

Jedno verovanje kaže da se pol može utvrditi na osnovu boje urina trudnice. Tamna boja – dečak, svetla boja – devojčica. Hm, a šta ćemo sa blizancima?

Apetit trudnice, kažu običaji, može biti signifikantan. Ako Vam se tokom trudnoće jede jača hrana, kao začinjeno meso, jaki sirevi itd. verovatnije je da nosite dečaka. Ako maštate o kolačima, sladoledu ili voću – nosite devojčicu.

I kako da ne spomenemo stari običaj određivanja pola pomoću konca i prstena: za konac zakačite venčani prsten, stavite ga iznad stomaka, pa ako se prsten vrti u krug – biće dečak, a ako se ljulja levo-desno, biće devojčica.

Još jednom da naglasimo ono što smo i na samom početku: na pol bebe ne možete da utičete, radujte se svojoj bebi, bez obzira na to da li je devojčica ili dečak. Već u ovom periodu života potvrđuje se pravilo da je zdravlje ono što je najvažnije u životu.

Pin It on Pinterest

Share This