Ukoliko Vam se približava termin za porođaj, naročito ako je zimski period u pitanju, raste i briga kako obući bebu prilikom izlaska iz porodilišta. Mnoge majke se unapred savetuju, planiraju, prate vremensku prognozu kako bi se pripremile, da svoju tek rođenu bebu adekvatno obuku prilikom izlaska iz bolnice. Bez obzira na godišnje doba, oblačiti bebu treba u skladu sa vremenskim uslovima, odnosno uvek onako kako i sebe oblačite: sa jednim slojem više ukoliko je hladno ili u tanke pamučne slojeve, koje lako možete skinuti, ako je napolju toplo. Najvažnije je da se beba oseća komotno i udobno, ali pazite da je ne pretopljavate, jer bebe ne vole da im je jako toplo (zbog toga budu nervozne).

U prvim danima nakon rođenja, bebe nemaju razvijen centar za termoregulaciju, pa se samim tim teže adaptiraju na temperature i njene promene. To znači da bebe mogu četiri puta brže da gube toplotu od nas kada im je hladno. Naročito se ovo odnosi na prevremeno rođene bebe, koje usled nezrelosti sistema za termoregulaciju nisu u stanju da regulišu sopstvenu temperaturu, čak i ukoliko je toplo u prostorijama u kojima borave. Kod beba koje su rođene u terminu centar za termoregulaciju se u potpunosti razvija sa punih šest nedelja nakon rođenja.

 

Temperatura prostorije u kojoj beba boravi

Najidealnija temperatura prostorije u kojoj beba boravi, bez obzira na godišnje doba, treba da je između 18 i 22 stepena, a u skladu sa tim i treba obući bebu. Temperatura sobe u kojoj beba spava ne treba da bude niža od 18 niti viša od 22 stepena. Prostorija u kojoj beba boravi treba da ima prirodno provetravanje, da ima svetlosti i da je bez vlage. Poželjno je svakodnevno čišćenje bebine sobe blagim sredstvima, bez agresivnih hemikalija.

Bebu nikad ne izlažite naglim temperaturnim promenama, direktnom hladnom ili toplom vazduhu iz klima-uređaja ili grejalice. Kada bebu kupate, temperatura vazduha sobe treba da bude između 26 i 28 stepeni, dok je optimalna temperatura vode u kojoj se beba kupa 37 stepeni. Temperatura tokom noći ne bi smela da padne ispod 18 stepeni. Vlažnost vazduha u sobi ne treba da prelazi 60%, niti da padne ispod 30%, da beba ne bi razvila kožne probleme, kao što su perutanje i suva koža. Ova pravila važe i u zimskim i u letnjim mesecima.

Vremenske prilike i oblačenje bebe

vremenske prilike za oblacenje bebe

Kada oblačite bebu za šetnju, uvek garderobu prilagodite vremenskim uslovima: bebina garderoba treba da bude pamučna i laka za oblačenje. Praktični su bodići i benkice sa dugmićima, kako biste lakše skinuli bebu. Kada je napolju vetrovito i hladno, bebi treba staviti kapicu i rukavice. Kako biste proverili da li je Vašoj bebi hladno, obratite pažnju na njene ručice: ako su joj hladne, obucite joj jedan sloj više garderobe, a ako su tople, raskomotite je.

Kako obući bebu leti?

U letnjem periodu i kada je napolju jako toplo, bebi oblačite lagane, pamučne i svetle materijale. Kada temperatura vazduha prelazi 24 stepena, bebi je dovoljan samo jedan sloj garderobe i lagani šeširić na glavi koji će zaštititi bebino nežno lice od sunčevih zraka. Bebu nikad ne izlažite direktnim sunčevim zracima. Ukoliko ste na moru, sa bebom uvek budite u prirodnom hladu, a vreme provedeno na suncu ograničite na svega nekoliko minuta. U toku letnjih, toplih noći, pobrinite se da je soba u kojoj beba spava dobro provetrena.

Ne savetuje se korišćenje klima-uređaja gde beba spava. Ako se ipak odlučite da uključite klima-uređaj, vodite računa da ne duva direktno na bebu, odnosno da se klima nalazi van bebine sobe i svakako se podrazumeva da je beba u tom slučaju adekvatno obučena. Za bebu se u letnjem periodu preporučuje za spavanje da obuče tankoi bodić sa kratkim rukavima, a kada zaspi, pokrijte je laganim pamučnim prekrivačem.

Kako obući bebu zimi?

Kada izlazite sa bebom napolje kada je hladno, veoma je važno da je slojevito obučena, u skladu sa vremenskom prilikom, a to znači da bebu oblačite naspram sebe. Slojevi garderobe od prirodnih materijala će sačuvati toplotu. Za donje slojeve uvek birajte pamuk, dok gornji slojevi koji dobro čuvaju toplotu su materijali od vune. Preko toga oblačite jaknu ili skafander, koji treba da budu od vodootpornog materijala, koji će bebu pored hladnoće zaštititi i od vlage. Ako su Vama potrebni kapa, šal i rukavice, potrudite se da i bebu na isti način obučete. Ne treba zaboraviti na ćebence kada krenete u šetnju sa bebom. Možete je pokriti preko nogu i ušuškati sa svih strana dok sedi u kolicima, kako joj ne bi bilo hladno.

Po potrebi možete koristiti zaštitu za kišu i sneg kao deo standardne opreme, koju skoro svaka kolica imaju. Kada završite šetnju i uđete u automobil, obavezno bebi skinite janku, kako biste je bezbedno vezali u autosedištu. U toku zimskih noći, kako biste sprečili pregrevanje kod bebe, nemojte joj stavljati kapicu na glavu tokom spavanja, jer bebe temperaturu regulišu preko glave. Za pokrivanje koristite prekrivače od materijala koji dozvoljavaju protok vazduha, kao što su pamuk ili muslin. Ako se Vaša beba otkriva tokom noći, u tu svrhu možete koristiti vreću ili džak za spavanje, jer na taj način ćete biti sigurni da je pokrivena i da joj neće biti hladno.

 

Kako odrediti da li je bebi toplo ili hladno?

Najveća briga roditelja je da li je bebi hladno ili toplo, bez obzira da li su budni ili spavaju. S obzirom da je većina mališana nemirna kada spava, sasvim je uobičajeno da su otkrivena u toku noći. Čak i kada je veoma toplo, imamo naviku da ih pokrivamo bar preko stomaka ili leđa, kako se ne bi prehladili. Međutim, potrebno je samo posmatrati bebu i dodirnuti joj kožu kako biste zaključili da li joj je toplo ili hladno.

Ako je Vaša beba nervozna i razdražljiva, znoji se, koža joj postaje crvena i ubrzano diše, proverite da li joj je možda toplo. Kako biste proverili da li je bebi toplo, možete joj opipati vrat, a ukoliko pod prstima osetite da je znojenje pojačano u ovom delu tela, možete joj skinuti jedan sloj garderobe.

Bebe na hladnoću reaguju tako što možete da primetite da su im ručice hladne na dodir, sa izraženim kapilarima. Ako su Vašoj bebi hladne ruke, noću se češće budi i povremeno kija, hladno joj je. Možete je utopliti ćebencetom ili dodatnim slojem garderobe.

Najbolji pokazatelj temperature u prostoriji je termometar. Nabavite ga za bebinu sobu i tako ćete biti sigurni kako oblačiti bebu dok boravite u stanu, a kako je treba obući kada izlazite u šetnju.

Pin It on Pinterest

Share This