Svaki roditelj se od prvog dana kada sazna da će postati roditelj suoči sa mnogo različitih pitanja, nepoznanica i strahova. Kada se dete rodi, dok raste i razvija se, rastete i razvijate se i Vi kao roditelj. Učite zajedno. Jer nikada i nigde nije postojao dobar „kurs roditeljstva“, koji bi mogao da Vam pomogne da rešite sve probleme vezane za odgoj deteta, donesete najbolje odluke, budete uzoran roditelj koji sve radi baš onako kako treba. Roditeljstvo je životna škola, ona se uči polako ali sigurno, a dobra stvar je da većina nas, ipak, tu ulogu igra vrlo dobro ili makar zadovoljavajuće.

Baš zato što se roditeljima, bez obzira na broj dece, mnoge situacije dešavaju po prvi put, a moraju koliko-toliko pametno da odreaguju, dobri saveti mnogo znače i koriste da se situacija reši na najbolji mogući način. Ona čuvena rečenica koju su govorili naši stari: malo dete – mala briga, veliko dete – velika briga, u suštini je prilično tačna. Kada je nošenje pelena u pitanju i odvikavanje od istih, mnogi roditelji će se složiti da je prethodna izreka tačna. Kada dođe vreme da se dete odvikne od nošenja pelena, uglavnom nastupa stres. Neki roditelji vrlo rano počnu da navikavaju dete na nošu, uskraćujući im nošenja pelena čak i noću.

Vrlo često deca ovaj proces doživljavaju vrlo traumatično. Važno je da znate da je kontrola mokrenja razvojna faza koja kod svakog deteta nastupi u različito vreme. To vreme zavisi od mnogih faktora. U prevodu to znači – ne možete dete na silu ili strogoćom odvići od mokrenja u pelenu. Naročito tokom noćnog sna. Morate sačekati da dete bude dovoljno zrelo, razumno i tada sve ide mnogo brže i lakše, takoreći spontano. Većina dece do navršene treće godine prestanu da koriste pelene čak i tokom noći, što se smatra fiziološkim i normalnim.

 

Šta ako se mokrenje u snu nastavi?

 

Noćno mokrenje može da se nastavi i nakon navršene treće godine života. Statistike kažu da je to jedan od najčešćih problema dece tokom rasta i razvoja.
Svako peto dete starosti od pet godina suočava se povremeno sa problemom noćnog mokrenja. Kad su prvaci u pitanju, statistike kažu da se svaki deseti povremeno umokri noću u krevet. Neke brojke nagoveštavaju da se u našoj zemlji sa ovim problemom bori oko 150.000 mališana i isto toliko njihovih roditelja. Dakle, noćno mokrenje se javlja dosta često i nije bauk, niti ga tako treba predstaviti deci, jer Vaš pogrešan stav može vrlo loše da utiče a njihovo samopouzdanje. Ni roditelji, a posebno deca koja imaju slična iskustva, nerado govore javno o svom problemu.

Deca, naročito ona starija, od sedam godina pa naviše, mogu vrlo traumatično ovo da dožive, pa mogu da se povlače u sebe, da sami sebe isključe iz socijalnih kontakata, ili da mnogo pate. Ovde je ključno da roditelji budu ti koji će pružiti detetu maksimalnu podršku, koji ih neće kažnjavati niti kritikovati ukoliko se noćno mokrenje desi, koji će ih utešiti i ubediti da je sve što im se dešava, zapravo, normalno i da uz pomoć lekara, porodice i kvalitetnih pelena za noćno mokrenje problem može da se prevaziđe i reši.

 

Šta su uzroci noćnog mokrenja kod dece?

 

Lekari razlikuju dva tipa noćnog mokrenja kod dece. Primarno noćno mokrenje kod dece znači da dete nikada od rođenja i nije prestalo da se umokrava kotom noći, tj. da nije bilo dužeg perioda u života deteta kada nije mokrilo tokom noći u krevet. Kod malog procenta dece radi se o urođenom ili stečenom poremećaju nervnih struktura, mokraćne bešike ili mišića. Najčešći uzroci primarnog noćnog mokrenja su psihološke prirode, tj. dete nije razvilo adekvatnu kontrolu mokrenja tokom noći, u snu, dok tokom dana normalno mokri u toaletu. Kao razlozi za ovaj poremećaj se navodi pojačano lučenje mokraće tokom sna, genetika (nasledni faktor), ili jako čvrst san kod deteta. Ako je jedan od roditelja imao ovaj problem u detinjstvu, šansa da ga ima i dete je oko 25%.

Postoji, sa druge strane, i sekundarno noćno mokrenje, kada je dete naučilo da ne mokri u krevet, ali se usled nekog stresnog događaja ili nekog medicinskog poremećaja bešike, noćno mokrenje ponovo počne da se dešava. Kod sekundarnog noćnog mokrenja roditelji će primetiti i pojavu vlaženja donjeg veša tokom dana.
Zbog ovog problema, bez obzira na to da li se radi o primarnom ili sekundarnom tipu, koji počinje da se leči obično tek nakon pete godine života, psihološki problemi kod dece nisu retkost. Deca se povlače u sebe, stide se svojih vršnjaka, osećaju veliki strah od kritike ili kazne, ismevanja, ali i odbacivanja. Zato neretko izbegavaju društvene kontakte, odbijaju da idu na duže ekskurzije, te da spavaju u gostima ili kod drugara itd. Ipak, noćno mokrenje kod dece nije nerešiv problem.

 

Kako sprečiti noćno mokrenje kod dece?

 

Pedijatri tolerišu povremeno noćno umokravanje do pete godine života. Nakon tog perioda, ako problem i dalje egzistira, obavezno je potražiti mišljenje, savet, pa i pregled pedijatra, kako bi se utvrdilo da li se radi o primarnom ili sekundarnom tipu. Shodno tome, pedijatar može da prepiše određeni lek koji reguliše količinu i gustinu izlučene mokraće tokom noći.

Pored toga, ono što roditelji mogu, tj. moraju da urade, jeste da pruže maksimalnu podršku svom detetu. Problem noćnog mokrenja traumatičan je ne samo za dete, nego i za celu porodicu. Roditelji nipošto ne smeju da primenjuju model kažnjavanja, jer je ovo nesvesna aktivnost tokom sna – dakle, dete nije krivo. Kako bi se olakšala detetova socijalizacija i ojačalo samopouzdanje, na tržištu postoje odlična „pomagala“ u vidu finih, tankih i vrlo diskretnih noćnih gaćica sa velikom moći upijanja. BAMBO Dreamy, iz porodice BAMBO Nature eco-friendly, idealne su noćne gaćice za decu sa problemom noćnog umokravanja. BAMBO Dreamy, proizvedene u Danskoj, dizajnirane su posebno za dečake, a posebno za devojčice, bez alergena, parfema ili losiona koji mogu izazvati iritacije kože ili alergijske reakcije.

Veoma su tanke i diskretne, skoro kao pamučni donji veš, a potpuno pouzdane i sigurne. Uz pomoć ovakvih visokokvalitetnih noćnih gaćica deca sa problemom noćnog mokrenja osećaće se sigurnije i opuštenije kada su u društvu. Uz pomoć i savete pedijatra, određene medikamente ili alternativne medicinske metode, i ovaj problem će nakon izvesnog vremena postati prošlost.

bambo dreamy karakteristike

Pin It on Pinterest

Share This