Telo i psiha žene tokom trudnoće podležu brojnim promenama. Nakon drugog stanja, kako ga u narodu još nazivamo, dešava se porođaj, ali to ne znači da promene koje su se događale tokom četrdeset nedelja, prestaju dolaskom bebe na svet. Za oporavak je potrebno vreme, pa će i neki simptomi trajati i u periodu nakon porođaja. Dakle, u tom ciklusu vraća se materica u stanje pre porođaja, počinje laktacija tj. stvaranje mleka, uspostavlja se funkcija jajnika i dešavaju hormonske promene, zarasta rana od epiziotomije ili carskog reza i javlja se krvarenje nakon porođaja.

Zašto se javlja krvarenje nakon porođaja?

Woman,With,A,Baby.,Beautiful,Woman,With,A,Small,Baby

Pošto se u trudnoći količina krvi u organizmu žene poveća za oko 50%, telo je spremno da tokom i nakon porođaja reaguje krvarenjem. Zbog odvajanja  posteljice od materice, krvni sudovi kojima je placenta bila povezana sa matericom, ostaju slobodni i ispuštaju krv u materičnu šupljinu. Nakon izlaska posteljice, materica se grči i ti krvni sudovi se zatvaraju. To je sasvim prirodan proces, kao i kontrakcije materice koje porodilja oseća. Kako se materica kontrahuje i polako poprima uobičajenu  veličinu, tako se nastavlja krvarenje koje može da potraje oko šest nedelja. Ta vrsta krvarenja, koje liči na menstrualno, ali traje duže, naziva se lohijama.

Šta su lohije i kako izgledaju?

Lohije su iscedak iz materice i u prvim danima nakon porođaja mogu biti obilne i tamno crvene boje, sa krvnim ugrušcima. Sadrže sluzav sekret, krv, delove sluzokože materice, bakterije. Ako postporođajni oporavak teče normalno, nakon nekoliko dana, lohije menjaju izgled, postaju rozikaste, braonkaste ili žute, sa sve manjim prisustvom ugrušaka. U slučaju vaginalnog porođaja, lohije su obilnije nego nakon carskog reza i mogu imati povremena jača curenja prilikom  promene položaja, ustajanja iz kreveta, naprezanja kao i kod dojenja. Naime, dojenjem se otpušta hormon oksitocin koji pojačava kontrakcije materice, a samim tim pospešuje izbacivanje lohija. Dve do četiri nedelje nakon porođaja, krvarenja se smanjuju dok kod nekih žena, pojava lohija, može potrajati duže. Lohije su uglavnom prisutne oko šest nedelja nakon porođaja.

Kako tretirati krvarenje nakon porođaja?

Young,Mother,Lying,In,Bed,With,Her,Newborn,Baby,Boy,

U periodu kada su lohije obilne, poželjno je voditi računa o higijeni i koristiti obične uloške od pamučne vate i mrežaste gaćice. Uloške treba učestalo menjati, gotovo na svaka tri sata i nikako nije dozvoljeno korišćenje tampona, najmanje šest nedelja, kako ne bi došlo do infekcije.

U postporođajnom periodu, žena treba što više da se odmara, izbegava napornu fizičku aktivnost, podizanje teških predmeta. U prvim danima nakon porođaja, bešika porodilje je manje osetljiva, pa ona neće imati potrebu za čestim mokrenjem. Međutim, zadržavanje mokraće, osim što može izazvati urinarne probleme, može i da oteža kontrakcije materice, pa se javljaju obilnija krvarenja i postporođajni bolovi.

U ovom periodu, zbog dekompresije u trbušnoj duplji, neke porodilje mogu da se suoče i sa problemom kratkotrajne opstipacije. Takvo stanje se ubrzo spontano normalizuje, a ako do toga ne dođe, potrebno je uzeti neko laksativno sredstvo.

Kada se javiti lekaru?

Woman,With,A,Baby.,Beautiful,Woman,With,A,Small,Baby

U slučaju da se krvarenje posle nekoliko dana ne smanjuje ili  da je, nakon nedelju dana, i dalje jasno crvene boje, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom. Obratite se lekaru i ako primetite da je sekrecija veoma neprijatnog mirisa, jer to može biti znak infekcije. Temperatura preko 38o C ili groznica, ošamućenost ili nesvestica, konstatntan bol u jednom delu stomaka, kao i promene srčanog ritma, razlog su za javljanje lekaru.

 

U periodu oporavka nakon porođaja, kada se u telu majke dešavaju brojne, sasvim normalne promene, treba ih pratiti, osluškivati svoje telo i tako će, ovo potpuno novo razdoblje u životu žene, proteći glatko i za majku i za bebu. Dok majka doji, zbog visokog nivoa prolaktina, hormona koji reguliše lučenje mleka, zaustavlja se rad hormona koji regulišu ciklus, pa menstruacije izostaju. Kada se pojave, mogu biti neredovne, ali se i ta ravnoteža brzo uspostavlja.

Prvi redovan pregled nakon porođaja, majka bi trebalo da obavi posle šest nedelja kako bi lekar stekao uvid u njeno opšte stanje.

Pin It on Pinterest

Share This