Kućni poslovi za decu zvuče danas kao mit. Većina današnje dece je pošteđena  obaveza oko obavljanja kućnih poslova, dok su se u stara vremena zaduženja i obaveze svih članova porodice jasno znala i morala da se poštuju. Čak i deca najmlađeg uzrasta su imala svoje obaveze i na taj način bila uključena u zajednicu. Stručnjaci se slažu da uključivanje dece u što ranijem uzrastu u obavljanje kućnih poslova ima brojne prednosti za njih, kao što su: izgradnja karaktera, jačanje lične vrednosti i formiranje radnih navika. Učenje novih korisnih zadataka i uspešno obavljanje istih doprinosi jačanju samopouzdanja i razvijanju veština kod dece bitnih za kasnija akademska dostignuća. Na ovaj način, deca se uče preuzimanju odgovornosti i razvijanju spretnosti. Usled uspešno obavljenog posla i pohvale od strane roditelja, kod deteta raste osećaj cenjenosti što doprinosi zajednici.

Stoga, ako vaš mališan u nekom trenutku poželi da vam pomogne u čišćenju kuće –  samo napred! I ne zaboravite da ga pohvalite za uspešno obavljen posao. Naravno, ne očekujte da će taj posao prvi put biti savršeno obavljen, jer glavni cilj je sticanje veština i razvijanje radnih navika kod deteta, a ne da je sve sređeno “pod konac”. Budite spremni da će biti i polomljenih stvari, isprljanog veša, pogrešno sastavljenih delova i sl.

Iako roditelji imaju običaj da misle da njihova deca nisu naročito zainteresovana za obavljanje kućnih poslova, većina dece u tome ne vidi ništa loše, čak naprotiv oni u tome vide zabavu i igru, a ako ih u to uključite što ranije i angažujete redovno, tada neće ni u kasnijem uzrastu imati otpor prema kućnim obavezama. Vaše dete u zavisnosti od uzrasta može da bude uključeno u obavljanje sledećih kućnih obaveza: briga o kućnim ljubimcima, iznošenje smeća, čišćenje i sređivanje njihove sobe, briga o mlađem bratu ili sestri i dr.

Česte roditeljske greške

Jedna od čestih roditeljskih grešaka je da od dece očekuju isključivo da završavaju školske obaveze i da nemaju zaduženja u kući. Kada im stalno naglašavaju da je njihova jedina obaveza samo da uče, na taj način kod njih stvaraju otpor prema školi i deca se ne pripremaju adekvatno za prave obaveze koje ih čekaju tokom života.

Još jedna velika greška na našim prostorima je ta što se muška deca ne osposobljavaju za obavljanje kućnih poslova, što je skroz pogrešno. Nema ništa loše u tome da Vaš sin zna da namesti krevet, pripremi jednostavan obrok ili da uključi mašinu za veš. U razvijenim zemljama Evrope mladi očevi odlaze na tromesečno porodiljsko bolovanje, kako bi bili uz suprugu i bebu u prvim mesecima njenog života.

 

Zašto su kućne obaveze za decu važne?

Edukacijska filozofija Marije Montessori već duži niz godina se primenjuje u mnogim školama i bazira se na ideji da deca vole da uče radeći pre nego slušajući i urođeno žele biti od pomoći. Ona je tvrdila da deca koja steknu sposobnosti u najranijem detinjstvu kasnije razvijaju uravnoteženo i kompetentno ponašanje. Osnovni cilj ove ideje je negovanje dečije ličnosti, uz indirektno podsticanje za različita područja i učenja. Iako je najrasprostranjenija u školama, ova metoda može da se proširi i na druge segmente života, kao što su, u ovom slučaju, kućni poslovi.

Kada zamolite svoje dete da pokupi za sobom igračke ili da počisti nered za sobom, podstičete osećaj odgovornosti za sopstvene postupke i lične stvari, zbog čega će se osećati zrelim i posebnim. Deca koja obavljaju kućne poslove uče se odgovornosti, samopouzdanju, etici, i drugim životnom veštinama.

Brojna istraživanja pokazuju da deca koja su uključena u obavljanje kućnih poslova stiču: više samopouzdanja i samopoštovanja, razvijaju osećaj pripadnosti zajednici, pozitivan razvoj ličnosti i osećaj sopstvene vrednosti, ali i lakše osamostaljivanje, kada dođe trenutak za to.

Kada treba početi sa kućnim poslovima za decu?

kućni poslovi za decu

Sa usađivanjem navike za obavljanjem kućnih poslova kod dece treba da se započne u što ranijem uzrastu, jer ćete tako izbeći negodovanje i odbijanje kada porastu. Deca već od dve do tri godine obožavaju da imitiraju odrasle i uživaju da pomažu roditeljima, ali i starijoj sestri ili bratu. Iako deluje da su u ovom uzrastu još bebe, mališani i te kako znaju da obavljaju proste kućne poslove. U uzrastu od dve godine deca bi trebalo da znaju da donesu neku stvar koju im roditelj traži, da podignu nešto što je palo na pod ili da bace papir u kantu za đubre.

Ukoliko je Vaše dete malo starije i niste na vreme počeli da usađujete ovu naviku, ne brinite – za dobre navike nikad nije kasno. Možete početi u bilo kom uzrastu deteta da učite i ističete važnost obavljanja kućnih poslova. Pripremite se da će u početku biti malo negodovanja, ali uz dogovor Vaš mališan neće imati osećaj da mu nešto namećete i da nešto mora da uradi, pa samim tim mnogo lakše će prihvatiti obavljanje kućnih obaveza. Sa starijom decom možete napraviti popis poslova koje treba uraditi i onda ih podelite. Uvek se sa svojim detetom dogovarajte, budite fleksibilni i dopustite mu da promeni vreme obavljanja posla ukoliko poželi, kako ga ne biste forsirali. U redu je da Vi nekad obavite dečiji posao, ali uz zamenu za neki drugi; ne dozvolite da dete izbegava svoje obaveze.

Uvek budite pozitivni, kroz šalu i pozitivnu komunikaciju motivišite dete da što pre obavite kućni posao kako biste imali vremena za slobodne aktivnosti.

Slobodno isprobajte ovu metodu sa svojim mališanima i iznenadićete se koliko oni zapravo znaju, a istovremeno će se osećati korisnim i srećnim što mogu da obave zadatak i pomognu.

 

Kućni poslovi u odnosu na uzrast deteta

Možete krenuti da učite dete obavljanju kućnih poslova dok je još malo, prateći uzrast i usklađujući poslove s njegovim rastom i razvojem. Podrazumeva se da ćete malom detetu dati što jednostavnije zadatke. Vrsta i obim posla će, naravno, zavisiti od uzrasta deteta. Važno je da u svakom trenutku nadzirete dete, posebno kada je malo, kako se ne bi povredilo i da biste izbegli moguće nezgode.

Potrudite se da decu ne štedite od kućnih poslova kao što je postao trend. Deca su zaista srećna kada mogu da pomognu svojm roditeljima, jer na taj način vide svoju svrhu i znaju da su svojim radom doprineli zajednici.

U nastavku teksta pročitajte spisak kućnih poslova primerenih po starosnoj dobi deteta.

Kućne obaveze za decu od 2 do 3 godine:

 • Pospremiti igračke u kutiju
 • Pomoć oko nameštanja kreveta
 • Slaganje knjiga i časopisa
 • Odlaganje prljavog veša u korpu
 • Bacanje đubreta u kantu
 • Doneti pelene i maramice
 • Složiti svoju odeću
 • Vratiti tanjir u kuhinju nakon obroka

Kućne obaveze za decu od 4 do 6 godina:

 • Sklanjanje svojih stvari
 • Pospremiti krevet
 • Pospremiti svoju sobu
 • Postavljanje i rasklanjanje stola nakon obroka
 • Pripremiti jednostavan sendvič
 • Ubacivanje i razvrstavanje veša u mašinu
 • Spajanje čarapa nakon sušenja
 • Slaganje krpa, jastučnica i peškira
 • Zalivanje kućne biljke
 • Hranjenje kućnog ljubimca
 • Brisanje prašine krpom

Kućne obaveze za decu školskog uzrasta:

–       Da vode brigu o odeći

 • Pomoć roditeljima u pripremi večere
 • Priprema užine i odlaganje u kutiju za užinu
 • Postavljanje i rasklanjanje stola nakon obroka
 • Stavljanje i odlaganje sudova u mašinu za sudove
 • Čuvanje mlađeg brata ili sestre
 • Usisavanje, brisanje prašine
 • Odlaganje čistog veša u orman
 • Brisanje podova
 • Odlazak u prodavnicu
 • Odlaganje namirnica nakon kupovine
 • Pražnjenje kante sa đubretom i odnošenje đubreta

 

Kako bi deca na vreme stekla naviku obavljanja kućnih poslova, od najranijeg perioda treba da ih na to navikavate. Ne preuzimajte na sebe obavezu obavljanja svakodnevnih kućnih poslova kojoj su dorasli i ostali ukućani, jer tako nikome ne činite dobro. Porodice u kojima svi članovi obavljaju svoje zadatke su složnije, efikasnije i zadovoljnije.

Pričajte sa svojom decom, ističite važnost rada i discipline i objasnite im da svi zajednički možete da učestvujete u obavljanju kućnih poslova, a kada ih obavite možete da uživate u odmaranju, šetnji i onim stvarima koje Vas čine srećnim.

Pin It on Pinterest

Share This