Trudnoća ili drugo stanje je po mnogo čemu „drugačije“, novo, nepredvidivo, na neki način izazovno. U nekim momentima veoma lepo i blagosloveno, a u drugim zahtevno, puno brige, strahovanja, pitanja, dilema, iščekivanja. Svaka trudnica najpre brine o razvoju svoje bebe tokom devet meseci (da li će sve proteći u redu, da li će beba biti zdrava, kada i kako će se poroditi itd). To su i slatke ali ujedno i teške muke, pa je ženama u tom periodu potrebna podrška partnera i ostatka porodice. Osim što brine o svojoj bebi, svaka trudnica brine i o sebi i sopstvenom zdravlju tokom trudnoće, ali i nakon nje. Da bi trudnoća protekla uredno, i mama mora da ostane zdrava, snažna i u formi.

Tokom trudnoće žene se suočavaju sa raznim promenama u svom organizmu. Pre svega mislimo na hormonske promene, koje za sobom povlače i mnoge druge u načinu funkcionisanja organizma. Ceo ženski organizam postaje novi „sistem“ čiji je osnovni zadatak da omogući pravilan razvoj i dolazak na svet zdrave bebe.

Koja je normalna kilaža u trudnoći?

Sigurni smo da svaka žena koja ostane u drugom stanju razmišlja o kilogramima i postavlja sebi pitanje koliko će se ugojiti tokom trudnoće. Jer sasvim je logično da se telesna težina tokom devet meseci poveća. Pred porođaj, svaka žena će biti minimum desetak kilograma teža. Od toga 4 kg odlazi na bebu, 1kg na posteljicu, 1.5kg na plodovu vodu, oko 2 kg na dodatnu količinu krvi, oko 1.5 do 2kg na matericu, zatim oko 3kg na masne naslage koje predstavljaju rezervu za period dojenja, a i tkivo dojki se uveća za oko 1kg. Kada se sve sabere, žena je bar deset kilograma teža, i to je potpuno normalno i ne treba da vas zabrinjava. Sa činom porođaja, više od polovine će da se automatski izgubi.

Lekari kažu da je tokom trudnoće dozvoljeno da se ugojite do 15kg. Ako nosite blizance ili trojke dozvoljeno je da se ugojite do 25kg. Naravno, odstupanja u moguća, a sve zavisi od konstitucije, zdravstvenog stanja i navika u ishrani žene. Normalno je da u prva tri meseca trudnoće žena dobija oko 2 kg mesečno, a narednih šest meseci po kilogram.

Zašto se trudnice ugoje u trudnoći?

ishrana trudnice

To što je normalno i očekivano da se tokom trudnoće ugojite 10 do 15 kg, ne znači da treba da se sasvim opustite. Trudnice koje dobijaju mnogo više kilograma nego što je očekivano, rizikuju da ugroze i svoje i bebino zdravlje. Mnogo je loših posledica viška kilograma u trudnoći. Jedna od najtežih je gestacijski dijabetes, ali i porast krvnog pritiska, koji u ekstremnim slučajevima mogu biti i životno ugrožavajući. Gojazne trudnice se mogu suočiti i sa malokrvnošću, ali i sa proširenim venama. Takođe imaju veću šansu da na svet donesu bebe veće telesne mase, da porođaj bude teži, te da mora da se radi carski rez.

Tokom trudnoće kako se ne ugojiti?

hrana u trudnoći

Osnovni savet je da se hranite umereno, da ne jedete „za dvoje“, jer je u prvoj polovini trudnoće dovoljno povećati kalorijski unos za 100 do 150 kalorija dnevno. Pred kraj trudnoće, taj uvećani kalorijski unos treba da bude oko 400 kalorija.

Najsigurnija opcija za trudnice jeste da posetite nutricionistu koji će vam na osnovu vašeg zdravstvenog stanja i težine pre trudnoće dati smernice koliko treba da se ugojite, kojom dinamikom i prepisati vam jelovnik.

Ipak, postoje univerzalni saveti koji su korisni za mame, a koje vam ovde ponavljamo:

1. Izbacite industrijske proizvode

-Izbacite iz israne industrijske slatkiše, proste šećere, gazirane sokove i grickalice. Oni predstavljaju „prazne“ kalorije, a to znači da ništa korisno ne unosite u organizam, a gojite se.

2. Jedite manje

-Nemojte jesti velike količine hrane, iako vam se čini da ste jako gladni. Osećaj gladi uzrokuju hormoni, ali je preporuka da jedete češće, a manje.

3. Jedite zdravo i kvalitetno

-Hrana koju konzumirate treba da bude bogata korisnim mastima, belančevinama i složenim ugljenim hidratima. Opredelite se za integralne žitarice, ne konzumirajte belo brašno, meso grilujte ili dinstajte na malo masnoće, jedite mnogo barenog i svežeg povrća kroz salate.

4. Ne preskačite doručak

-Ne preskačite doručak, on treba da sadrži zdrave masti i dosta proteina. Ručak treba da sadrži kvalitetno meso pripremljeno na zdrav način i povrće. Za večeru birajte lajt meso – da li piletinu ili ribu, odaberite prema ukusu, sa dosta sveže salate.

5. Užinajte zdravo

-Između obroka su dozvoljene užine. Ako volite da „grickate“, birajte orašaste plodove (bademe, lešnike, orahe, pistaće, semenke). Oni su jako korisni za bebin razvoj, ali su dosta kalorični, pa vodite računa o količinama. Osim orašastih plodova, odlična užina je i sveže voće. Jedite sezonsko voće u umerenim količinama, birajte ono sa manje šećera. Voće osvežava, daje energiju i puno je vlakana, što je dobro za metabolizam.

6. Unosite tečnost

-Potrudite se da unosite dovoljno tečnosti tokom trudnoće, jer će tečnost da vam reguliše metabolizam, ali će vam obezbediti i osećaj svežine.

7. Trenirajte

-Šetajte, vežbajte, u skladu sa preporukama lekara. Fizička aktivnost je vrlo važna tokom trudnoće kako se ne biste preterano ugojili.

Uz pridržavanje ovih osnovnih saveta, svaka trudnica bi trebalo da ostane u fit formi, zdrava i da se ne ugoji preko mere, što je veoma važno i za njeno i za zdravlje bebe.

 

Pin It on Pinterest

Share This