Dojenje za bebu ne predstavlja samo izvor hrane, već i nežnost, utehu, maženje, sigurnost. Dojenjem mama i beba ostvaruju poseban odnos pun nežnosti i ljubavi u kojem obe podjednako uživaju. Iako mnoge mame imaju izvesnih teškoća prilikom uspostavljanja laktacije, kada se prevaziđu početni problemi, dojenje postaje pravo uživanje. Dojenjem se luči hormon oksitocin (hormon sreće), pa ne čudi što majke nakon prestanka dojenja osećaju blagu depresivnost sve dok se ne uspostavi hormonalna ravnoteža u organizmu.

Dojenje ima ogromne benefite za majku i za bebu, te se iz tih razloga žene ohrabruju da sve duže doje. Međutim, sve je lepo, dok ne dođe trenutak za odvikavanje od dojenja. To ni bebi ni mami ne pada lako.

Kada treba prestati sa dojenjem?

Koliko dugo ćete dojiti svoje dete je samo Vaša odluka. Treba znati da se prema SZO (Svetskoj zdravstvenoj organizaciji) preporučuje dojenje najmanje godinu dana, dok dete u potpunosti ne počne da se hrani čvrstom hranom. Sve više se majke ohrabruju na produženo dojenje i u drugoj godini deteta, pa i dalje. Kako god odlučili, doći će trenutak kada ćete morati da prestanete da dojite, a tada možete da osetite pomešane emocije sreće, tuge i uzbuđenja.

Najčešće majke odlučuju na prekid dojenja zbog povratka na posao ili iz medicinskih razloga i uglavnom su zbunjene oko toga da li sa dojenjem treba prestati naglo ili to učiniti postepeno i kada je najbolje vreme za to.

Možete da primenite sledeće metode: onda kada beba pređe na čvrstu hranu i, recimo, ima samo dva podoja, jednostavno možete samo da prekinete sa njima ili da pustite da Vam beba sama pokaže kada je spremna da se odvikne. Ovo se najčešće spontano dešava između 2. i 4. godine, kada dete počinje da gubi interes za dojenjem.

Postepeni prekid dojenja je uvek bolja opcija i za mamu i za bebu, jer se sprečava zastoj mleka (mastitis), a produkcija mleka se postepeno smanjuje.

 

Zašto je prestanak dojenja težak proces?

Pre svega, stručnjaci ističu da je fizička nelagoda izražena kod majke. Jako je važno da kada odlučite da treba prestati sa dojenjem, nastavite da izmlazavate svoje dojke, jer će Vaše telo i dalje nastaviti da proizvodi mleko. Ukoliko dojke ne izmlazavate i ostavljate ih pune, može doći do pojave mastitisa i apscesa.

Druga stvar, koja otežava proces prestanka dojenja je iznenadna hormonska promena, koja kod mama može da dovede do depresivnosti, jer usled prestanka dojenja dolazi do pada nivoa oksitocina u maminom telu. Najizraženiji pad je u prvim mesecima po prestanku dojenja, jer je tad njegov nivo najveći.

Svaka mama će se složiti da joj najteže pada emocionalna trauma kod bebe. Osim hrane, kroz dojenje beba dobija maminu blizinu, nežnost, opuštanje, sigurnost, pa samim tim, naglo prestajanje dojenja je traumatično za bebu, jer oseća da gubi maminu ljubav. Trudite se da joj na drugi način pružite ljubav i nežnost, kako biste nadomestili prestanak dojenja.

 

Saveti za prestanak dojenja

saveti za prestanak dojenja

Stručnjaci savetuju da se prestanak dojenja sprovodi postepeno i u fazama, kako bi i beba imala vremena da se privikne. Ukida se po jedan dnevni podoj, na svaka tri do četiri dana, kako bi dojke imale dovoljno vremena da smanje proizvodnju mleka.

Nagli prestanak dojenja se ne preporučuje, jer je podjednako teško i za mamu i za bebu. Koristi se u situacijama kada je neophodan i kada je to jedina opcija. Najčešći razlog za to je medicinske prirode, mada i tada treba postepeno ukidati.

Delimični prekid dojenja je alternativa na prethodni i njega možete uvesti kada je beba navršila godinu dana i kada joj svi podoji nisu neophodni. Podrazumeva skraćivanje dužine podoja, privremeno izbacivanje podoja, a ukoliko majka poželi, može i da vrati podoj koji je iz nekog razloga izbacila.

 

Najčešće greške kod prestanka dojenja

Najčešće greške se dešavaju kada se majke nakon prestanka dojenja plaše, da se izmlazavaju, misleći da će na taj način nastaviti da stvaraju mleko, što je skroz pogrešno. Izmlazavanje je obavezno po naglom prekidu dojenja, jer u suprotnom može doći do prepunjenosti dojki, mastitisa i apscesa. Ukoliko ste prinuđeni usled nekih  zdravstvenih ili drugih okolnosti da naglo prestanete da dojite, obavezno to sprovodite uz nadzor svog lekara.

Pin It on Pinterest

Share This