Bebe se rađaju sa refleksom puzanja, dok priprema za puzanje počinje već nekoliko dana nakon što se beba rodi postavljanjem u potrbušni položaj, samo onda kada je budna. Potrbušni položaj ili ležanje na stomaku podstiče bebu da uspostavi ravnotežu, istovremeno jačajući mišiće leđa, vrata i ruku, pomaže joj da se samostalno odigne od podloge kada dođe vreme za puzanje. Kada je beba dovoljno ojačala, ona se odupire o podlogu rukama, podiže se na kolena i počinje da puzi. Dok puze, bebe jačaju mišiće i pripremaju se za sledeću važnu razvojnu fazu. Puzanje je važno za bebu jer prethodi hodanju, iako ne predstavlja neophodan preduslov za prohodavanje, veoma je važno stimulisati je ukoliko pokaže interesovanje za to. U želji da što pre beba prohoda, mnogo roditelja prerano postavlja bebu u uspravni položaj, ne znajući da to može da ima štetne posledice. Iz tog razloga je važno bebu stimulisati da puzi, jer je ono bitno za dalji pravilan psihomotorni razvoj. Svaka razvojna faza ima svoj višestruki značaj i nije dobro preskakati ih.

Kada beba počinje da puzi?

Većina beba počinje da puzi između 6 i 10 meseci, a u tom periodu većina njih savlada i veštine kao što su: sedenje, držanje flašice, hodanje ali ni to nije pravilo, jer se svaka beba razvija različitim tempom i neke će prvo naučiti da puze, pa tek onda da sede, a druge neće puzati uopšte već će se odmah podizati na noge i želeti da hodaju.

Ukoliko niste bebu prvih šest meseci postavljali u potrbušni položaj i ukoliko ona nije naviknuta na ovaj položaj, biće joj malo teže da propuzi. Tada je neophodno da uključite vežbice koje se izvode svakodnevno i lagano. Uz Vašu malu pomoć trebalo bi da beba uskoro nauči da puzi. Nabavite par šarenih igračaka kako biste je dodatno animirali i podstakli da istražuje, lezite zajedno sa njom na pod i krenite sa vežbanjem uključujući  obavezno i igranje.

Faza puzanja traje veoma kratko, jer čim su je savladale, u želji da saznaju i istražuju što više, bebe se malo po malo spremaju za sledeću etapu kada počinju da hodaju.

Priprema za puzanje

Kako bi beba počela samostalno da puzi treba joj obezbediti dovoljno slobodnog prostora da bi nesmetano mogla da istražuje okolinu i otkriva nove avanture po sobama. Bebu ne bi trebalo postavljati da puzi na krevetu, jer podloga mora da bude tvrda i stabilna radi bolje koordinacije pokreta. Međutim, pod ne bi smeo da se kliže i najbolje bi bilo da je obložen podlogom. U tom slučaju može da posluži i tepih, koji, podrazumeva se, treba da bude čist i fiksiran da se ne bi pomerao. Prilikom vežbanja beba treba da je adekvatno obučena, kako je garderoba ne bi eventualno stezala. Potrudite se da se oseća komotno.

Vežbe za puzanje

Kako biste podstakli bebu da puzi, možete se poslužiti trikovima i vežbama, i na taj način je zainteresovati da propuzi. Najvažnija stvar je da beba puno vremena provodi na stomaku na tvrdoj podlozi. Da biste je stimulisali, postavite omiljenu igračku na pod, tik ispred nje, da ne može da je dohvati. Beba će se usled radoznalosti potruditi da stigne do nje.

Da bi beba zauzela četvoronožni položaj, treba da ima dobar oslonac na  rukama, koji se postiže odizanjem trupa od podloge i oslanjanjem na dlanove, kako bi mogla da prebacuje težinu napred-nazad, zatim da se bočno pomera i okreće u smeru kazaljke na satu. Ukoliko beba nije savladala ovu fazu, biće joj mnogo teže da nauči da puzi.

Kada je postavite potrbuške, ona će rukama da se odguruje i kreće ka nazad. Tada je potrebno da bebu stavite u ležeći položaj i animirate igračkom koju može da dohvati rukama. Vremenom kako bude napredovala moći će sama da se okrene iz ležećeg položaja na stomak kako bi posegnula za igračkom. Ako postavite igračku van njenog domašaja, pomeriće čitavo telo kako bi je dohvatila u tom pravcu. Tada većina beba napravi položaj kao da želi da zapliva.

Kada krene da se odiže ručicama od poda, bebu možete pridržavati u predelu grudnog koša pružajuči joj oslonac i olakšati održavanje u četvoronožnom položaju. Podižite joj i stomačić kako bi samostalno uspela da se oslanja na kolena.

Sledeća faza koja prethodi propuzavanju je prebacivanje težine napred-nazad, a bebi možemo da pomognemo da je savlada postavljanjem valjka za vežbanje ispod njenog stomačića. Ljuljuškanjem napred-nazad, bebe jačaju mišiće ruku i nogu i dodatno stiču svest o prostoru oko sebe i u odnosu na podlogu.

Značaj puzanja

Puzanje i vežbe za propuzavanje su od velikog značaja za bebe, čak i kada ova faza kratko traje. Na taj način bebe jačaju antigravitacione mišiće, koji imaju cilj da je  održe u uspravnom položaju i tako pripremamo za stajanje. Kada ovi mišići nisu ojačani, opterećuju se stopala, koja nisu dovoljno jaka da izdrže težinu tela u uspravnom položaju.

Prerano postavljanje bebe u uspravni položaj može da ima posledicu u vidu prenaprezanja muskulature, deformacije zbog nepravilnog držanja i deformitete nogu.

Kada beba propuzi, proverite da li je Vaš prostor dovoljno bezbedan za igru. Bebu nikada ne ostavljajte samu bez nadzora; neka Vam uvek bude na oku. Osigurajte tvrde i oštre ivice i postavite zaštite na štekere. Uklonite sve sitne stvari s poda, kako ih beba ne bi stavila u usta.

Puzanjem beba otkriva novi svet, stiče svest o okolini, uči nove stvari, što direktno utiče na njen napredak i razvoj i zato je dobro na vreme je podsticati na ovakvu aktivnost.

Pin It on Pinterest

Share This