U današnje vreme, modernim mamama nimalo nije lako. Nekada kad bi se naše bake ostvarile u ulozi majke, bile bi isključivo okrenute vaspitanju i odgoju dece, sve dok ne porastu. Danas većina mama mora da balansira između poslovnih obaveza s jedne strane i roditeljstva s druge strane. Svaka majka se trudi da većinu svog vremena što kvalitetnije provede sa svojom decom. Međutim, kada ima obaveze koje ne može da odloži, a nije joj na raspolaganju “baka servis”, tada je prinuđena da se snalazi oko čuvanja dece. U tim situacijama, nije retkost da potraži pomoć dadilje. Dadilje mogu da se angažuju povremeno po potrebi ili za stalno, ukoliko majka mora da ide na posao.

Jedan od problema sa kojim se većina majki koje žele da angažuju dadilju susreću je kako pronaći osobu od poverenja i poveriti joj na čuvanje svoje dete. Nije nimalo lako, ali nije ni nemoguće.

Prilikom odabira odgovarajuće dadilje, uzmite u obzir nekoliko stvari kako biste bili što sigurniji u svoj izbor. Obavezno napravite intervju kako bi ste lakše izvršili selekciju za dadilje. I saznajte kakvo im je prethodno radno iskustvo. Trebalo bi da idealna dadilja poseduje bar godinu dana rada na istim ili sličnim poslovima, a najbolje bi bilo da je dadilja kvalifikovana za obavljanje posla koji podrazumeva rad sa decom. U tom slučaju bi bili adekvatni učitelji, vaspitači i sl. Od kandidata tražite bar tri preporuke, koje ne treba da budu od prijatelja i poznanika, već od ozbiljnih poslodavaca.

Prilikom selekcije kandidata rukovodite se isključivo sopstvenim osećajem i ukoliko osetite da Vam nešto smeta u razgovoru sa osobom i da niste sigurni, verujte svom osećaju i nastavite dalje da tražite.

Šta svaka dadilja treba da zna?

Pre nego što pristupite traženju dadilje za svoju bebu, veoma je važno da definišete osobine kakve priželjkujete da ona ima, koji su tačno njeni zadaci i šta očekujete od nje. Kako biste lakše pristupili traženju adekvatne osobe za čuvanje svog deteta, neka Vam orijentir budu osobine koje smatraju poželjnim i koje treba da poseduje svaka dadilja. To su: strpljenje u radu sa decom, pripremljenost na nepredviđene situacije, poštovanje ustanovljenih pravila porodice, doslednost i kreativnost. Najidealnije bi bilo da dadilje imaju već završen vaspitno-pedagoški smer i da imaju neophodno iskustvo u radu sa decom.

Podrazumeva se da svaka dadilja poseduje bazične sposobnosti brige o detetu koje uključuju: praćenje deteta u cilju njegove bezbednosti, pripremanje obroka, higijena dece, presvlačenje pelena kod beba i organizacija aktivnosti za stariju decu. Naravno, treba da poštuje red i kućna pravila. Tu spadaju pravila kao što su: vreme kada se jede i šta jede, kada se odlazi na spavanje, koje su zabranjene i dozvoljene aktivnosti, kao i opšta pravila ponašanja u hitnim situacijama i njihovo sprovođenje (pozivi roditelja i bliskih rođaka, dežurnih službi, adekvatno reagovanje u slučaju bolesti deteta i sl.)

Načini za pronalazak dadilje

Postoji nekoliko načina na koji možete pronaći odgovarajuću dadilju za svoje dete.

U nastavku teksta ćemo Vam navesti primere za to ukoliko se odlučite da angažujete osobu za čuvanje svog deteta.

Preko preporuke

Najčešći način koji roditelji praktikuju kada žele da pronađu dadilju za svoje dete je po preporuci prijatelja, famillije, poznanika, jer tako stiču određenu sigurnost i poverenje prema nepoznatoj osobi, ukoliko neko njihov blizak garantuje za nju. Pozitivna stvar kod ovakvog načina pronalaska dadilje je što nema dodatnih troškova oko samog traženja. Međutim, ako je neka osoba sa odličnim osobinama odgovarala Vašem prijatelju, ne znači da će i Vama odgovarati i da će se uklopiti u Vašu porodičnu atmosferu, niti sa Vašim detetom.

Pretraga preko interneta

Sledeći način traženja dadilje je preko oglasa na internetu i sajtova koji se bave time. Ovom načinu pretrage pribegavaju roditelji koji ne mogu da nađu dadilju preko preporuke, a ne žele da plaćaju usluge agencije. S obzirom da je potrebno dosta vremena da se detaljno i kvalitetno pretraži internet, zatim da se pojedinačno obave razgovori sa svim kandidatima, pa potom izvrši selekcija, za roditelje ova procedura je dosta naporna, pa većina njih odustane nakon obavljenih razgovora i opredeli se za drugu opciju traženja.

Preko agencije

Poslednjih godina su dosta aktuelne profesionalne agencije za selekciju dadilja. Pre svega se roditelji odlučuju za ovakav korak iz bezbednosnih razloga i kvaliteta koje agencija nudi. Svaka kvalitetna agencija za posredovanje između roditelja i dadilja pažljivo bira svoje kandidate, procenjujući ih na više nivoa. To podrazumeva razgovor sa psihologom, test ličnosti, popunjavanje formulara u koje se navode prethodna radna iskustva, kompetencije i sposobnosti. Svaki kandidat dostavlja i uverenje da protiv njega nije pokrenut krivični postupak, kao i sanitarnu knjižicu, kojom potvrđuje da nije zdravstveno sprečen da obavlja rad sa decom. Ovakav vid potrage Vam donosi najbolji kvalitet uz minimalno utrošeno vreme, s tim da je novčano zahtevniji u odnosu na prethodna dva. Na Vama je samo da sopštite kakav profil dadilje odgovara Vama i Vašem detetu i agencija će se potruditi da Vas spoji sa osobom za kakvom tragate.

Dakle, prilikom traženja dadilje nemojte žuriti, pustite da se stvari spontano odvijaju i pružite sebi dovoljno vremena da sagledate kakve osobine dadilja treba da ima i koja će odgovarati Vama i Vašem detetu.

 

Pin It on Pinterest

Share This