Trudnoća je u svakom smislu „drugo stanje“. Vrlo brzo nakon začeća, dok još možda i ne znamo da smo u drugom stanju, u telu se dešavaju burne promene koje utiču na telo i osećanja svake trudnice. Za sve su krivi – hormoni! Zvuči kao fraza, ali jeste tako. Hormonske promene koje se dešavaju u telu trudnice utiču na mnogo toga: od toga kako se osećamo, kako spavamo, koliko često odlazimo do toaleta, koliko smo osetljive ili razdražljive, šta nam prijatno/neprijatno miriše, šta nam se jede ili od čega nam je muka…Za tih devet meseci „blaženog“ stanja nećemo se baš uvek osećati „blaženo“, ali u svakom slučaju treba da znate da je sve što vam se bude dešavalo sasvim prirodno za trudnice, normalno, objašnjivo, i što je još važnije, da za sve postoji rešenje ili makar dobar savet.

Briga o sopstvenom zdravlju trebalo bi uvek da nam bude važna, a ne samo kada planiramo bebu ili kada ostanemo u drugom stanju. Ako ste od onih mama koje planiraju trudnoću duže vreme, sigurno ste već saznale da je vrlo važno da svoje svakodnevne navike uskladite sa tom svojom željom i namerom. Ukoliko ste pušač, ostavite duvan ili makar značajno smanjite njegovu upotrebu. Isti je slučaj i sa konzumiranjem alkohola. Alkohol u većim količinama može loče da utiče na plodnost, na začeće, ali i kasnije na razvoj ploda. Ako slušate svoje lekare, pre nego što ostanete trudni, sigurno ste već počele da pijete tablete folne kiseline. Nauka je dokazala da unošenje suplemenata folne kiseline pre i u toku trudnoće smanjuje rizik od oštećenja neuralne cevi kod ploda, iz koje se kasnije razvija mozak i kičmena moždina bebe, tako da treba da počnete sa njenim unosom na vreme.

Koliko je važna ishrana za žene u trudnoći?

Mi smo ono što jedemo. Sve se više polemiše na tu temu. Izbor namirnica za našu ishranu utiče na naše celukopno stanje, odnosno zdravlje, hormonski status, odbrembene sposobnosti organizma, ali i na nivo energije i raspoloženje. Način ishrane je, samim tim, veoma važan i kada se planira trudnoća, odnosno tokom trudnoće i kasnije tokom perioda dojenja. Pravilna ishrana u trudnoći smanjuje šansu za pojavu nekih hroničnih bolesti kasnije u životu, a blagotvorno utiče i na razvoj ploda. Uravnotežena ishrana trudnice, koja neće dovesti do gojenja i pojave suvišnih kilograma tokom perioda trudnoće, pomoći će vam, takođe, da se brže i lakše oporavite od porođaja, bez obzira na to da li će on biti prirodan ili će ginekolog da se opredeli za carski rez.

Kada žena sazna da je u drugom stanju, postavlja sebi mnoga važna pitanja. Jedno od njih je svakako i ono vezano za način ishrane i izbor namirnice. Odmah na početku da kažemo da bi bilo dobro da ostavite pušenje, ili ga smanjite na minimum, jer pušenje tokom trudnoće za posledicu obično ima manju porođajnu težinu bebe, a ponekad može da uzrokuje i prevremeni porođaj. Slično je i sa alkoholom i drugim opojnim supstancama. Na samom početku važno je da znate da se potrebe za energijom tokom trudnoće minimalno povećavaju, što praktično znači da vam svih devet meseci neće biti potrebne veće količine hrane, odnosno kalorija. Ne slušajte bapske priče da treba da jedete „za dvoje“, budite odgovorne i informisane, poslušajte savete stručnjaka, vašeg ginekologa ili nutricioniste i sledite njihova uputsva.

Ishrana u trudnoći u prva tri meseca trudnoće

U prvom mesecu trudnoće već počnite da primenjujete izvesna nutritivna pravila. U ishranu ubacite mnogo više svežeg povrća i voća i kalcijuma koji će tokom trudnoće biti neophodan Vama i Vašoj bebi. Kalcijuma ima najviše u mlečnim proizvodima, zato svakodnevno konzumirajte jogurt, kefir ili sir sa manje masti. Količina mlečnih proizvoda koja Vam je potrebna tokom dana je od dve do tri porcije. Jedna porcija je jedna šolja jogurta od 200ml, mleka ili dve tanke kriške nemasnog sira.

Već u ovom periodu ginekolog Vam može preporučiti izvesne suplemente za trudnice. To su uglavnom slične kombinacije vitamina i minerala, izbalansiranih tako da odgovaraju Vašim nutritivnim potrebama tokom trudnoće. Naravno, kako trudnoća bude odmicala, Vi ćete povremeno kontrolisati krvnu sliku, nivo šećera, gvožđe itd, pa reagovati uzimanjem dodatne suplementacije ukoliko to bude neophodno (odnosno, ukoliko dođe do pojave malokrvnosti, što nije redak slučaj u trudnoći).

Na početku trudnoće važni su Vam i proteini. Izaberite nemasna mesa ili ribu, koji obiluju proteinima. Konzumirajte žitarice celog zrna (pšenicu, ovas, raž, heljdu, pirinač). Proteini su neophodni za pravilan rast i razvoj ploda. Nutricionisti kažu da je dnevna potreba za mesnim obrocima oko 3 porcije, a jedna porcija je oko 80g kuvanog živinskog mesa ili 100g ribe pripremljene na žaru. Još jedna važna napomena: kada spremate meso, opredelite se za kuvanje, zatim roštilj ili dinstano na malo masnoće. Izbegavajte pohovano meso ili bilo šta od hrane što se priprema u dubokom ulju.

Što se tiče dnevne potrebe za žitaricama, ona iznosi oko 8 porcija. Porcija je, na primer, jedna tanka kriška integralnog hleba, zatim ¼ činije muslija ili oko 3 integralne pločice žitarica koje se obično kupuju u prodavnicama zdrave hrane.

Osećaji mučnine u stomaku

U ovom prvom trimestru trudnoće kod većine trudnica javlja se i osećaj mučnine. Najčešći uzrok je jutarnji pad šećera u krvi. Zbog toga je važno da nikada ne budete gladni. Ne preskačite doručak, čak i ako ste ranije drugačije praktikovali. „Jutarnja mučnina“ ne mora da se javlja samo u jutarnjim časovima, nego bilo kada tokom dana. Važno je da u tim trenucima ne posežete za slatkišima ili nezdravim namirnicama koje će Vas na brzinu zasititi. Pojedine neko voće, salatu sa limunom, popijte limunadu ili ceđenu pomorandžu. Citrusi mogu da pomognu kod osećaja mučnine, a u konsultaciji sa svojim ginekologom možete da uzimate i suplement B6 Vitamina.

Za ovaj prvi trimestar jako je važan magnezijum, koji utiče na rast i ravoj bebe, naročito za njene kosti. Magnezijum je važan i kao antioksidans jer štiti ćelije od dejstva slobodnih radikala. Bogat izvor magnezijuma su orašasti plodovi, koje možete grickati bilo kada tokom dana, čak i kada Vam je muka, ali i zeleno lisnato povrće, kao blitva, kupus, kelj, brokoli, grašak, spanać… Osim magnezijuma, veoma je važno da preko hrane unosite dovoljno vitamina A, koji je potreban za pravilan razvitak bebine kože i sistema za varenje. Namirnice koje su bogate A vitaminom su: šargarepa, kajsije, spanać, bundeva, breskva, batat, paradajz, ali i mleko, mlečni proizvodi i jaja.

Pravilna ishrana za trudnice jelovnik u drugom trimestru trudnoće

Nakon navršenog trećeg meseca trudnoće obično prestaju mučnine i žene počinju da se osećaju mnogo bolje i rasterećenije. Takođe, kako trudnoća odmiče, energetske potrebe su veće, pa možete osećati veću glad nego što je uobičajeno.

U ovom periodu, za pravilan razvoj bebinog nervnog sistema i čula vida naročito su važni vitamin D, ali i omega 3 masne kiseline. Vitamina D ima mnogo u bademima, orasima, lešnicima i drugim orašastim plodovima, a omega 3 kiselina najviše u plavoj ribi (skuša, sardina), lososu i nekim morskim plodovima. Treba napomenuti da morski plodovi, recimo školjke, mogu da izazovu burne alergijske reakcije, pa vodite računa ukoliko patite od alergija.

U ovom trimestru duplo će porasti i potreba za gvožđem. Ukoliko krvna slika pokaže malokrvnost, ovo je momenat kada lekar može da Vam prepiše neki preparat sa gvožđem. Ovi suplementi mogu da uzrokuju poneka mučninu ili zatvor, pa povedite računa i o tim nus pojavama. Gvožđe je u ovom drugom trimestru vrlo važno i za Vas i za bebu. Gvožđe je neophodno za pravilno funkcionisanje posteljice, tj. Placente.

Još jedan važan vitamin u ovom trimestru, ali i tokom čitave trudnoće, jeste vitamin C. Naše telo ne može da stvori zalihe ovog vitamina, tako da je neophodno da ga unosite svakodnevno, kroz namirnice koje su bogate C vitaminom, a to su: citrusi, bobičasto voće, kivi, brokoli, karfiol, paprika, spanać, kupus itd. Ove namirnice najbolje je konzumirate sveže, jer se termičkom obradom uništava C vitamin.

Pravilna ishrana za trudnice nakon petog meseca trudnoće

U petom mesecu trudnoće stomak Vam značajnije raste, pa može pritisnuti želudac. Zbog toga Vam neće odgovarati obilni obroci, jer možete osećati pritisak i gorušicu. Zato je savet da jedete manje, ali češće.

U šestom mesecu počinje da se razvija bebin imuni sistem, za koji je veoma važno da ishrana trudnice bude izbalansirana i zdrava. Obavezno je da u ovom mesecu unosite dosta gvožđa, zatim C vitamina koji pomaže njegovu apsorpciju, ali i kalcijuma zbog bebinih zubića i skeletnog sistema. Već smo napomenuli koje su namirnice bogate ovim nutrijentima.

Kafu i čaj možete nastaviti da konzumirate, ali nemojte ih piti tokom obroka, jer mogu da samnje apsorpciju gvožđa i još nekih minerala i vitamina.

Pred kraj trudnoće metabolizam se značajno ubrzava. Stomak Vam je već prilično veliki što neretko dovodi do pojave gorušice nakon jela. Hormon progesteron usporava varenje hrane i može da dovede i do zatvora. Zbog većih potreba za tečnoću, nemojte da zaboravite da se redovno hidrirate, uz vodu ili prirodne sokove.

Za bebin mozak koji se najintenzivnije razvija u poslednjem trimestru važno je da redovno unosite nezasićene masne kiseline. Već smo napomenuli da su najveći izvor ovih korisnih masnih kiselina riba i morski plodovi (losos, skuša, haringa, srdela), ali i orašasti plodovi, koji su ujedno bogati i vitaminom D.

U devetom mesecu stomak je najveći, vrši pritisak na creva, a i Vaše kretanje je često ograničeno. Sve to može izazvati pojavu zatvora, pa je važno da unosite dosta tečnosti i hrane bogate vlaknima. Bebini nervi razvijaju specijalni omotač od mijelina, za koji je neophodno da unosite dosta vitamina B12. Njega ima u mesu i mleku, a ukoliko ste na veganskoj ishrani, trebalo bi da ovaj vitamin unosite kroz suplementaciju.

Za još korisnik saveta, posetite naš blog.

Pin It on Pinterest

Share This