Uravnotežena, umerena i ishrana bogata korisnim nutrijentima važna je u svakom periodu života: od detinjstva, do starosti. Tokom rasta i razvoja, a kasnije i tokom života, shodno promeni naših životnih navika i dinamike tokom dana, menjaju se i naše potrebe za određenim namirnicima, tj. preporučena ishrana. Ako tokom života vodimo računa o ishrani, slušamo savete lekara i prihdržavamo se osnovnih smernica, možemo sprečiti mnoge metaboličke poremećaje i bolesti: gojaznost, povišen krvni prtisak, šećer, bolesti koštanog sistema itd.

Svaki period života ima svoja „pravila igre“, pa tako i ishrane. Žene se posebno zainteresuju za ishranu kada ostanu u drugom stanju, jer počnu da razmišljaju o potrebama svoje bebe. Nakon trudnoće, drugi važan period u životu mladih majki je period dojenja. Ishrana žena koje doje je tema kojom se mnogi bave, koja je složena, kompleksna, ali ne i preterano komplikovana. Saveti za isranu tokom dojenja su preporuke kojih bi bilo dobro da se žene pridržavaju, kako bi olakšale i sebi i svojoj bebi.

Koliko je bitna ishrana tokom dojenja?

Već smo naglasili da je izbalansirana ishrana veoma važna u svakom periodu života, tako da je i tokom dojenja veoma važno šta, kada i koliko jedemo. Kada se govori o ishrani žena koje doje, nezaobilazne su i namirnice, tj. sastojci koje dojilje treba da izbegavaju, pa ćemo govoriti i o tome (alkohol, opijati, duvan, lekovi).

Sam čin dojenja, odnosno lučenje mleka, troši kod žena dodatnu energiju i snagu. Zbog toga ishrana za dojilje treba da sadrži dovoljne količine hrane tokom dana, pre svega kvalitetnih namirnica, koje su bogate vitaminima i proteinima. Preskakanje obroka ili redukovana ishrana se u tom periodu nikako ne preporučuju, jer će dovesti do osećaja iscrpljenosti, umora ili nedovoljne produkcije mleka. Većina mama se u prvim mesecima nakon porođaja bori sa viškom kilograma, ali dijeta u ovom periodu nije način da smršate. Verujte da ćete viškove koje ste tokom devet meseci trudnoće dobili kroz dojenje mnogo lakše izgubiti.

Tokom dojenja svim ženama se preporučuje blago uvećan unos kalorija, zbog pojačanih energetskih potreba o kojima smo govorili. To bi značilo da dojilje treba da unesu prosečno oko 2500 kalorija tokom dana, dok je prosek za odrasle žene koje ne doje oko 2000 kalorija dnevno. Ovakav odnos kalorija preporučuje se u prvim mesecima dok se beba hrani isključivo majčinim mlekom. Kada se bebi uvede i druga čvrsta hrana, a dojenje proredi, mame mogu da se vrate na preporučenih 2000 kalorija tokom dana.

Koju ihranu dojilje treba da konzumiraju?

dojenje 4Spomenuli smo već da bi ishrana tokom dojenja trebalo da bude izbalansirana, kao i da treba da bude kalorijski pojačana, kako bi se zadovoljile pojačane energetske potrebe. Kada kažemo preporučena ishrana za dojilje, mislimo na unos dovoljne količine proteina (belančevina) i vitamina.

Tokom dana preporučuju se čak 3 porcije proteina. Belančevina najviše ima u svim vrstama mesa, u ribi, rečnoj ili morskoj, mlečnim proizvodima, zatim u orašastom voću (orah, badem, lešnik, pistaći…). Od povrća birajte mahunarke, jer su bogate belančevinama, a u dnevni meni uvrstite i jaja, jer su jaja idealno izbalansirana i vrlo kvalitetna namirnica. Kada pripremate meso, možete ga kuvati, dinstati ili peći na roštilju. Prženje u mnogo masnoće se ne savetuje.

Kada su vitamini u pitanju, glavni izvor vitamina su povrće i voće. Kod povrća budite maštoviti: što više boja u tanjiru, to više različitih vitamina za Vas i za bebu. Kombinujte sveže ili blago bareno ili dinstano povrće, a preporučuje se i ono grilovano. Dve porcije povrća zadovoljiće dnevne nutritivne potrebe svake dojilje.

hrana za dojilje

Voće je izvor vitamina, vode, vlakana. Ukusno je i omiljeno u ishrani. Slobodno priuštite sebi dve porcije voća tokom dana, po Vašem izboru. Voće treba da bude dobro oprano i sveže. U zimskim mesecima možete konzumirati i kompote, ali sa što manje ili bez dodatog šećera.

Veoma važno u vašoj ishrani tokom dojenja su cela zrna žitarica. U ishrani koristite integralni hleb, integralne makarone ili peciva od celog zrna žitarica. Da li je belo brašno preporučljivo? Belo brašno se ne savetuje, jer nema značajnu nutritivnu vrednost.

Kada pričamo o ishrani, moramo da spomenemo i unos tečnosti. On tokom dojenja svakako mora da bude dovoljan, nešto veći nego inače. Ono što se najviše savetuje je obična negazirana voda, ali vodu unosite i kroz čajeve, prirodne sokove, supe ili čorbe i sveže voće i povrće. 

Koju ishranu za dojilje treba izbegavati?

Postoji mnogo mitova u vezi sa ovom temom. Ne postoji mlada majka koja od tetaka, strina i komšinica nije dobila izvesne nutritivne savete, mahom zasnovane na verovanju, ne na nauci. Dobra vest za sve dojilje jeste da je tokom perioda dojenja dozvoljeno jesti sve. Ono što treba izbegavati su intenzivni začini, alkoholna i gazirana pića, jer mogu da izmene ukus mleka, pa beba može da negoduje, ili čak da odbije da jede. Važno je da redovno pratite reakcije bebe na mleko koje je pojela, jer ćete tako najbolje uvideti ako joj neka namirnica iz Vaše ishrane smeta.

Izbegavanje pasulja, graška, boranije, sočiva i drugih mahunarki tokom perioda dojenja je mit. Ove namirnice mogu da izazovu pojačane gasove kod majki, ali istraživanja koja su vođena pre nekoliko godina utvrdila su da te supstance koje izazivaju nadimanje ne ulaze u majčino mleko. Inače, mahunarke su izuzetno bogat izvor belančevina, zato je jako važno da ih kozumirate umereno.

Treba da budete oprezne sa kravljim mlekom i svim mlečnim proizvodima od kravljeg mleka. Ove namirnice sadrže mnogo laktoze, a bebina creva u prvim mesecima života nisu dovoljno razvijena da bi varila laktozu. Zato unos ovih namirnica smanjite, svedite na umereno mali nivo i pratite kako će se Vaša beba ponašati.

Alarm za oprez pali se i kod odabire ribe koju ćete konumirati. Riba je jako zdrava, sadrži mnogo proteina i korisnih masti, ali vodite računa da jedete ribu sa što manje žive. Živa je otrovan metal i može loše da utiče na bebu. Ribe koje sadrže manje žive su male ribe, koje se ne hrane drugim ribama. Preporučujemo sardine, inćune, oslića, lososa, pastrmke.

Namirnice koje mogu izazvati grčeve kod beba

dojenje 1Grčevi kod beba su normala pojava kod novorođenčadi, pa sve do kraja trećeg meseca. Ni lekari još uvek ne znaju tačno zašto i kako grčevi nastaju, ali je sasvim sigurno da roditeljima zadaju mnogo briga, muka i neprospavanih noći.

Spomenuli smo već da mahunarke u ishrani majke, prema istraživanjima, neće izazvati grčeve kod bebe koja sisa. Međutim, skrenućemo Vam pažnju na namirnice kod kojih treba da budete oprezni, jer je praksa pokazala da mogu izazvati pojačane grčeve. Od voća je to bobičasto voće, agrumi (limun, pomorandže), zatim mango i crno i belo grožđe. Od povrća su na listi kupus, brokoli, karfiol, beli luk, rotkvice. Od ostalih namirnica koje se ne preporučuju su kafa, cigarete, alkoholna pića i crna čokolada.

Sve ovo ne znači da ne smete apsolutno da konzumirate ove namirnice, nego da nakon konzumiranja obratite pažnju na bebine reakcije, pa shodno tome reagujete.

Kako pojačati laktaciju sa ishranom u toku dojenja?

Redovno dojenje je najbolji način da se laktacija pojača. Ne preskačite dojenje. Drugi važan savet koji se tiče ishrane jeste da pojačate kalorijski unos za još 500 kalorija, kao i da unosite veće količine tečnosti, kroz vodu, sveže ceđene sokove ili sveže voće. Vodu pijte neposredno pre dojenja, nakon dojenja, čak i tokom dojenja. Naravno, po malo, ne morate unositi nesrazmerno velike količine vode.

Lekovi i dojenje

Još jedna važna tema koja se naslanja na ishranu dojilja je unos lekova. Sve što se kao lek unese u najčin krvotok, biće i u mleku. Zato je važno da svom pedijatru kažete šta sve od lekova pijete kako bi Vam skrenuo pažnju šta je dozvoljeno a šta nije.

Kada su suplementi i dodatni minerali i vitamini u pitanju, oni su dozvoljeni, ali se ipak posavetujte sa pedijatrom za koje kombinacije se opredeliti, u zavisnosti od vaše krvne slike i potreba koje imate u periodu dojenja.

 

Pin It on Pinterest

Share This