Nedavno ste se porodili i u Vaš dom je stigla beba. Iako većinu vremena beba provodi spavajući, sigurno se pitate: “Kada će moja beba početi da se igra?” kako se možete igrati sa bebom kada malo sazri i ojača. Čak i kada je sasvim mala, možete se igrati s Vašom bebom. U prvim danima života beba ne vidi dobro, ali je u stanju da čuje Vaš glas i da osluškuje šta govorite. U tim trenucima možete da joj lagano pevušite nežnu uspavanku. Jako je važno podsticati bebe na različite aktivnosti i igre od najranijih dana, kako bi se pravilno razvijale na mentalnom i fizičkom planu. S obzirom da brzo uče i uživaju da otkrivaju svet, rani period učenja kod beba doprinosi razvoju različitih veština kao što su: brže osamostaljivanje, motorički razvoj, empatija, kreativnost i sl.

Shodno raspoloženju, beba će različito reagovati na razne stimulanse iz okruženja, pa samim tim morate prepoznati situacije kada je raspoložena za igru i u skladu sa tim kreirati aktivnosti koje joj najviše prijaju. To mogu biti najjednostavnije igre, prilagođene njenom uzrastu, na taj način će biti najdelotvornije i imaće najveći uticaj na njen razvoj.

Procenite kada je adekvatan momenat u toku dana za aktivnosti sa Vašom bebom,  onda kada je sita i odmorna i krenite u zabavu. Vama će sigurno prijati ovi trenuci jer ćete se opustiti, a ujedno ćete i Vašoj bebi pružiti dragoceno vreme za učenje i igru.

Sigurno, kao i većina roditelja želite da znate kako da se igrate sa Vašom bebom od prvog dana, te smo, u narednom delu teksta razvrstali aktivnosti od rođenja do šestog meseca bebinog života koje možete da praktikujete svakodnevno, prateći starosnu dob Vašeg deteta.

Kako se igrati sa bebom od njenog rođenja do prvog meseca?

U prvim danima beba ne vidi jasno, u stanju je da vidi samo Vaše obrise na udaljenosti od 20 do 25 cm. Najbolje vidi kontrastne boje (crnu i belu) i jarke, poput crvene. Jako je važan kontakt očima, ali i kontakt kože sa oba roditelja, naročito prilikom hranjenja. To bebama pruža zadovoljstvo i sigurnost. Kako bebe vole da slušaju zvukove, pričajte im bez ustručavanja, od prvog dana. Možete da im pevušite pesmice, govorite nežnim glasom i zajednički slušate klasičnu muziku. U najranijem periodu bebe vole nežan dodir i laganu masažu.

Primer masaže koju možete da praktikujete: kada je beba u ležećem položaju, nožice savijene u kolenu, možete lagano da podižete prema stomačiću, a potom ih vraćate opružene. Slična vežba: bebi podižete savijene nožice prema stomaku, pa ih naizmenično, prvo jednu, pa drugu, vraćate. Nežno im masirajte dlanove, kako biste ih stimulisali da otvore šake, jer bebe u prvim nedeljama drže čvrsto stisnute ručice.

Dakle, uz dodir, puno Vašeg zagrljaja, pevanja i pričanja, pružićete bebi ono što joj je najpotrebnije u ovom uzrastu.

Igre sa bebom od prvog do drugog meseca života

U ovom periodu će Vaša beba sve više biti budna i pratiti sve što se dešava oko nje. Uskoro će beba biti oduševljena svojim ručicama. Počinje da imitira Vaše izraze lica, prepoznaje Vaš glas i odgovara gugutanjem. Što više je mazite, grlite, pričajte, plešite s njom uz nežnu muziku i beba će Vas sigurno po prvi put nagraditi svojim osmehom. Možete igrati igre — prati moj prst ili igre smejanja. Njene ručice prestaju da budu jako stisnute i sve više ih otvara, a pokreti ruku i nogu postaju sve skladniji. Iznad bebinog kreveca možete okačiti muzičku vrtešku, koja će bebi biti jako interesantna zbog šarenih boja i prijatne melodije koju ispušta.

Igranje od drugog do trećeg meseca

igranje sa malim bebama

Sada je beba dovoljno ojačala, pa pokušava sve videti i učestvovati u aktivnostima koje se dešavaju oko nje. Naučila je da koristi svoje telo, sve više se pomera i meškolji, te pripazite da zaštitite sve strane kreveta. Postavite je na trbuh, lezite ispred nje i šuškajte šuškavim papirom ili zvečkom kako biste je zabavili. Poslednjih godina veoma su popularne podloge za bebe ili babygym, koji će igru učiniti još zanimljivijom. Bebu privlače u ovom uzrastu privlače objekti u pokretu i šarene, vesele boje, pa je u stanju da prati igračke svojim pogledom.

Beba se sve više smeje i korisiti svoj glas, naročito kada je raspoložena i tada može da izgovara slovo a, j, i k, a kada nije raspoložena koristi slovo m, p i b.Pevajte im u rimama i ponavljajte često, jer je bebama to posebno interesantno, a iznenadićete se za koji mesec kad beba bude počela da pevuši pesmicu koju ste joj pevali.

Igranje od trećeg do četvrtog meseca

U ovom razdoblju beba može da prepozna lica porodice i mesta na kojima je boravila. Sve više je budna tokom dana i voli da se igra. S obzirom da je u stanju da razazna oblike, boje i veličine, poigrajte se igre koja uključuje karte na kojima ćete nacrtati različite oblike (kocka, krug, romb u jarkim bojama), tako da dole bude manji oblik, gore veći i obrnuto, pa pokazujte bebi karte naizmenično.

Beba je sada usvojila određene rituale spavanja i kupanja, pa se potrudite da i prilikom praktikovanja tih aktivnosti bude uključeno pričanje, pevušenje i maženje.

Omiljenja igra svim bebama je igra skrivanja, pri čemu stavite ruke preko svog lica i uzviknete “Gde je mama?” i onda brzo sklonite ruke sa lica i kažete “Tu sam”.

Igre od četvrtog do petog meseca

igranje sa bebom

Beba je sad već dosta ojačala i vrat može da drži samostalno, pa su i igre sa njom jednostavnije. Počela je da razlikuje dan i noć, a posebno voli rutine hranjenja, kupanja, presvlačenja i spavanja.

Kada je u potrbušnom položaju, odiže telo uz potporu ispruženih ruku i može se okrenuti na leđa. Sada su joj interesantne igre kotrljanja s jedne na drugu stranu na mekoj podlozi. Poigrajte se mekom lopticom i pustite da je beba zakotrlja. Lezite i Vi na stomak, preko puta bebe i odignite ruke i noge, kao da ste avion, podignite glavu i podstičite bebu da uradi isto. Pričajte joj veselim glasom, pozivajte je imenom i zasmejavajte je. Bebe uživaju u ovoj igri.

Upoznajte bebu sa različitim predmetima, oblicima, bojama i teksturama, tako što ćete joj ponuditi šuškave knjige i meke igračke koje će sama da istražuje. Još je zanimljivije ukoliko predmeti ispuštaju zvuk. U tom slučaju bebu možete pustiti da sama uči da proizvodi zvuk.

Napravite mini lutkarsku predstavu, tako što ćete običnu čarapu živih boja navući na ruku i glumiti neku životinju, oponašajući njen glas.

Igre od petog do šestog meseca života

U ovom periodu beba je savladala okretanje s stomaka na leđa. Kada leži na leđima, diže glavicu kako bi se podigla u sedeći položaj. Do kraja šestog meseca bebi će trebati oslonac prilikom sedenja. Najbolji oslonac je i dalje Vaše naručje.

Nabavite babygym (prostirke sa šarenim motivima) za bebe, koju ćete postaviti ispred ogledala kako bi beba mogla da se vidi u njemu. Koristite prvo male mekane slikovnice, koje beba može opipati svojim prstićima i osetiti različite oblike i materijale. Istovremeno joj pričajte o životinjama koje se nalaze u slikovnici i oponašajte ih.

Pokažite joj kockice i kako se  može igrati sa njima. U početku će ih beba samo gledati i okretati u rukama, a veoma brzo će naučiti i da ih slaže jednu na drugu.

Pin It on Pinterest

Share This