Od prvog dana rođenja Vaše bebe neophodna je pravilna nega i svakodnevna higijena genitalne regije kako kod dečaka tako i kod devojčica. Mnogi mladi roditelji budu zbunjeni kada im stigne novorođenče u kuću, jer prilikom kupanja bebe nisu ni sami sigurni šta treba da rade i na koji način da održavaju genitalije čistim. Veoma je važno obratiti pažnju na ovaj deo tela, jer je on usled nošenja jednokratnih pelena izložen konstantnom toplom i vlažnom prostoru, a nakupljena mokraća i stolica dodatno izazivaju crvenilo i pečenje kod beba. Stoga je, higijena intimnog područja kod muških i ženskih beba od izuzetne važnosti.

Ono što je zajedničko kod muških i ženskih beba a tiče se nege genitalija je, da je potrebno da na svaka tri do četiri sata promenimo pelenu, a po potrebi i ranije da bebina koža ne bi dugo bila u kontaktu sa mokraćom i stolicom. Bebu uvek operite sapunom i vodom. Ukoliko niste u mogućnosti to da uradite, obrišete je vlažnom gazom ili krpicom namočenom čistom toplom vodom, ostavite je par minuta bez pelene da se koža osuši, a potom namažite hidrantnom kremom na bazi cinka ili nevena.

Što se tiče higijene genitalija ženskog novorođenčeta, uvek bebu treba brisati odozgo prema dole, odnosno od spolovila ka analnoj regiji, kako bi se sprečio prodor bakterija ka ovom osetljivom području. Ukoliko se pojavi crvenilo, iscedak ili slično, treba da se javite svom lekaru kako bi se sanirala ili isključila eventualna bakterijska ili gljivična infekcija i dobila odgovarajuća terapija koja podrazumeva lokalno lečenje.

Infekcije intimnog dela su mnogo češće kod devojčica nego kod dečaka, stoga je neophodno voditi računa o pravovremenoj nezi kako bi se izbegle infekcije ove regije.

Kako se kupaju muške bebe?

Kod muškog novorođenčeta higijena intimne regije se obavlja svakodnevno. Kao i ostale delove tela, genitalije treba prati mlakom vodom, te proverite da li ona iznosi 35–37 stepeni Celzijusa, jer je takva temperatura vode najidealnija za kupanje bebe. Tokom kupanja kožica se lagano, bez forsiranja i naglih pokreta povuče na dole i nežno opere vrh polnog organa. To treba činiti do granice otpora, da bi se uklonile sve nečistoće i prljavština koje mogu da uzrokuju infekciju. Prilikom kupanja bebe nema potrebe da koristite agresivne kupke: dovoljno je da se delovi tela, poput genitalija i guze, isperu blagim sapunom i vodom. Nakon kupanja bebinu kožu osušiti kratko na vazduhu ili utapkati peškirom, pa nakon toga možete je namazati umirujućom kremom za negu beba i obući joj pelenu.

Kako negovati polni organ kod muških beba?

higijena muške bebe

Nega intimne regije kod muških beba je vrlo jednostavna i podrazumeva što češće menjanje jednokratnih pelena (na svaka tri do četiri sata), a po mogućstvu i češće, kako bebina koža ne bi dugo bila u kontaktu sa urinom i stolicom. Pranje nakon stolice je obavezno, sem u situacijama kada niste kod kuće, u kom slučaju mogu da posluže i vlažne maramice bez alkohola i štetnih supstanci. Dakle, birajte vlažne maramice koje su hipoalergene i nežne prema dečijoj koži. Takođe, kada kupate bebinu guzu i genitalije, koristite blage losione namenjene isključivo bebinoj osetljivoj koži. Kompletna nega za bebu treba da bude prirodna bez agresivnih hemikalija. Kada prepovijate bebu, savet urologa je da polni organ uvek treba stoji okrenut na gore, sem u prvih par dana života, kada je rana od pupka još uvek sveža i nije zarasla.

Problemi koji se mogu javiti usled neadekvatne higijene kod muške bebe

Pelenski ojed

Iako su intimne infekcija kod dečaka mnogo ređe nego kod devojčica, svakako je i to moguće da se desi u vidu pelenskog ojeda. Da biste sprečili pelenski ojed kod dečaka, potrebno je da održavate higijenu genitalija i guze tako što ćete odmah promeniti pelenu nakon evakuacije stolice i nežno i temeljno oprati i osušiti kožu. Ne preporučuje se brisanje peškirom, već samo tapkanje kako bi se upio višak vlažnosti sa kože. Nakon brisanja, možete naneti tanak sloj zaštitne kreme na bazi nevena ili cinka, koja poseduje umirujuće delovanje.

Infekcija ili povreda

Kako da sprečite eventualne infekcije? Ako je polni organ Vaše bebe crven, može se desiti da je došlo do blage infekcije i tada je potrebno stavljati obloge od troprocentne borne kiseline i menjati ih na svaka tri sata. Ono što je važno da imate na umu je da pratite ponašanje svoje bebe: ukoliko primetite da beba doživljava bol prilikom mokrenja, pojavi se otok, slab i isprekidan mlaz urina, obavezno se javite urologu, kako bi se na adekvatan način sprečile posledice i sanirali eventualni problemi koji se mogu javiti ukoliko se ne reaguje na vreme.

Pin It on Pinterest

Share This