Mala beba, mala briga, veliko dete – velika briga! Da li je to baš uvek tako?! Sve zavisi koga pitamo za mišljenje. Ako pitamo trudnicu, reći će da je trudnoća zaista stresan period. Stalne kontrole, odlasci na raznorazna merenja, strepnja da li će svih devet meseci proteći u redu, da li će razvoj bebe biti adekvatan i  da li će doći na svet zdrava.

Ako pitamo mame novorođenčadi, trudničke muke su već pale u zaborav. Svaka nova mama je puna briga, strepnje i strahova, kakve donosi svaka nova životna situacija ili uloga u kojoj se nađemo. I to je potpuno normalno. Od toga kako treba da izgleda ishrana bebe, kako presvući bebu, kako je okupati, pa do onih „čuvenih“ bdenja nad bebinim krevetom i proveravanja da li diše i odgonetanja zašto tako uporno plače…mladim mamama sve je novo i nepoznato. Jedan univerzalni savet je: strpljenje, poverenje u sebe i svoje sposobnosti i ljubav. Svaka beba će to umeti da ceni i biće sve u redu.

Kada se mogu javiti grčevi kod beba?

Od samog pomena reči „grčevi“, mnoge roditelje oblije hladan znoj. Jer, manje-više svi imaju ovo ne baš prijatno iskustvo sa decom. Grčevi kod beba, ili kolike, kažu da su veliko čudo bebeće prirode. Zašto? Možda zato što bebe neutešno plaču, čak i vrište satima, što stvara osećaj panike kod roditelja, a da problem uopšte nije ozbiljan niti „strašan“.

Grčevi kod bebe javljaju se veoma brzo nakon rođenja, najčešće već tokom prvog meseca života, dve do tri nedelje nakon rođenja bebe. Grčevi ne traju dugo, bar ne iz perspektive nekoga ko nije roditelj bebe. Najčešće prestaju spontano kada beba navrši tri meseca života, kao da ih nikada nije ni bilo. Ipak, u tih dva meseca koliko otprilike traju, mnogo je neprospavanih noći, suza, plača, panike, nervoze i mnogo raznih metoda da se grčevi ublaže. Vodite računa: kolike se javljaju obično u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima, što dodatno roditeljima stvara paniku. Kad se dinamika dana utišava, „frekvencija“  bebinog plača se pojačava.

Šta mogu biti uzroci bebinih grčeva?

Niko nije otkrio pravi uzrok pojave grčeva kod beba. Zna se da preko 50 odsto njih ima grčeve, blaže ili jače, svejedno, bez obzira na to kakva je ishrana bebe. Upravo iz razloga što su kolike ne sasvim objašnjene u medicini, niko ne može da tvrdi da ima ili je pronaša pravi „lek“. Stav medicine je da grčevi nastaju zbog nedovoljne razvijenosti sistema za varenje kod beba. Grčevi nastaju usled pojave gasova u crevima. Kada se stvori gasni „čep“ u želucu, beba reši problem podrigivanjem, što sa crevima nije slučaj. Tako se zbog vazduha prisutnog u crevima varenje usporava ili čak potpuno prestaje, a sve to dovodi do pojave zatvora ili grčeva. Možete negde naići i na informaciju da grčevi nastaju jer beba tokom dana doživljava različita nova iskustva, pa su grčevi vid „reakcije“ na dnevna zbivanja, što, složićete se, zvuči manje verovatno.

Sve u svemu, zapamtite: grčevi nisu bolest niti patološko stanje. Baš iz tog razloga jedinstvenog leka za grčeve nema nigde u svetu, sve se svodi na preporuke i dobre primere iz prakse kako pomoći detetu da lakše prođe kroz ovaj „grčeviti“ period. I još nešto što Vas neće naročito obradovati: onaj savet ili recept ili radnja koja pomaže jednoj bebi, ne mora da znači da će pomoći i Vašoj. Morate biti strpljivi i smireni kada krene „borba“ sa kolikama.

Koji su simptomi grčeva beba?

Kao i svako stanje kod bebe, bilo ono patološko ili fiziološko, i grčeve možemo prepoznati po specifičnim znacima koje nam naša beba šalje.

Postoji jedna univerzalna jednačina za dijagnostikovanje grčeva: ako beba plače svakog dana u isto vreme tri sata, najmanje tri dana nedeljno, i to se ponavlja najmanje tri nedelje, verovatno je da se radi o grčevima.

Plač u isto vreme tokom dana, a nakon jela, najčešći je pokazatelj da bebu muče grčevi. Beba može da plače vrlo glasno i prodorno, dok neke bebe stenju kroz plač. Obično taj plač počinje iznenada, što najviše uplaši roditelje, jer ne znaju šta je to odjednom „zabolelo“ bebu. Ipak, naučnici kažu da grčevi ne bole bebe. Kako to znamo? Za osećaj bola u našem organizmu zadužen je hormon kortizon. Lekari su merili nivo ovog hormona kod beba koje imaju i kod beba koje nemaju grčeve i on je bio identičan. Ovo je važno da znate kako ne biste previše emotivno reagovali kada kod Vaše bebe nastupi epizoda grčeva.

Drugi znak da beba ima grčeve je bebino savijanje nožica prema stomaku, kao i stiskanje pesnica. Beba povlači nožice prema stomaku kako bi, prosto rečeno, „podstakla“ creva da se pokrenu i izbace gasove. Obratite pažnju i na boju bebine kože. Od grčeva beba može da se zacrveni u licu, pa čak postoje slučajevi da bebi poraste telesna temperatura. Ako temperatura prelazi 38 stepeni, to ipak nije od grčeva, pa se u tom slučaju javite lekaru.

Roditelji mogu posumnjati na grčeve i kada beba počne da odbija hranu. Beba odbija da jede, jer unos hrane povezuje sa neprijatnim grčevima koji će da nastupe nakon jela. Ipak, i bebe koje imaju grčeve jedu dovoljno i najčešće redovno dobijaju na težini.

Grčevi nisu bolest, nego stanje Vaše bebe i normalna razvojna faza koja vrlo brzo prolazi.

Kako pomoći bebi koja ima grčeve?

1. Način dojenja        

grcevi kod bebe                            

Jedno od osnovnih pravila kod beba koje sisaju jeste da beba do kraja posisa mleko iz jedne dojke, pre nego što pređe na drugu. Na početku dojenja mleko je ređe i sadrži više laktoze a manje masti, dok pri kraju dojenja izlazi više masnog mleka. Nekada su lekari savetovali da majka tokom svakog podoja ponudi bebi obe dojke, ali to nije preporučljivo iz razloga što će beba ostati gladna. Manjak kalorija će nadomestiti većom količinom unetog mleka, a mleko sa dosta šećera, a bez masti, brzo će proći kroz želudac do creva i napraviti pometnju u njima zbog velike količine laktoze koja može da izazove grčeve. Osnovno pravilo je da beba sisa iz jedne dojke dok sama ne izbaci bradavicu iz usta. Naredni podoj neka onda bude iz druge dojke.

Nemojte da merite vreme dojenja, sami ćete osetiti kada je bebi dovoljno ili će ona to sama da Vam da do znanja. Neke bebe su halapljive, pa brzo posisaju dovoljnu količinu mleka, a neke su sporije, pa hranjenje može da traje znatno duže.

Da biste sprečili grčeve, morate povesti računa o tome koliko je jak refleks otpuštanja mleka. Kada mleko prebrzo curi, beba dobija preveliku količinu mleka odjednom koju ne može da guta, te izbacuje dojku iz usta uz plač i postaje razdražljiva.

Još jedan koristan savet jeste da bebu dojite u uspravnom položaju. U nekim zemljama je to i tradicija. Kažu da bebe u tom slučaju ređe pate od grčeva u crevima.

2. Ishrana majke

Još jedan uzrok nastanka grčeva koji je vezan za dojenje su proteini iz hrane koju majka konzumira, prisutni u majčinom mleku. Najčešće problem u bebinim crevima izazivaju proteini kravljeg mleka koje majka unosi hranom. Mit je da majka koja doji treba da pije mnogo mleka kako bi mleko i proizvodila. Čak se preporučuje da majka izbaci na nedelju dana mleko i sirove mlečne proizvode iz ishrane, pa će se uveriti kako će to smanjiti učestalost i jačinu grčeva kod bebe.

3. Beba na adaptiranoj formuli

Osnovno pravilo kod beba koje ne sisaju, nego se hrane adaptiranim mlekom, jeste da im se uz mleko redovno daje i prokuvana voda. Adaptirane mlečne formule bazirane su na kravljem mleku koje je izmenjeno da bi što više ličilo na humano. Ipak, kada naglo sa dojenja pređete na formulu, beba može da dobije zatvor ili grčeve. Takođe, nije lako odabrati mlečnu formulu koja odgovara Vašem detetu. Često roditelji moraju da eksperimentišu sa različitim proizvođačima, a postoje i specijalne mlečne formule prilagođene bebama koje imaju poteškoće sa grčevima.

Kada beba ne sisa, nego se hrani na flašicu, da biste sprečili pojavu grčeva, potrebno je izabrati adekvatnu flašicu. Flašica ne treba da ima ni premalu rupicu za curenje mleka, ali ni preveliku. Beba se često dok jede na flašicu „naguta“ vazduha, što je predstavlja dodatni problem kada se već borite sa grčevima. Konsultujte se u apoteci ili prodavnici bebi opreme koje su flašice preporučljive kako biste sprečili pojavu grčeva kod svoje bebe. Vrlo je važno i ovo: nakon jela obavezno forsirajte bebu da podrigne. Što više puta, to bolje.

4. Masiranje stomačića

grcevi kod bebe

Nekada su stari dobri bakini recepti najbolji za bebu. To je slučaj i sa masažom bebinom stomačića kada ima grčeve. Skinite bebu, oslobodite joj stomačić i nežno, rukom namazanom bebi uljem ili bebi losionom, pravite kružne pokrete u pravcu kretanja kazaljke na satu. Vi budite opušteni i smireni dok masirate bebu, jer beba oseti vaše raspoloženje i ako ste Vi nervozni, ona će biti još više razdražljiva.

Takođe se kao veoma delotvorno pokazalo i zagrevanje bebinog stomačića. Možete to učiniti tako što ćete peglom grejati čistu pamučnu pelenu pa je toplu staviti na bebin stomak. Ovde budite veoma pažljivi da ne preterate sa zagrevanjem i da ne opečete bebu.

5. Čajevi i kapi protiv grčeva

Tržište i apoteke pune su različitih čajeva za bebe koji olakšavaju stanje sa grčevima. Najčešće su ti čajevi od kima i komorača, jer ove dve biljke pomažu u oslobađanju suvišnih gasova, pa samim tim sprečavaju nastanak kolika. Posavetujte se sa pedijatrom u vezi sa izborom čajeva, količinom koja je preporučljiva za Vašu bebu, kao i načinom davanja.

Osim čajeva, u apotekama možete kupiti i kapi ili tinkture, pa i homeopatske lekove, protiv kolika kod beba. Uglavnom su svi takvi preparati na prirodnoj bazi, takođe sa komoračem ili kimom, ali ipak tražite savet svog pedijatra. Takođe vodite računa od koliko meseci života se koje od kapi i tinktura smeju koristiti. Neke su deklarisane da su bezbedne za upotrebu već od prvih nedelja života, a neke tek u kasnijem uzrastu.

6. Zvučna terapija

Koliko ste samo naslušali priča da beba može da se uspava jedinu uz zvuk usisivača, fena za kosu, aspiratora, ili kad se vozi u autu. O čemu se tu radi? Da li je u pitanju mit ili postoji racionalno objašnjenje? Nije mit, zvučna terapija umiruje bebe sa velikim uspehom. Dok je bila u maminom stomaku, beba je bila okružena konstantnim šumovima u maminom telu, pa je i sada konstantan zvuk podseća da to bezbrižno stanje i smiruje je. Kada bebu spopadnu grčevi, možete je umiriti uključivanjem nekog od ovih kućnih aparata. Takođe joj možete pustiti zvuk koji oponaša šum talasa, pucketanje vatre ili neke druge umirujuće tonove.

7. Ljuljanje kao lek

grcevi kod bebe

Ništa nije tako lekovito kao majčin dodir. Kada je beba uznemirena zbog grčeva, uzmite je u naručje, prislonite je na svoje telo i lagano je ljuljuškajte. Ta nežna dinamika Vaših pokreta može vrlo efikasno da umiri i uspava bebu. Bebu možete staviti i u kengur nosiljku, ako će Vam biti lakše. Isto tako danas postoje i ljuljaške za bebe, sa nekoliko nivoa jačine pokreta. Smestite bebu udobno, fiksirajte je zaštitnim kaiševima i uključite ljuljašku kada se umorite od nosanja i skakutanja po kući. Bebi će sigurno prijati.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This