Ekcem je veoma često i rasprostranjeno kožno oboljenje kod dece koje može da se javi već nakon šeste nedelje bebinog života i može da se periodično javlja kod dece do pete godine, a u nekim slučajevima i do puberteta, kada može spontano da nestane. Ukoliko ne iščezne do ovog perioda, može da bude prisutno tokom celog života. Ekcem je zajednički naziv za stanje kože koje uzrokuje upalu, svrab i izrazitu suvoću. Postoji više vrsta ekcema koji mogu da se jave kod dece, međutim u ovom tekstu ćemo se bazirati isključivo na ekcemu koji je u vezi sa atopijskim dermatitisom i sa kojim se najčešće poistovećuje. Tačan uzrok ovog oboljenja je za sada nepoznat i može da ima više faktora koji utiču na njegov nastanak, poput genetske predispozicije, oslabljenog imuniteta i okidača iz spoljašnje sredine.

 

Šta je atopijski dermatitis – ekcem?

Mnogi stručnjaci smatraju da deca koja dolaze iz porodica sa istorijom atopijskog dermatitisa, astme ili  alergijskog rinitisa (poznato kao atopična trijada) imaju veću verovatnoću da razviju atopijski dermatitis u nekom momentu svog života. Treba znati da ekcem nije alergija, ali ga alergija može izazvati. Dakle, alergeni iz spoljašnje sredine (inhalacioni ili nutritivni), kao i drugi provocirajući faktori poput sapuna, šampona, deterdženta za veš, vune, stresa, stimuliraju imuni sistem, a usled neodgovaraćuje reakcije kože, dolazi do upale.

Atopijski dermatitis je složeno i hronično oboljenje koje se manifestuje upalnim promenama na koži, praćeno intenzivnim svrabom i suvoćom.

Ekcem može da bude vrlo uznemirujući za bebu, jer dovodi do jakog svraba i češanja, koje dalje može da prouzrokuje infekcije kože. Iz tih razloga je neophodna adekvatna nega kože bebe, a to znači da su emolijentne kreme i kupke namenjene atopičnoj i suvoj koži obavezne u svakodnevnoj nezi, a naročito kada su akutne faze ovog oboljenja izražene.

 

Kako prepoznati ekcem kod beba?

Suva koža je prvi znak ekcema kod dece. Ekcem kod beba se javlja u vidu crvenila i najčešće je lokalizovan na obrazima i licu, a kako beba raste zahvata i druge delove tela, kao što su: unutrašnje strane butina, podlaktice, zglobovi, kolena, laktovi, šake. Koža na tim mestima je prekrivena pečatima koji su crveni, suvi, iziritirani i jako svrbe. Pojava atopijskog dermatitisa se uglavnom vezuje za zimski period kada dolazi do njegovog pogoršanja, a čemu posebno doprinosi suv vazduh u prostorijama gde beba najviše vremena provodi. Atopijski dermatitis se može javljati periodično, odnosno, postoje mirne faze kada dolazi do poboljšanja i akutne faze i pogoršanja bolesti. U akutnoj fazi promene se pojavljuju naglo.

Pogođeni deo kože je zahvaćen crvenilom i sitnim papulama, koje vremenom pucaju, a nakon toga se suše i ljuskaju, a potom, koža bez vidljivih promena ozdravlja. U svim fazama je izražen intenzivan svrab. U hroničnim fazama koža je zadebljana, gruba i ljuskava usled češanja. Lokacija ekcema se menja periodično, u jednom trenutku može zahvatiti jedno područje kože, a u sledećoj fazi pojavljivanja potpuno drugi deo tela.

Ukoliko se osip i svrab pogoršavaju može doći do sekundarne infekcije. U tom slučaju će Vašem detetu biti prepisane antibiotske kreme i kortikosterodi, koji se koriste isključivo po preporuci Vašeg lekara i tačno onako kako je prepisano.

Svakodnevna nega kože emolijensnim (uljanim) kremama, losionima, kupkama je obavezna, bez obzira na godišnje doba ili uzrast deteta.

 

Šta je uzrok nastanka ekcema kod beba i dece?

Uzrok nastanka ekcema kod dece još uvek nije poznat. Većina stručnjaka se slaže da je uzrok nastanka ekcema kombinacija genetskog faktora, okruženja i stanja imunog sistema. Veoma je važno da otkrijete koji su to iritansi sa kojima se Vaše dete susreće svakodnevno i koji izazivaju pojavu ekcema. Neki od najčešćih iritansa kod dece su:

  • alergeni iz hrane (mleko, jaja, kikiriki, gluten…)
  • alergeni (alergeni u prirodi, kućna prašina, grinje…)
  • suva koža
  • suv i hladan vazduh u zimskom periodu
  • vrućina i znojenje
  • deterdženti i sredstva za čišćenje
  • sredstva za higijenu i negu
  • sredstva za dezinfekciju
  • duvan
  • stres

Iako je u početku veoma teško otkriti pravi uzrok ekcema, vremenom i uz smireni pristup, moguće je i doći i do njega. A kada budete znali da li je neki od alergena okidač kod Vašeg deteta, uz pravovremenu terapiju, atopijski dermatitis može se držati pod kontrolom.

 

Lečenje ekcema kod beba

atopijski termatitis

Osnovni ključ lečenja ekcema kod dece je otkrivanje uzroka i kontrolisanje iziritirane kože. Za početak se preporučuje korigovanje ishrane i izbegavanje alergena iz hrane. Upotreba probiotika se pokazala kao odlično rešenje za lečenje i držanje pod kontrolom atopijskog dermatitisa. Probiotik može da se pije svakodnevno kada su akutne faze izražene, jer direktno deluje na poboljšanje imunog sistema. Od suplementacije stručnjaci preporučuju upotrebu cinka, vitamina D, kao i omega 3 masnih kiselina.

Saveti za negu bebe

Što se tiče osnovne nege kod beba sa atopijskim dermatitisom, ona podrazumeva negu kremama i losionima koji su bazirani na prirodnim sastojcima, kako se ne bi dodatno iziritirala bebina koža. Pronalazak odgovarajuće kreme za Vaše dete nije nimalo lak zadatak, jer krema koja odgovara koži jednog deteta ne znači da će odgovarati i Vašem. Stoga, jedino preostaje da isprobavate razne kreme, kupke i sami vremenom otkrijete šta to prija Vašem detetu. Na tržištu postoje razne dermatološke kreme koje su namenjene atopičnoj i suvoj koži. Ovakve kreme su bazirane na uljanim sastojcima koji nadoknađuju izgubljenu vlažnost, te istovremeno hidrijaju, vraćajući i obnavljajući lipidnu barijeru kože. Takve kreme su potpuno bezbedne za kožu beba, ali da biste bili sigurni da krema neće izazvati eventualno peckanje i reakciju kod Vaše bebe, prvo je testirate na manjem delu kože.

Saveti oko kupanja

Što se tiče kupanja, beba ne bi trebala da provodi duže od 10 minuta u toploj kupki. Što se tiče temperature vode, ona ne bi smela da bude viša od 37 stepeni. Za kupanje bebe sa ekcemom prepručuju se uljane kupke, bez štetnih i agresivnih sastojaka, koji dodatno mogu iziritirati kožu bebe. Veoma dobro su se pokazale uljane kupke na bazi ovsa. Sve što je potrebno je da sameljete ovsene pahuljice i u kupku ubacite malu količinu ili samo premažete suve delove kože, a potom isperete. Odmah nakon kupanja, kada bebu nežno istapkate peškirom, nikako je ne treba brisati, već namazati kremom za atopičnu kožu. Kremom namažite celo telo, a delove kože koji su najviše iziritirani namažite kremom za akutnu negu ili onu kremu koju Vam je Vaš lekar prepisao. Ukoliko se radi o srednjim ili težim oblicima atopijskog dermatitisa kod beba, najčešće se primenjuju kortikosteroidi ili antiinflamatorne kreme.

Dodatni saveti

Potrudite se da eliminišete alergene u svom domu, tako što ćete redovno i svakodnevno održavati higijenu, ali čišćenje treba da bude bez upotrebe agresivnih sredstava. Izbacite omekšivač iz upotrebe, jer on spada u ozbiljne okidače alergija kod dece.

Lečenje atopijskog dermatitisa nije nimalo lako za roditelje, jer Vam se konstantno čini da se vrtite u začaranom krugu i da izlečenje nije ni na vidiku. Ipak, ne gubite strpljenje, jer ukoliko otkrijete šta je to što provocira imuni sistem Vašeg deteta, lako ćete moći da reagujete na vreme i primenite sve neophodne korake koje smo obrazložili i tako držite pod kontrolom. Vremenom kada Vaše dete poraste, postoji velika verovatnoća da će se ekcem dobrim delom smanjiti ili potpuno iščeznuti.

I sama kao majka, već osam godina sa svojim detetom prolazim kroz ove faze, istražujem, čitam, tragam za rešenjem i mogu slobodno reći da jeste bolje. Nije još uvek u potpunosti prošlo, držimo pod kontrolom i nadamo se najboljem, što od srca želim i Vama.

Pin It on Pinterest

Share This