Iščekivanje dolaska bebe na svet je samo po sebi vrlo uzbudljivo. Dobro, ponekad zadaje brige, slatke muke, budi strahove, otvara pitanja koja do tog momenta nikada nismo sebi postavljali, ali svakako budi lepe emocije. Nije ni čudo što većina žena, pa i muškaraca, rađanje svog deteta smatra najsrećnijim i najuzbudljivijim trenutkom u životu. Šta je dragocenije od bebe koja se lepo razvija i nakon devet meseci iščekivanja na svet dođe zdrava? Dragocenije su možda dve bebe istovremno, odnosno blizanci.

Već je blizanačka trudnoća po sebi dosta složena, neretko komplikovana i dvostruko stresna. Blizanačke trudnoće često se završe prevremenim porođajem, bebe na rođenju imaju manju telesnu masu, često je neminovan carski rez pa samim tim i duži oporavak majke nakon porođaja. Koliko je tek zahtevna i kompleksna briga o dva novorođenčeta istovremeno, znaju samo majke koje dele ovo iskustvo. Bebe su se rodile istovremeno, ali sada je svaka ličnost za sebe, razviće svoje vlastite navike, različit karakter i zahteve, a Vi ste tu da sve ispratite i odigrate najbolje što možete.

Problemi sa dojenjem blizanaca

Dojenje je uvek izazov. Naročito prvih dana nakon porođaja dok se ne uspostavi laktacija. Iziskuje mnogo strpljenja, truda, veštine, želje i volje. Kasnije, kada se laktacija ustali, i mame mogu da uživaju u dojenju, možda jednako kao i bebe.

Nakon porođaja carskim rezom, što je dosta često u blizanačkim trudnoćama, problemi sa laktacijom su češći. Najviše iz razloga što se majka duže oporavlja, što rana od carskog reza boli, te majka nije „u formi“ za dojenje. Bilo kako bilo, dojenje je za bebe najdragocenije, jer nema bolje hrane za bebu od majčinog mleka. Mlečne formule su često u upotrebi, imitiraju po sastavu majčino mleko, ali ne sadrže sve one dragocene sastojke i teže se vari od majčinog mleka. To je posebno važno za prevremeno rođenu decu, zbog nerazvijenosti digestivnog trakta, što je čest slučaj kod blizanaca.

Dojenje blizanaca zvuči kao početak naučno-fantastične priče. Da li je to uopšte moguće izvesti, i ako jeste – kako je moguće? Jednu po jednu bebu, ili istovremeno, iz jedne dojke, ili naizmenično iz obe? Mnogo je pitanja i dilema, a mi ćemo pokušati da vas ohrabrimo i damo vam korisne savete za dojenje Vaših blizanaca.

Da li ima dovoljno mleka za dojenje oba blizanca?

dojenje bebe

Prvo pitanje koje postavljaju majke blizanaca jeste da li će imati dovoljno mleka za dve bebe istovremeno. Odgovor je potvrdan – ako je sve u redu i ako se laktacija uspostavi bez poteškoća, mleka će biti dovoljno. Već samim tim što žena ima dve dojke, podrazumeva se da je spremna da hrani dve bebe. Produkcija mleka u mlečnim žlezdama zavisi od stimulacije, tj. koliko bebe posisaju, toliko će se novog mleka proizvesti u žlezdama. Priroda je sve regulisala što se količine mleka tiče, ali mnogo stvari zavisi i od vas.

Da biste kontrolisali količinu mleka koju su bebe posisale, bilo bi dobro da vodite evidenciju o vremenu koje svaka od dve bebe provede na dojci. Ako dajete bebama izmlazano mleko, takođe zapisujte koliko je koja beba popila i u kom intervalu. Ono što može biti relevantan podatak o količini mleka koju su bebe posisale jeste i broj stolica. Zato je preporuka da za obe bebe vodite evidenciju i o sadržaju bebinih pelena.

Kako dojiti blizance?

Blizance možete, ali i ne morate da dojite istovremeno, odnosno u jednom aktu. Nekada, naročito na početku, dok majka još nije sasvim opuštena, veoma je teško dojiti dve bebe istovremeno. Za simultano dojenje dve bebe postoje neke isprobane “poze”, koje majke često praktikuju, pa ćemo opisati svaku od njih. Na vama je da ih isprobate i vidite koja vam najviše odgovara.

1. Model „fudbalska lopta“

Ova poza je dosta popularna. Pripremite dva jastuka, svaki postavite sa po jedne svoje strane, i na njih bebe. Bebe treba da leže na boku, a njihove nožie da su iza vaših leđa. Glavice treba da im budu u ravni sa bradavicama. Dok sisaju, treba da se pridržavaju glavice na potiljku. Važan savet za ovaj način dojenja blizanaca je da se vi ne naginjete prema bebama, već da bebe privučete k vama.

2. Dojenje u naručju

Ovaj način dojenja blizanaca je takođe dosta čest. Obe bebe uzmete u svoje naručje, obe bebe su okrenute prema vama, a nožice treba da im se ukrštaju u vašem krilu. Još nešto jako važno za dojenje blizanaca u istom aktu – morate imati pomoć, tj. nekoga ko će vam dodavati bebe i pomoći vam da ih pravilno postavite na dojke. Kasnije, kako se budete navikavali na svoju novu ulogu, biće vam potrebno sve manje asistencije.

3. Kombinovani položaj

Možete napraviti i kombinaciju prva dva položaja, tako da jednu bebu postavite u položaj fudbalske lopte, na vaš i njen bok, sa nožicama iza vas, a da drugu držite u naručju, krenutu prema sebi. I za ovo „nameštanje“ verovatno će vam biti potrebna pomoć ukućana, kako biste postavili bebe u položaj koji omogućava dojenje.

4. Jastuk za dojenje

Kod modela dojenja „fudbalska lopta“ , kod kombinovanog modela, ali i kod dojenja blizanaca u naručju, mogu vam biti od velike koristi i jastuci za dojenje beba. Njih ima u različitim oblicima, kao polumesec, gnezdo model ili polukružni. Poslušajte savete i preporuke iskusnijih mama, isprobajte sve modele, kako biste pronašle onaj koji vama najviše prija.

Dohrana blizanaca

Majke imaju dobru intuiciju za svoju decu, pa samim tim vrlo dobro mogu da osete da li je beba dovoljno posisla tokom podoja. Ukoliko majka smatra da obe bebe nisu unele dovoljno mleka, ili ako sama beba plačem to nagovesti, potrebno je uvesti i dohranu. Dojenje je osnovni način ishrane, a dohrana (mlečna formula ili izmlazano majčino mleko) je dodatni. Najpre neka bebe posisaju maksimalnu dostupnu količinu mleka, a potom im možete ponuditi adaptiranu formulu. Pedijatri kažu da ne bi bilo dobro koristiti klasične cucle ili flašice, već bebama ponudi mleko putem malog šprica ili kašičice. Ukoliko ste vešte u izmlazanju mleka, to treba da učinite između dva podoja. Ovako dobijeno majčino mleko može da se čuva nekoliko dana u frižideru, i biće korisno za bebe kao dohrana.

Dojenje blizanaca je veliki izazov i to shvati svaka majka koja prođe ovo iskustvo. Srećom, „najteži dani“ brzo prođu, stekne se rutina, pa nakon mesec-dva sve bude lakše. Jedite redovno, dobro se hidrirajte, unosite dovoljno vitamina i minerala, odmarajte se kad god ste u prilici, prihvatite pomoć ukućana, baka i deka, jer ćete tako uštedeti svoju snagu. Svaki početak je težak, kaže stara izreka, ali kada vaše bebe porastu, shvatićete da je vredelo svakog truda.

Pin It on Pinterest

Share This